To av tre har ikke hørt om HPV

Men 70 prosent av oss får det.

HPV er et virus som primært overføres seksuelt. Bruk av kondom minsker risikoen for smitte, men beskytter ikke 100 prosent.  Foto: Colourbox
HPV er et virus som primært overføres seksuelt. Bruk av kondom minsker risikoen for smitte, men beskytter ikke 100 prosent. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kun 33 prosent av norske kvinner har hørt om HPV-virus. Dette viser en spørreundersøkelse blant 70.000 nordiske kvinner.

Vilkårlig utvalgte kvinner fra Island, Danmerk, Sverige og Norge ble spurt om HVP og sine livsstilsvaner. Generelt sett, hadde 32,6 prosent at disse kvinnene aldri hørt om HPV.

Les også: Facebook-aksjon for vaksine

Kun 25,1 prosent av danskene hadde hørt om viruset, og 32,5 prosent av svenskene. Islandske kvinner var de mest opplyste med tanke på dette, hvorav 41 prosent hadde hørt om HPV. Norske kvinner var nest best i klassen, men temmelig nær de svenske: 33 prosent av norske kvinner har hørt om HPV - men hele to av tre har altså ikke hørt om viruset.

Undersøkelsen ble gjort i forkant av at HPV-vaksinen ble lansert.

Det finnes flere forskjellige typer HPV-virus (humant papillomavirus), hvor noen få varianter er årsak til 70 prosent av alle tilfellene av livmorhalskreft. Dette er den nest hyppigste kreftformen hos kvinner på verdensbasis. I Norge rapporteres det om 250-300 nye tilfeller årlig.

Det finnes to typer HPV-vaksiner på markedet i Norge; Gardasil og Cervarix.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer