Ut mot "sunne" matvarer

Vitaminer alene gjør ikke maten sunnere ...

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet vil ha bedre kontroll med berikede matvarer. Dette er mat som blir beriket med næringsstoffer eller andre tilsetningsstoffer. Vitaminer i brus, omega-3 i leverpostei eller pølser, d-vitaminer i ost, omega-3 i knekkebrød ... markedet florerer av matvarer med ulike tilsetningsstoffer. Men maten blir ikke nødvendigvis sunnere av den grunn, er Forbrukerrådets bekymring.

Les også: Omega-3 bløff

- Vi er opptatt av om disse matvarene holder hva de lover, om de er trygge og om den informasjonen som følger med dem er tilstrekkelig, sier rådgiver Hege Thorkildsen i Forbrukerrådet, i en pressemelding på Forbrukerrådets nettsider.

Les også: Brus med vitaminer

I tillegg uttaler hun at det er bekymringsfullt dersom matvarer som har mye sukker, salt og fett blir fremstilt som sunne på feil grunnlag - bare fordi de har en dose vitaminer i seg. Og vitaminer i for store mengder er heller ikke bra.

Forbrukerrådets krav

 • Det må utarbeides en oversikt over hvilke vitaminer og mineraler som kan tilsettes mat

  Det bør være et sett av kriterier for hvor mye som kan tilsettes.

 • Det bør være maksimumsgrenser for tilsetning for å være sikker på å unngå "overdoser".

 • Det bør være minimumsgrenser slik at tilsetningen ikke blir en meningsløs påstand.

 • Det bør finnes en positiv liste over hvilke næringsstoffer og andre substanser som kan tilsettes mat.

 • Det bør finnes kriterier for hvor mye sukker, salt og fett berikede produkter kan inneholde slik at forbrukerne ikke blir misledet til å tro at de kjøper et sunt produkt.

 • Forbrukerrådet ønsker også tettere kontroll av markedsføringspåstander som fremsettes om funksjonell og beriket mat, slik at forbrukerne kan stole på dem.
  Kilde: Forbrukerrådet

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer