Vil ha hjertestarter på jobben

Flere bedrifter ønsker det livreddende utstyret.

Vil ha hjertestarter på jobben
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes eksempler på at barn helt ned i åtteårsalderen har reddet liv ved å bruke en hjertestarter.


Omtrent 6.000 personer dør av hjertestans hvert år i Norge. Flere liv kan reddes hvis hjerte- og lungeredning startes i løpet av de første minuttene.

- Bruk av hjertestartere er blitt en del av førstehjelpsbegrepet på linje med hjerte- og lungeredning, sier Kristian Lexow, som er overlege ved akuttklinikken ved Stavanger universitetssykehus, til Newswire.

Les også: SMS mot hjertestans

Lett tilgjengelig
I løpet av få år har 3.000 hjertestartere blitt plassert på sykehus, i ambulanser, større bedrifter, idrettshaller, svømmehaller, skoler, kjøpesentre og teatre, mens borettslag, kommunale bygg, hoteller og hyttesentre også har hatt nytte av apparatet.

Målet er å plassere 500 hjertestartere ut i norske bedrifter i løpet av året. Et abonnement koster bedriften mindre enn tusen kroner i måneden. Assistanse- og trygghetstjenesteleverandøren Falck skal være ansvarlig for førstehjelpsopplæring, psykologisk førstehjelp og vedlikehold av apparatet.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

- Tidlig hjelp er helt avgjørende for å overleve. Hvert sekund teller. Derfor er det mye å vinne på at flere lærer seg å bruke en hjertestarter i kombinasjon med førstehjelp, sier Ona Ringdal i Falck til Newswire.

Kan brukes av barn
Den livreddende hjerte- og lungeredningen bør starte så fort som mulig, mens andre som er tilstede må varsle 113 og prøve å finne en hjertestarter.

Les også: Unge kvinner i hjertetrøbbel

Hjertestarteren er enkel å håndtere. Når du trykker på-knappen, vil en stemme fortelle deg hva du skal gjøre.

- Det finnes eksempler på at barn helt ned i åtteårsalderen har reddet liv ved å bruke en hjertestarter, sier Aina Haug fra Laerdal Medical, produsenten av hjertestarteren.

Hun understreker at folk ikke må kvie seg for å bruke apparatet og at det nesten ikke går an å gjøre feil. Det kan også være avgjørende at noen starter gjenopplivningsforsøk med brystkompresjoner og munn-til-munn-innblåsninger mens noen henter hjertestarteren.

Les også: Vi er best på førstehjelp

Kilde: Newswire

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer