Spiser du for mye aluminium?

Korn, te, kakao og grønnsaker skal under lupen.

Korn og kornprodukter, inkludert kaker, kjeks og frokostblandinger er noen av matvarene som inneholder mest aluminium. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Korn og kornprodukter, inkludert kaker, kjeks og frokostblandinger er noen av matvarene som inneholder mest aluminium. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vesentlig andel av befolkningen får i seg mer aluminium enn den nye grensen som er satt av WHO.

Det er konklusjonen etter at EUs vitenskapskomité for mattrygghet har vurdert inntaket av aluminium i den europeiske befolkningen, ifølge en pressemelding på Mattilsynets nettsider.

Risikovurdering i Norge

Det er ikke kjent hvor mye aluminium som finnes i norske produkter. For å få en bedre oversikt over situasjonen her til lands, vil Mattilsynet derfor ha en risikovurdering av aluminium i norsk mat og inntaket for befolkningen i Norge.

Matproduktene som inneholder mest aluminium, er korn og kornprodukter, mens te, kakao og grønnsaker også bidrar til inntaket vårt.

Les også: Reddet metallspisende mann

Det er Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) som vil stå for selve vurderingen.

Vanlig i mat

Aluminium er et metallisk grunnstoff som finnes i blant annet mat, vann og kosmetikk. EFSAs undersøkelse viste at mennesker hadde store variasjoner i inntaket, fra 0,2 mg til 1,5 mg per kilo kroppsvekt i uken. WHO har satt en grense på 1 mg/kg kroppsvekt i uken.

Dersom vi overskrider denne grensen betyr ikke det nødvendigvis at det går uotver helsa vår, men det minker trygghetsmarginen, ifølge pressemeldingen.

Les også: Spiste moren din dette?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer