Snus ikke farlig for hjerte og blodtrykk

Uavhengig studie bekrefter.

Snus ikke farlig for hjerte og blodtrykk
Publisert
Sist oppdatert

Hittil har bare to av seks studier kunnet bevise at snusing fører til høyere blodtrykk. Den nyeste studien, utført av forskere ved Umeå-universitetet i Sverige, tyder atter en gang at snus ikke er farlig for hjerte og blodtrykk.

Studiet er basert på en befolkningsundersøkelse av 4305 menn i alderen 25 til 74 år. Og det som er så spesielt med dette studiet er at det har basert seg på menn som aldri tidligere har røyket, både snusere og ikke-snusere. Slik kan forskerne utelukke at tidligere røykning kan forårsake en forfalsket effekt.

- Nå har vi fått fram den uforfalskede effekten av snusen. Studien viser at vi ikke trenger uroe snuserne med at snusen vil gi problemer med høyt blodtrykk, sier forsker og overlege Mads Eliasson ved Sunderby Sykehus, til svenske Expressen.

Les også: Snusen blir dyrere

Røykeslutt ved hjelp av snus

Det samme studiet har også vist at snusbruk ikke øker sjansene for hjerteinfarkt, slag og diabetes.

Og forskerne understreker at studiet ikke er sponset av tobakksindustrien.

- Som lege er jeg for et tobakksfritt samfunn. Men hvis en pasient, som er rammet av hjerteinfarkt eller slag, ikke klarer å slutte å røyke på annen måte, er det klart jeg mener at man kan prøve med snus, sier Elisasson til Expressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer