10 kjekke Instagram-triks

Tipsene som gjør deg til en super-Instagrammer.

KAN DU ALLE KNEPENE? Instagram er lett å bruke, men det er likevel ganske mange triks du bør lære deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KAN DU ALLE KNEPENE? Instagram er lett å bruke, men det er likevel ganske mange triks du bør lære deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1,5 millioner nordmenn bruker Instagram, ifølge tall fra Ipsos, noe som gjør det til det nest største sosiale mediet her til lands, bare slått av Facebook, med over 3 millioner norske brukere.

I begynnelsen var Instagram den fremste appen for å legge filtre på mobilbildene sine, men har siden vokst til å bli den fremste fotodelingsappen også.

Det at det er så enkelt å dele bilder med Instagram, er også årsaken til at det har blitt så populært.

LES OGSÅ: Facebook kjøper Instagram

Mashable har samlet sammen de beste tipsene for å bli en enda mer dreven Instagram-bruker.

LES OGSÅ: 10 kjekke Snapchat-triks

#1: Sveip mellom kameraer

Når du skal legge ut et bilde eller en video på Instagram, må du ikke trykke på knappene for å velge mellom bildebiblioteket, stillbilde eller video.

Bruk i stedet en sveipebevegelse; når du trykker på kameraknappen på nederste menylinje, er det bare å sveipe fingeren til venstre eller høyre for å bytte mellom de ulike modusene.

10 kjekke Instagram-triks


#2: Tilpass filtre

Puristene på Instagram sverger til #nofilter, men et fotofilter kan sprite opp et ellers grått og kjedelig bilde.

Nå finnes det hele 40 filtre å velge mellom på Instagram, og når du laster opp et bilde, kan du bla deg gjennom dem. Synes du lista med filtre er for lang eller ønsker du å omorganisere rekkefølgen på filtrene dine, kan du fikse det.

Bla deg til slutten av filtrene dine og trykk på knappen Administrer. Velg så hvilke filtre du ønsker å ha tilgjengelig. For å endre rekkefølgen på filtrene, ta tak i de tre linjene til venstre for filternavnet, og dra det enten opp eller ned på lista. Trykk på x-tegnet øverst til høyre når du er ferdig.

10 kjekke Instagram-triks


#3: Juster bildene

Har du et bilde som er skeivt eller tatt i feil retning? Null problem. Når du laster opp et bilde, er det en enkel sak å rette opp, justere perspektiv og rotere det.

Ifølge Mashable er bildet nødt til å være kvadratisk (1:1) for at du skal få lov til å justere det. Finn bildet du ønsker å fikse, trykk på verktøy-ikonet og velg Juster (du får ikke denne valgmuligheten dersom du laster opp et bilde som ikke er kvadratisk).

LES OGSÅ: Slik bytter du bildeformat på Instagram

10 kjekke Instagram-triks


Ønsker du å rette opp et bilde, er det bare å dra skyvebryteren til venstre eller høyre. Du gjør det samme om du vil justere vertikalt eller horisontalt perspektiv. For å rotere hele bildet, trykker du bare på roteringsknappen øverst til høyre.

#4: Bruk andre Instagram-apper

Instagram er veldig rett frem når det kommer til bildene og videoene du kan legge ut. Det finnes ikke mye avanserte foto- og redigeringsmuligheter. Til det formålet kan du imidlertid bruke en av Instagrams tre andre apper:

 • HYPERLAPSE: En utrolig enkel app for å lage såkalte timelapse-videoer, altså hurtigfilmer.
 • LAYOUT: Appen for å lage bildekollasjer. Har du både Instagram og Layout installert, får du en egen knapp i hovedappen for å lage bilder med kollasje-appen.
 • BOOMERANG: Med denne kan du lage animerte GIF-er som går i evig løkke på 1-2-3.
 • LES OGSÅ: Instagram på iPad? Her er appen du trenger!

  #5: Rediger bildeteksten

  Har du lagt ut et bilde på Instagram, men skrevet feil i bildeteksten?
  Frem til i fjor høst var det faktisk ikke mulig å redigere bildetekst på Instagram, så oppdaget man en skriveleif, måtte man slette bildet og laste det opp på nytt. Nå slipper man heldigvis det.

  For å redigere en bildetekst, trykk på de tre prikkene på høyre side under et bilde, og trykk på Rediger.

  10 kjekke Instagram-triks


  Deretter er det bare å skrive inn en ny tekst. Du kan også legge til et sted og tagge personer om du ønsker det.

  #6: Del bilder privat med venner

  Instagram har en egen meldingsfunksjon kalt Instagram Direct som lar deg dele bilder og videoer privat med andre. Du finner innboksen din ved å gå til bildestrømmen og trykke på postkasse-ikonet øverst til høyre.

  I tillegg til at du kan sende dine egne bilder via denne funksjonen, kan du også dele bilder andre har lagt ut på Instagram. Bare trykk på pil-ikonet under bildet, så vil du få opp en send til-meny hvor du kan enten søke opp brukere eller velge mellom nylige kontakter.

  10 kjekke Instagram-triks


  #7: Del bilder på Facebook

  Instagram er jo en bildedelingstjeneste i seg selv, men du kan også dele Instagram-bildene dine videre til andre sosiale medier som Facebook og Twitter.

  Du kobler opp kontoene dine ved å gå på din profil, trykke på verktøy-ikonet, og under Innstillinger velge Sammenkoblede brukerkontoer. Trykk deretter på ønsket tjeneste for å legge til din konto.

  Du kan videredele et bilde både i opplastingsøyeblikket og i etterkant. For å dele et allerede opplastet bilde til for eksempel Facebook, gå til bildet, trykk på de tre prikkene til venstre under bildet og velg Del.

  10 kjekke Instagram-triks


  #8: Bytt forhåndsvisningsbilde på videoen din

  I tillegg til å dele bilder på Instagram, kan du dele videoer. Når du laster opp en video, er det automatisk det første bildet i videoen som blir forhåndsvisningsbildet i bildestrømmen til deg og andre.

  Du kan imidlertid velge forhåndsvisningsbilde manuelt; kanskje er det noe senere i videosnutten din som egner seg bedre?

  Når du laster opp videoen din, trykk på det firkantede ikonet, og dra deretter fingeren på skyvebryteren nederst for å velge et nytt bilde.

  10 kjekke Instagram-triks


  #9: Se innleggene du har likt

  Som Mashable skriver, handler Instagram om å like folk sine bilder og videoer. Har du lyst til å se hvilke innlegg du selv har likt? Kanskje fordi du vil avlike de igjen?

  Du kan faktisk se dine 300 siste «likes» ved å gå til din profil, trykke på verktøy-ikonet, og under Konto trykke på Innlegg du liker.

  10 kjekke Instagram-triks


  #10: Se bildene du er tagget i

  Laster du opp et bilde av noen, kan du tagge personene dersom de også er på Instagram. Andre kan gjøre det samme på deg.

  For å se alle bilder på Instagram du selv er tagget i, går du til din profil og trykker på person-tagge-ikonet til venstre over bildene dine. Dine egne bilder hvor du har tagget deg selv vil også dukke opp her.

  10 kjekke Instagram-triks


  Du kan lese enda et par tips til hos Mashable.

  LES OGSÅ: 10 kjekke tips for å bli en bedre mobilfotograf

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer