- Vi har nådd toppen

Menneskets evolusjon har stanset, hevder forsker.

Mennesket kan ikke forvente å utvikle seg stort mer enn det har gjort til nå, mener gen- og utviklingsforsker.  Foto: colourbox.com
Mennesket kan ikke forvente å utvikle seg stort mer enn det har gjort til nå, mener gen- og utviklingsforsker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menneskene utvikler seg ikke lenger. Naturlig utvelgelse og mutasjoner er ikke lenger avgjørende for arten, mener gen- og utviklingsforsker Steve Jones ved University College i London. Det skriver politiken.dk

Les også: Har du ungdoms-genet?

Mekanismene som ligger til grunn for vår utvikling som art, skal ifølge Jones ha nådd toppen.

- I forhistorisk tid ville halvparten av våre barn vært døde innen de fylte 20 år. I dag lever 98 prosent i denvestlige verden til de er 21. Vår forventede levetid er så høy at den kun kan heves med et par år, selv om vi greier å utrydde smittsomme sykdommer og eliminere alle ulykker, sier han.

Naturlig utvelgelse har ikke lenger døden som et nyttig verktøy, forklarer Jones.

Les også: Kan du leve i hundre år?

Samtidig betyr en nedgang av antall eldre fedre at det gis færre genendringer videre til kommende generasjoner. Færre eldre fedre medfører ifølge den engelske forskeren færre mutasjoner.

En 29 år gammel mann viderefører 300 endringer til sitt avkom. Er faren passert 50, gir han videre over 1.000 endringer. Når antallet av eldre fedre går ned, vil det skje færre mutasjoner fra generasjon til generasjon, mener Jones.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer