Slik ser du at maten er sunn

Felles merking av sunne matvarer i Skandinavia er vedtatt.

Publisert
Sist oppdatert

Kriteriene som må ligge til grunn for å kunne merke matvarer med et sunnhets- eller nøkkelhullsmerke er endelig på plass, og Mattilsynet og Helsedirektoratet overleverer i dag den endelige oversikten til Helse- og omsorgsdepartementet. Det skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

Les også: Maten du ikke bør droppe

- Vi er fornøyde med de kriteriene som vi mener er godt tilpasset utfordringene i det norske kostholdet, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, til Mattilsynet.

Gjennom forhandlinger har mat- og helsemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark blitt enige om hvilke kriterier som skal gjelde for et felles skandinavisk nøkkelhullsmerke.

Klepp forteller at nøkkelhullet er et merke som settes på pakningen for å gjøre det lettere for forbrukerne å gjøre sunne valg når de handler i butikken. Merket er også lett å forstå, og kan slik bidra til å utjevne sosiale ulikheter i helse, mener han.

Les også: Sunn handlevogn

Sunnhetsmerkeordningen har eksistert i Sverige siden 1989, og de svenske kriteriene var også utgangspunktet for forhandlingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer