Vil gi deg ja-mat-liste

Snart får du konkrete anbefalinger fra høyeste hold om hva og hvor mye du bør spise.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LALSACE
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LALSACE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fem om dagen er bra for oss, det har du sikkert fått med deg. Men nå vil Helsedirektoratet komme med konkrete råd for resten av kostholdet vårt også.

Det er ti år siden "fem om dagen"-anbefalingene om frukt og grønt kom i Norge. Nå er det på tide å inkludere resten av de store matvaregruppene også, ifølge professor Rune Blomhoff som leder arbeidsgruppen for de nye kostrådene.

Les også: Maten som holder deg frisk

- Vi overdynges av ulike synspunkter og råd i media, og forbrukerne blir forvirret. Vi vil systematisere og gå gjennom kunnskapen som finnes, og komme med råd som er vitenskapelig basert, forteller han.

Presenteres i januar

Blomhoff påpeker at det har vært en kunnskapseksplosjon de siste tiårene, og at det har blitt publisert en rekke internasjonale studier på kost og helse. De nye rådene vil spesielt rette seg mot forebygging av kroniske folkesykdommer, som diabetes, hjerte- og karsykdom og overvekt.

Les også: Mirakelmat for hjertet

Arbeidet har pågått i 1,5 år og skulle etter planen være ferdig i vår. Det har imidlertid tatt lengre tid enn forventet, og resultatene kommer sannsynligvis til å bli presentert først i januar 2009, ifølge Blomhoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer