Mobilspill til påskeferien

10 godbiter å spille på telefonen i påska

Her er noen av våre favoritter for iOS og Android.

10 TIPS: Trenger du litt underholdning på telefonen i ferien, har du kommet til rett sted. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
10 TIPS: Trenger du litt underholdning på telefonen i ferien, har du kommet til rett sted. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ikke alle er født med ski på beina, og om det blir dårlig vær, eller om du bare trenger et avbrekk fra resten av slekta, kan en liten sesjon med tommelen på skjermen være akkurat det du trenger.

Under har vi samlet 10 mobilspill for iOS og Android som vi selv liker godt. Dessuten er de alle ikke-voldelige spill som derfor egner seg godt både for liten og stor.

Smashy Brick (iOS, Android)

En av de store klassikerne fra 80-tallets spilleautomater er Arkanoid, eller Breakout som det også het. Her skulle du styre en pinne frem og tilbake på bunnen, knuse steiner på toppen og unngå at ballen falt ut.

Smashy Brick har gjort en ny vri – i stedet må du hele tiden tegne trampoliner som «ballen» skal sprette på, og de kan du også tegne i vinkler. Ekstra morsomt blir det når det ikke er snakk om en ball, men en liten figur, som gjerne skriker og skråler mens den spretter opp og ned.

Vis mer Vis mer

I alt er 13 figurer tilgjengelige, hver med sine egenskaper, og som du låser opp etter hvert. Ananasen Shotty kan for eksempel skyte med hagle, fisken Puffy blåser seg opp og blir større og brødrene Zip Zappy henger sammen med strikk og kan derfor gjøre stor skade når du treffer godt.

Når det begynner å bli vanskeligere, er det smart å tenke seg om hvilken figur som kan løse brettet best. Dem er det for øvrig 120 av totalt, og selvsagt har du lyst på tre stjerner før du går videre.

Du trenger ikke å bruke ei krone på Smashy Brick, men hver av figurene (bortsett fra den første) har et begrenset antall liv, før du må bruke gullmynter (som du tjener opp i spillet) eller se en reklame for å vekke dem til live igjen. Alternativt kan du kjøpe hver figur til en tier per stykk for å gi dem ubegrenset med liv.

Smashy Brick for iOS (App store, gratis)
Smashy Brick for Android (Play butikk, gratis)

Golf Clash (iOS, Android)

Til min kones store begeistring er jeg nå i den nest øverste divisjonen i Golf Clash. Dette er, som navnet antyder, et golfspill der du spiller kamper mot andre spillere over nettet. Spillet krever altså nettilgang.

Hver kamp går over ett hull, der uavgjort resultat avgjøres ved at begge spillere slår ett slag og vinneren er den som kommer nærmest hullet.

Vis mer Vis mer

Det finnes en haug av golfkøller og baller med ulike egenskaper som låses opp ved å vinne og åpne kister, og som kan oppgraderes med kortene man finner i kistene. Du må beregne vind, ballen kan skrus og så videre, og når du slår ballen må du taime det slik at pila står midt på linja.

Selvsagt er det mulig å bruke ekte penger for litt raskere fremgang også, men når det er sagt, har jeg ikke brukt ei krone på Golf Clash, selv om det er har gitt veldig mange timer med moro.

Golf Clash for iOS (App Store, gratis)
Golf Clash for Android (Play butikk, gratis)

Dancing Line (iOS, Android)

Har du sansen for rytmespill, kan det være at du kommer til å elske Dancing Line. Her er det altså om å gjøre å trykke i takt med musikken, og hver gang du trykker, endrer linja retning og unngår dermed å krasje.

Spillet har en deilig fremtoning både hva gjelder grafikk og musikk, og når du har hørt en sang mange nok ganger, kan du nesten bare lukke øynene og styre i blinde.

Merk at slike spill krever lav forsinkelse mellom bilde og lyd, og at du derfor bør bruke kablede hodetelefoner når du spiller, siden Bluetooth typisk har en litt for høy forsinkelse.

Dancing Line for iOS (App store, gratis)
Dancing Line for Android (Play butikk, gratis)

Kami 2 (iOS) / Kami (Android)

Kami 2 er et tenkespill der målet med hver oppgave er å få hele brettet farget i samme farge. Det gjør du enkelt ved å velge en farge du skal «male» med, etterfulgt av området du vil fargelegge.

Det må du imidlertid klare på et begrenset antall trekk, og etter hvert blir oppgavene ganske intrikate der du må tenke en smart rekkefølge på fargeleggingen for å klare strabasene.

Kami 2 https://geo.itunes.apple.com/app/kami-2/id1133161444?mt=8&at=11ldb3 Sequel to #1 puzzle game, KAMI The calming yet addictive puzzle game is back! With over 100 hand-crafted puzzles, Kami 2 takes you on a mind-twisting journey that combines logic and problem-solving. Can you achieve perfection? Flood each puzzle with a single colour in as few moves as possible to claim a 'Perfect' sticker. But watch out for subtle new tricks and fiendish surprises. Want even more? Beat the global Daily Challenge, earn a winning streak and compare your scores to other players. Test yourself on thousands of user-generated puzzles, uploaded daily. Get creative and take on the world. Craft your own KAMI designs using the Puzzle Builder. Design and share your creations, send them to your friends and challenge the world to beat your score. Vis mer

Visuelt ser Kami 2 svært pent ut, med origami-inspirerte animasjoner og et visuelt uttrykk som minner om Lumino City. Brukerne kan også lage egne brett, som andre kan få bryne seg på.

Som du ser er spillet kun tilgjengelig for iOS, men Android-eiere kan eventuelt prøve seg på forgjengeren, Kami. Kami 2 er gratis, der du eventuelt kan betale for hint om du står fast.

Kami 2 for iOS (App store, gratis)
Kami for Android (Play butikk, gratis)

Rollercoaster Tycoon Classic (iOS, Android)

Mange har svært gode minner fra 1999, da Rollercoaster Tycoon gjorde sitt inntog i butikkene. Dette er en simulator der du skal lage en fornøyelsespark med store berg-og-dalbaner og alt det andre som hører et tivoli til.

Skaperne får svært mye ros for porteringen over til mobile enheter, og Classic-utgaven inneholder både elementer fra det første og andre spillet.

Vis mer Vis mer

I motsetning til alle andre slike byggespill som det reklameres for overalt, liker vi godt at du her betaler én gang for så å spille så mye du vil, i stedet for at du må vente åtte timer på en bygning eller betale ti kroner.

Det finnes riktignok kjøp i appen, men det er for å bygge ut spillet med tilleggspakkene som du da kjøper til odel og eie. Dem finnes det foreløpig tre av. Skulle du være bekvem med vent-eller-kjøp-varianten, tipser vi også om at det finnes en mer moderne utgave i Rollercoaster Tycoon Touch.

Rollercoaster Tycoon Classic for iOS (App store, kr 65,-)
Rollercoaster Tycoon Classic for Android (Play butikk, kr 65,-)

Hidden Folks (iOS)

Find Waldo, eller hvor er Willy? er et kjært konsept både for barn og voksne. Skulle det være helt fremmed for deg, handler det om å finne en kar med briller og stripete genser i et vrimlebilde, der man til tider kan lete seg halvt i hjel for å finne ham.

Vis mer Vis mer

Hidden folks fungerer på samme måte, der du i enkle, men akk så detaljerte, strektegninger skal finne en håndfull ting. Noen av dem kan du se direkte, mens du for å finne enkelte ting er nødt til å interagere med andre elementer i bildet.

Herlig enkelt, men akk så utfordrende. Særlig siden tegningene strekker seg langt utenfor telefonskjermen også.

Hidden folks for iOS (App store, kr 44,-)

Card Thief (iOS, snart Android)

Card Thief er noe så originalt som en kombinasjon av et snikespill og et kortspill; en oppfølger til kritikerroste Card Crawl.

Her gjelder det å tenke taktisk og velge kortene på bordet i riktig rekkefølge slik at tyven (spilleren) klarer å snike seg forbi alle vaktene, slukke fakler, gjemme seg i tønner, stjele skattene og komme seg ubemerket ut.

Card Thief is a solitaire style stealth game played with a deck of cards. Available on the App Store - https://itunes.apple.com/us/app/card-thief/id1186226470 http://www.card-thief.com Vis mer

De første minuttene er en interaktiv opplæringsfunksjon slik at du forstår spillereglene, og så er det bare å bryne seg på vanskeligere og vanskeligere utfordringer.

Card Thief er foreløpig kun tilgjengelig på iOS, men skal også komme til Android i løpet av denne måneden.

Card Thief (App store, kr 22,-)

Shadowmatic (iOS, Android)

Dette er riktignok ikke et nytt spill, men Android-utgaven er bare en måned gammel, som gjør at vi også tar det med i denne oversikten.

Konseptet er enkelt – ved å vri og vende på figurer skal du få skyggen av gjenstanden til å utgjøre en tegning på veggen. Prikker nederst i skjermbildet lyser opp når du nærmer deg riktig posisjon.

Vis mer Vis mer

Android-utgaven er gratis å laste ned for å kunne teste de 14 første oppgavene, men du må betale 29 kroner for å låse opp resten, mens iOS-brukere må ut med 33 kroner med en gang for hele spillet, men da får man det også på Apple TV, om man har siste utgave.

Shadowmatic for iOS (App store, kr 33,-)
Shadowmatic for Android (Play butikk, gratis + 29 kroner)

Splitter Critters (iOS, Android)

Lemmings møter Fruit Ninja i Splitter Critters. Her skal du sørge for at små dyrene kommer frem til romskipet sitt, og det må du gjøre ved å dele opp skjermbildet for deretter å flytte delene uavhengige av hverandre.

Vis mer Vis mer

For den som mestrer spillet kjapt, kan det være ganske fort gjort å komme igjennom alle brettene, men utviklerne lover flere brett i fremtidige oppdateringer uten at det skal gjøres via ekstra kjøp i appen.

Splitter Critters for iOS (App store, kr 33,-)
Splitter Critters for Android (Play butikk, kr 25,-)

Oxenfree (iOS)

Til slutt et spill jeg ikke har prøvd selv ennå, men som jeg allerede har kjøpt og lastet ned til påskeferien.

Oxenfree er et eventyrspill som har høstet svært gode kritikker på andre plattformer (PC, Mac, Xbox, PS4), og som nylig ble lansert for iOS. Det beskrives som dataspillenes svar på Netflix-serien «Stranger Things», og det bør jo love godt.

Her er traileren:

Vis mer Vis mer

Oxenfree for iOS (App store, kr 55,-)

Trenger du flere spilltips?
9 fine mobilspill til den lange flyturen
5 fine brettspill til nettbrett
5 fine mattespill å trene hjernen med
…og en haug av andre spillister

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer