LEDER

Sykling på ville veier

Slutt å sette myke trafikanter opp mot hverandre.

POPULÆR:  Salget av elsykler går til himmels. Trygg Trafikk er bekymret. De bør heller kreve bedre sykkelveier.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
POPULÆR: Salget av elsykler går til himmels. Trygg Trafikk er bekymret. De bør heller kreve bedre sykkelveier. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Elsykkelen har fått sitt endelige gjennombrudd i Norge. De siste tre årene har salget av elsykler økt med 150 prosent, melder NRK. Det skulle man tro var en god nyhet. Regjeringen har som mål at åtte prosent av alle reiser skal skje med sykkel innen 2023, både for å redusere bilbruk og bidra til bedre helse. Men for å komme dit må nordmenn sykle dobbelt så mye som i dag. Elsykkelen ser ut til å være det transportmiddelet etternølere har savnet i kupert norsk terreng. I byene vil den for mange være raskere og mer effektiv enn å kjøre bil eller å ta bussen. Du slipper dessuten å måtte dusje når du kommer på jobb.

Aldri så godt at det ikke er galt for noen. Trygg Trafikk er bekymret for elsykkelens popularitet. De mener den er for rask og dermed til fare for både syklist og andre myke trafikanter som den deler sykkelveier og fortau med. Det er riktig at med elsykkelens motor akselerer man raskt til 25 kilometer i timen uten særlig anstrengelse. I oppoverbakker passerer man lett vanlige sykler. Men fartsfantomer i sykkelshorts vil tvert om fnyse av elsykkelens begrensete fart. Både på flater og i utforbakker raser de forbi. Trygg Trafikks advarsel er derfor en gjenkjennelig, om enn beklagelig, skepsis mot ny teknologi. Mer overraskende er det kanskje at bekymringen deles av Miljøpartiet de grønne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer