Spiser du for mye aluminium?

Korn, te, kakao og grønnsaker skal under lupen.

Korn og kornprodukter, inkludert kaker, kjeks og frokostblandinger er noen av matvarene som inneholder mest aluminium. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Korn og kornprodukter, inkludert kaker, kjeks og frokostblandinger er noen av matvarene som inneholder mest aluminium. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vesentlig andel av befolkningen får i seg mer aluminium enn den nye grensen som er satt av WHO.

Det er konklusjonen etter at EUs vitenskapskomité for mattrygghet har vurdert inntaket av aluminium i den europeiske befolkningen, ifølge en pressemelding på Mattilsynets nettsider.

Risikovurdering i Norge

Det er ikke kjent hvor mye aluminium som finnes i norske produkter. For å få en bedre oversikt over situasjonen her til lands, vil Mattilsynet derfor ha en risikovurdering av aluminium i norsk mat og inntaket for befolkningen i Norge.

Matproduktene som inneholder mest aluminium, er korn og kornprodukter, mens te, kakao og grønnsaker også bidrar til inntaket vårt.

Les også: Reddet metallspisende mann

Det er Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) som vil stå for selve vurderingen.

Vanlig i mat

Aluminium er et metallisk grunnstoff som finnes i blant annet mat, vann og kosmetikk. EFSAs undersøkelse viste at mennesker hadde store variasjoner i inntaket, fra 0,2 mg til 1,5 mg per kilo kroppsvekt i uken. WHO har satt en grense på 1 mg/kg kroppsvekt i uken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer