En vesentlig andel av befolkningen får i seg mer aluminium enn den nye grensen som er satt av WHO.
Det er konklusjonen etter at EUs vitenskapskomité for mattrygghet har vurdert inntaket av aluminium i den europeiske befolkningen, ifølge en pressemelding på Mattilsynets nettsider.
Risikovurdering i Norge
Det er ikke kjent hvor mye aluminium som finnes i norske produkter. For å få en bedre oversikt over situasjonen her til lands, vil Mattilsynet derfor ha en risikovurdering av aluminium i norsk mat og inntaket for befolkningen i Norge.
Matproduktene som inneholder mest aluminium, er korn og kornprodukter, mens te, kakao og grønnsaker også bidrar til inntaket vårt.
Les også: Reddet metallspisende mann
Det er Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) som vil stå for selve vurderingen.
Vanlig i mat
Aluminium er et metallisk grunnstoff som finnes i blant annet mat, vann og kosmetikk. EFSAs undersøkelse viste at mennesker hadde store variasjoner i inntaket, fra 0,2 mg til 1,5 mg per kilo kroppsvekt i uken. WHO har satt en grense på 1 mg/kg kroppsvekt i uken.
Dersom vi overskrider denne grensen betyr ikke det nødvendigvis at det går uotver helsa vår, men det minker trygghetsmarginen, ifølge pressemeldingen.