Søte lukter gir søte drømmer

Men hva skjer om partneren din lukter ille?

Studie viser at lukten som kiler deg i nesa når du sover, påvirker hvilke drømmer du får.     Foto: Colourbox
Studie viser at lukten som kiler deg i nesa når du sover, påvirker hvilke drømmer du får. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du lei av dårlige drømmer, eller av å våkne opp med en dårlig følelse om morgenen? Kanskje bør du be partneren din om å pusse tennene bedre om kvelden. Ny forskning viser nemlig at lukter påvirker drømmene våre, ifølge New Scientist.

Kvinner har flest mareritt

Boris Stuck ved universitetssykehuset i Mannheim, har forsket på sammenhengen mellom lukter og drømmer. 15 frivillige har deltatt i drømmetesten, hvor de ble utsatt for enten den søte duften av roser, eller den vonde lukten av råtne egg.

Forskerne ventet til forsøkspersonene hadde gått inn i REM-søvn, som er den søvnfasen hvor vi drømmer mest, før de ble stimulert med duften av roser eller stanken av råtne egg. De fikk snuse inn luktene i 10 sekunder, før forskerne vekket dem opp igjen ett minutt seinere.

Dette betyr drømmene dine

Etterpå ble forsøkspersonene intervjuet om drømmene sine, og hva disse fikk dem til å føle. Alle som var blitt stimulert med rosedufter, rapporterte om positive drømmeopplevelser - mens de som hadde fått lukten av råtne egg i nesa, rapporterte om det motsatte.

Nå søker forskerteamet i Tyskland personer som sliter med mareritt, for å kunne undersøke hvorvidt søte lukter kan gjøre drømmene deres hyggeligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer