Vin var plumbo

En uheldig gjest får erstatning etter en restauranttabbe som forhåpentligvis er av de sjeldne...

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Sarah Fergusson bestilte seg et glass av husets kryddervin på Old Man Rock Cafe i Queenstown, New Zealand, hadde hun nok ikke forventet at den skulle være fullt så sterk.

Vinen viste seg nemlig å være tynnet ut med Kaustisk soda, som er en av hovedingrediensene i dødsdopet GHB, melder den danske avisen Ekstra Bladet.

Les også: - Skal det være en flambert penis?

Den sterke basiske løsningen er også allment kjent som lut eller kaustisk soda, og brukes blant annet til å rense tilstoppede avløp (også kjent som plumbo), fremstille såpe og til å lute tre.

Endte på sykehus

Den første slurken av det Fergusson trodde var kryddervin fikk det til å brenne på tungen og leppene, og i ren refleks sprutet hun væsken ut over bordet.

Reaksjonen gjorde den kvinnelige servitøren Bethany Sim så overrasket at hun like godt bestemte seg for å smake på drikken selv, med det resultat at hun minutter senere delte ambulanse med den forgiftede gjesten til sykehuset.

Under etterforskningen kom det frem at restaurantens beholdning av kryddervin hadde blitt etterfyllt med Kaustisk soda. Nå er innehaverne dømt til å betale de uheldige kvinnene 5.000 kroner hver i erstatning i tillegg til alle saksomkostninger.

Førstehjelp og behandling etter nærkontakt med Kaustisk soda:

 • SVELGING:
  Drikk straks 1-2 glass vann eller melk i små slurker. Skyll om mulig munnen grundig med vann først. Ikke fremkall brekninger, og prøv å unngå å kaste opp. Videre oppfølging bør skje snarest på sykehus.

 • HUDKONTAKT:
  Skyll straks de aktuelle hudområdene med vann, gjerne lunkent. Skyll til huden ikke lenger kjennes glatt ut, eller om mulig til smerten avtar. Det kan bli nødvendig å fortsette skyllingen i mange timer. Kontakt lege, sykehus eller Giftinformasjonen.

 • ØYEEKSPONERING:
  Skyll umiddelbart øyet med vann, og fortsett skyllingen på vei til øyelege/sykehus. Alle som har fått alkaliske stoffer på øyet i etsende konsentrasjoner må behandles hos øyelege eller på sykehus.

  Kilder: Wikipedia.org, shdir.no


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer