Snart kan du slippe disse

Forskere har nemlig utviklet et plaster som kan gi deg smertefrie vaksiner.

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plasteret som forskerne ved University of Queensland har utviklet, er allerede testet på dyr. Det har vist seg å være enda mer effektivt enn den tradisjonelle sprøytevaksinen, skriver nettutgaven av Daily Mail.

Forskerne bak oppfinnelsen sier plasteret vil være mindre enn en femtiøring og bare trenger å sitte på huden i noen minutter før det begynner å virke.

Bedre respons

Undersiden av plasteret er dekket av vaksinemolekyler som trenger seg gjennom overhuden. Deretter aktiveres celler i overhuden, som hjelper kroppen til å utvikle immunitet mot sykdommer.

- De fleste vaksiner sprøytes inn i muskelen og stimulerer immunceller til å jobbe. Forskjellen er at det finnes mange flere immunceller i overhuden, så ved å få inn vaksinen på denne måten, får man en mye bedre respons mens bare en brøkdel av dosen er nødvendig, sier Professor Mark Kendall, som leder forskningen.

HIV og TB vaksine

Plasteret skal ha vært vanskelig å utvikle på grunn av at vaksinemolekylene er for store til at de lett kan trenge gjennom huden.

- Denne forskningen kan lede til plastervaksiner for sykdommer som tuberkulose, HIV og malaria, sier Kendall til Daily Mail.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer