Tungsinnet tenåring?

Dette kan hjelpe.

Inaktive tenåringer er mer utsatt for angst og depresjoner, antyder ny studie. Foto: Colourbox
Inaktive tenåringer er mer utsatt for angst og depresjoner, antyder ny studie. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ungdom som bedriver liten eller ingen fysisk aktivitet, står i større fare for å utvikle symptomer på angst og depresjoner, enn ungdom som er fysisk aktive.

Dette antyder en finsk studie, publisert i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.

Vær en god venn

7.000 tenåringer i alderen 15 til 16 år i det nordlige Finland, er intervjuet om sin fysiske aktivitet og psykiske helse. Forskerne fant at både inaktive jenter og gutter oftere hadde sosiale problemer og trøbbel med konsentrasjonen.

Gutter som rapporterte om mindre enn én time med moderat til kraftig fysisk aktivitet i uka, hadde mer symptomer på angst, tilbaketrekning og depresjon enn gutter som var mer aktive.

Inaktive jenter hadde liknende problemer, og kunne også i større grad enn inaktive gutter rapportere om søvnproblemer og regel-brytende oppførsel.

Både inaktive gutter og jenter var mer utsatt for problemer i sine sosiale liv og i forhold til konsentrasjonen, enn sine mer aktive likemenn.

- Ungdomstiden er i seg selv et komplisert og noen ganger vanskelig stadie i livet, både emosjonelt, mentalt og fysisk, uttaler studieforfatteren Marko T. Kantomaa i en pressemelding for American College of Sports Medicine.

- Kombinerer man dét med negative mentale og emosjonelle effekter av å være fysisk inaktiv, hjelper det ikke undommen inn i voksenlivets rekker. Fysisk aktivitet kan være en høyst effektiv og relativt enkel måte å hjelpe den overgangen på, og kan i tillegg være med på å legge grunnlaget for livslange sunne vaner, sier Kantomaa.

Trening mot psykiske plager

Forskerne bak denne studien bemerker at det stadig dukker opp bevis for at en økning i fysisk aktivitet kan redusere symptomer på depresjon og angst både hos voksne og ungdom.

Studien er publisert i oktoberutgaven av Medicine & Science in Sports & Exercise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer