Vi vil ikke gi bort organene

Ventelistene har stangnert.

Hver tredje pårørende til potensielle organdonatorer sier nei til donasjon.  Foto: Colourbox
Hver tredje pårørende til potensielle organdonatorer sier nei til donasjon. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2007 var et rekordår for organdonasjoner. 2008 begynte bra, men litt over midtveis har antall donasjoner stagnert.

- Flere potensielle donorer blir meldt inn, men flere sier nei til donasjon. Er det fordi vi ikke har snakket om vår holdning til organdonasjon med de som står oss nær, spør stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding.

Les også: Flere skal få nye organer

Den nye statistikken viser nemlig at hver tredje pårørende til potensielle organdonatorer sier nei til donasjon. Ikke siden 2002 (da avslagsprosenten var 41) har færre pårørende sagt nei til organdonasjon.

Ved utgangen av desember i år hadde 34 prosent av de pårørende sagt nei til organdonasjon i forbindelse en mulig donorsituasjon. Til sammenligning var avslagsprosenten på samme tid i fjor bare 21 prosent.

Under Donasjonsdagen som var 18.oktober, forsøkte Stiftelsen Organdonasjon å synliggjøre problemstillingen. De mener at de negative tilbakemeldingene blant annet skyldes mindre presseomtale.

Les også: Melder ikke sykehustabber

- I 2008 har det vært færre oppslag i norske medier om organdonasjon enn i fjor. Vår erfaring er at det trengs jevnlige påminnelser om temaet organdonasjon for å holde oppe bevisstheten i folket, mener stiftelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer