Stadig flere blir paranoide

- Galskap er menneskelig, sier ekspert.

Flere undersøkelser viser at stadig flere sliter med paranoia.   Foto: Colourbox
Flere undersøkelser viser at stadig flere sliter med paranoia. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge den britiske psykologen Daniel Freeman er én av fire londonere jevnlig plaget av paranoide tanker. Det melder avisa The Sydney Morning Herald.

Freeman er ekspert på paranoia og har nylig skrevet en bok om emnet.

Flere blir paranoide

Ifølge eksperter er det et vidt spekter av ulike former for paranoia. Det kan være alt fra vrangforestillinger som kan lede schizofrene til voldelige handlinger, til den irrasjonelle frykten som mange av oss opplever daglig.

– Vi har begynt å oppdage at galskap er menneskelig, og vi må studere normale mennesker for å forstå det, sier Jim van Os, professor i psykiatri ved universitetet i Maastricht i Nederland, til avisa. Han er ikke tilknyttet Freemans studie.

Ifølge wikipedia er paranoia en forstyrret tankegang hvor oppfattelsen av omgivelsene ikke samsvarer med realitetene. En paranoid person tolker gjerne tilfeldige og ofte uvesentlige hendelser i sin omverden inn i en opplevd sammenheng, noe som kan føre til feilslutninger om egen persons betydning eller andres hensikter

Undersøkelser av flere tusen mennesker i Storbritannia, USA og andre steder viser at utbredelsen av paranoia sakte øker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer