Ulykkelige leger

Mer enn tre ganger så mange leger er misfornøyd med tilværelsen sammenlignet med andre.

Nyutdannende leger er mer fornøyde enn de som har jobbet en del år. Foto: Colourbox.com
Nyutdannende leger er mer fornøyde enn de som har jobbet en del år. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire år etter fullført legestudium er 4 prosent av legene og 2 prosent av normalbefolkningen misfornøyde med livet sitt. Etter ni år har andelen misfornøyde leger steget til nesten 7 prosent – mot 2 prosent blant jevngamle med tilsvarende høy utdanning.

– Dette er ikke bare tall, men betyr noe både for legene og for pasientene. Det mest foruroligende er at andelen som ikke er fornøyd med livet, er nær doblet i løpet av fem år, sier førsteforfatter av studien Reidar Tyssen som er psykiater og førsteamanuensis ved Institutt for medisinske atferdsfag ved Universitetet i Oslo.

Mens antallet ulykkelige leger stiger med årene, blir det også flere som er mer fornøyd med tilværelsen enn det er i siste år av studiet.

– Leger som gruppe ser ut til å være spesiell. Vi har tidligere vist at selvmordsraten også er høyere blant leger enn i normalbefolkningen og blant andre akademikere. Mye jobbing gjør det vanskelig å opprette et sosialt nettverk, og det er nok underkjent hvor tøft det er å jobbe over tid under sterkt press med svært syke mennesker, sier Tyssen til Dagens Medisin. (©NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer