Snart kan du slippe disse

Forskere har nemlig utviklet et plaster som kan gi deg smertefrie vaksiner.

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plasteret som forskerne ved University of Queensland har utviklet, er allerede testet på dyr. Det har vist seg å være enda mer effektivt enn den tradisjonelle sprøytevaksinen, skriver nettutgaven av Daily Mail.

Forskerne bak oppfinnelsen sier plasteret vil være mindre enn en femtiøring og bare trenger å sitte på huden i noen minutter før det begynner å virke.

Bedre respons

Undersiden av plasteret er dekket av vaksinemolekyler som trenger seg gjennom overhuden. Deretter aktiveres celler i overhuden, som hjelper kroppen til å utvikle immunitet mot sykdommer.

- De fleste vaksiner sprøytes inn i muskelen og stimulerer immunceller til å jobbe. Forskjellen er at det finnes mange flere immunceller i overhuden, så ved å få inn vaksinen på denne måten, får man en mye bedre respons mens bare en brøkdel av dosen er nødvendig, sier Professor Mark Kendall, som leder forskningen.

HIV og TB vaksine

Plasteret skal ha vært vanskelig å utvikle på grunn av at vaksinemolekylene er for store til at de lett kan trenge gjennom huden.

- Denne forskningen kan lede til plastervaksiner for sykdommer som tuberkulose, HIV og malaria, sier Kendall til Daily Mail.

Men doktor George Kassiano fra Royal College of General Practitioners tror ikke metoden kommer til å bli tilgjengelig før om noen år. Plasteret må nemlig først sammenliknes med injeksjoner og for bivirkninger.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer