To av tre har ikke hørt om HPV

Men 70 prosent av oss får det.

HPV er et virus som primært overføres seksuelt. Bruk av kondom minsker risikoen for smitte, men beskytter ikke 100 prosent.  Foto: Colourbox
HPV er et virus som primært overføres seksuelt. Bruk av kondom minsker risikoen for smitte, men beskytter ikke 100 prosent. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kun 33 prosent av norske kvinner har hørt om HPV-virus. Dette viser en spørreundersøkelse blant 70.000 nordiske kvinner.

Vilkårlig utvalgte kvinner fra Island, Danmerk, Sverige og Norge ble spurt om HVP og sine livsstilsvaner. Generelt sett, hadde 32,6 prosent at disse kvinnene aldri hørt om HPV.

Les også: Facebook-aksjon for vaksine

Kun 25,1 prosent av danskene hadde hørt om viruset, og 32,5 prosent av svenskene. Islandske kvinner var de mest opplyste med tanke på dette, hvorav 41 prosent hadde hørt om HPV. Norske kvinner var nest best i klassen, men temmelig nær de svenske: 33 prosent av norske kvinner har hørt om HPV - men hele to av tre har altså ikke hørt om viruset.

Undersøkelsen ble gjort i forkant av at HPV-vaksinen ble lansert.

Dette er HPV

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen både hos kvinner og menn. Det er anslått at opptil 20% av befolkningen til enhver tid er smittet, og at over 70% av befolkningen får en genital HPV-infeksjon i løpet av sitt seksuelt aktive liv. I de fleste tilfeller forløper infeksjonen uten symptomer og går over av seg selv, men hos noen få blir infeksjonene vedvarende. Vedvarende HPV-infeksjon er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig forutsetning for utvikling av de celleforandringene som kan føre til livmorhalskreft, en prosess som kan ta opptil 15-20 år.
Kilde: Folkehelseinstituttet


Det finnes flere forskjellige typer HPV-virus (humant papillomavirus), hvor noen få varianter er årsak til 70 prosent av alle tilfellene av livmorhalskreft. Dette er den nest hyppigste kreftformen hos kvinner på verdensbasis. I Norge rapporteres det om 250-300 nye tilfeller årlig.

Det finnes to typer HPV-vaksiner på markedet i Norge; Gardasil og Cervarix.

Ny vaksine mot livmorhalskreft

Etter at HPV-vaksinen kom på markedet i 2006, har millioner av kvinner tatt vaksinen både i Europa og USA. Det har blitt stilt store spørsmålstegn ved vaksinen etter rapporter om påståtte alvorlige bivirkninger og dødsfall som følge av vaksinasjoner.

I januar 2008, skrev magasinet Better Health News at det var rapportert om 11 dødsfall, 28 aborter og 3461 uheldige bivirkninger, påstått som følge av HPV-vaksinen. Av bivirkninger rapporteres det om lammelser, anfall, koma og alvorlige forandringer i menstruasjonssykluser.

Vaksinen har vært omstridt, også i norske fagmiljøer.

I mars 2008, kom Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten med en anbefalning til Sosial- og helsedirektoratet om at det burdre innføres et tilbud om HPV vaksinering i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 12 år, for å motvirke livmorhalskreft. I 2006 døde 79 kvinner av livmorhalskreft i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer