Tidlig fødsel øker dødeligheten

Dødeligheten blant tidligfødte er mye høyere enn blant vanlige barn, viser en ny omfattende studie ved Universitetet i Bergen.

Colourbox.com: illustrasjonfoto Foto: Colourbox.com
Colourbox.com: illustrasjonfoto Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studiet tar for seg fødsler i Norge mellom 1967 til 1988. I denne perioden ble 1,1 millioner barn født i Norge, og av dem var rundt 60.000 født før uke 37 i svangerskapet. Studiet viser at dødeligheten er mye høyere hos tidligfødte. Ikke bare de første årene, men helt opp i tenårene.

– Det gjelder først og fremst barn som er født svært tidlig i svangerskapet, men selv blant dem som er født mellom 28. og 32. svangerskapsuke er tendensen tydelig. Gutter som er født i denne perioden har syv til ni ganger så stor dødsrisiko som jevnaldrende barn født på termin. Risikoen for jenter er litt lavere, sier Professor Rolv Skjærven ved Institutt for samfunnsmedisinske fag i Bergen til Bergens Tidende.

Studiet er det første av sitt slag i verden og vekker oppsikt. Flere prestisjetunge medisinske tidsskrifter har publisert resultatene.

– Ja, det er en unik studie. Det er fordi Norge, selv med så liten befolkning, har enestående muligheter for å utføre denne type forskning. Storbritannia har 700.000 til 800.000 fødsler i året. Norge har bare 50.000 til 60.000, sier Skjærven. Tidligfødte har også et større problem med å få barn, viser resultatene. Bare 14 prosent av mennene, og 25 prosent av kvinnene greide å bli foreldre selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer