Spill

10-åring brukte 8000 kroner på «Roblox»

Moren fortviler, men problemet kunne enkelt vært unngått om hun brukte denne funksjonen.

DYRT: Sønnens spilløkt ble en dyr affære. Foto: Leon Keith/AP Photo/NTB
DYRT: Sønnens spilløkt ble en dyr affære. Foto: Leon Keith/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en video som har fått over 8,4 millioner visninger på TikTok forteller den fortvilte moren Linzy Taylor om hvordan hennes ti år gamle sønn hadde brukt over 800 dollar, drøye 8000 norske kroner, på til sammen elleve kjøp i det populære spillet «Roblox».

«Roblox» er et ekstremt populært spill der spillerne kan lage minispill for hverandre.

Ifølge Medietilsynet er de fleste spillene er gratis, men noen tar betalt for opplevelsen. Andre ber om mindre beløp for å kjøpe gjenstander eller fordeler i spillet.

Ullensaker kontaktet Tarjei Mo Batalden (21), Tobias Laundal (21) og Erlend Pilø (24) i Skogliv, for å høre om de kunne hjelpe dem med en digital løsning. Så fikk de en genial idé. Video: Skogliv. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Trikset tyvene bruker

Vi har opp gjennom åra lest mange historier om foreldre hvis barna deres har svidd av tusenvis på appkjøp, men metoden sønnen skal ha brukt skiller seg ut fra tidligere.

Gutten kjente angivelig ikke til morens passord, men hadde koden til Apple-enheten.

Han åpna «Roblox», og da han prøvde å gjøre en såkalt «in-app purchase», trykka han på «Glemt passord» og tasta inn iPhone-koden. Så fikk han endra passordet til sitt eget, og det var bare for han å slå seg løs med spillkjøp.

Dette skal være samme metode som brukes av tyver for å stjele iPhoner og tilbakestille Apple ID-passordet, ifølge AppleInsider.

Får kritikk

Til morens store frustrasjon naturligvis. Da hun oppdaga hva sønnen hadde gjort, hadde han belasta PayPal-kontoen hennes med over 800 dollar.

I sitt eget kommentarfelt får imidlertid moren massiv kritikk. Flere mener den ti år gamle sønnen er gammel nok til å være klar over hva han gjorde. Ifølge Taylor er han imidlertid autist, og hun sier det er helt og holdent hennes ansvar.

Brukte ikke «Skjermtid»-funksjonen

AppleInsider skriver riktignok at problemet enkelt kunne vært unngått om Lonzy Taylor hadde tatt i bruk Apples Skjermtid-funksjon.

Selv kjente hun ikke til denne funksjonen, som gir et drøss med muligheter hva gjelder foreldrekontroll.

Skjermtid finner du i Innstillinger-appen (gå til Innstillinger > Skjermtid). I tillegg til å sette opp tidskvoter for apper, kan du begrense kjøp og låse passord bak en egen skjermtid-kode, skriver det Apple-fokuserte nettstedet.

- Hvis Skjermtid var satt opp og innstillingen skrudd på, hadde det ikke vært mulig å tilbakestille Apple ID-passordet med bare koden, skriver Apple Insider.

I Skjermtid kan du forhindre barnet i å endre koder og passord (gå til Innstillinger > Skjermtid > Innhold og personvern og under Tillatt endringer velg Ikke tillatt for Kodeendringer og Kontoendringer).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer