Galaxy S10-tips:

10 tøffe triks til Galaxy S10

Nettopp kjøpt deg Samsungs toppmodell? Her er godbitene du bør sjekke ut.

NY TOPPMODELL: Samsung Galaxy 10+ er koreanernes nye toppmodell. Har du kjøpt den, finner du noen kjekke triks under. Foto: Pål Joakim Pollen
NY TOPPMODELL: Samsung Galaxy 10+ er koreanernes nye toppmodell. Har du kjøpt den, finner du noen kjekke triks under. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

På fredag lanserte Samsung sine nye S10-telefoner, nærmeste bestemt S10 og S10+, samt den noe rimeligere modellen, S10e.

De har noe varierende kameraløsning, skjerm- og batteristørrelse, men de har også mye til felles, blant annet Samsungs nye One UI-grensesnitt, som også har blitt lansert på S9/Note 9-modellene, og som også vil dukke opp på 8-serien fra Samsung. Har du en av disse, vil du muligens kunne ha glede av denne artikkelen.

For her skal vi ta en titt på smarte funksjoner du finner rundtom på telefonen, og som kanskje ikke er så lette å oppdage ved første øyekast. Vi prøver også å fokusere på de som er unike for Samsung, selv om du nok vil finne flere tilsvarende egenskaper fra andre produsenters telefoner.

#1: Innebygd nattmodus

Rett ut av esken bruker Samsung-telefonen lyse farger i apper, menyer og lignende, men om du foretrekker det mørkt, kan du aktivere nattmodus, som da gir deg mørke farger de samme stedene.

MØRK OG LYS: Nattmodusen gjør at Samsungs egne apper, menyer og lignende blir mørke. Det er mer behagelig å se på om det er mørkt rundt deg, og sparer dessuten strøm på AMOLED-skjermer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MØRK OG LYS: Nattmodusen gjør at Samsungs egne apper, menyer og lignende blir mørke. Det er mer behagelig å se på om det er mørkt rundt deg, og sparer dessuten strøm på AMOLED-skjermer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å merke seg er at dette valget kun påvirker det Samsung har kontroll over. Du får for eksempel ikke noen mørk versjon av Facebook selv om du har valgt nattmodus, men det finnes i det minste et lite triks som gjør at du kan få mørk Messenger-app.

Du trenger ikke å bytte mellom lyst og mørkt manuelt. I oppsettet kan du velge at dette skal følge tidene for soloppgang og -nedgang, eller sette opp faste tider der brukergrensesnittet bytter fargepalett.

Ikke bare er nattmodusen mer behagelig å se på i mørket – på AMOLED-skjermer, som alle S10-modellene har, bruker telefonen mindre strøm på å vise mørke farger.

Du finner valget under innstillinger, skjerm. Bryteren slår av og på nattmodus, men ved å trykke til venstre for den vertikale streken, kan du sette opp tidsplan og den slags.

#2: Justér navigasjonslinja

Som de fleste andre Android-telefoner, har Samsung Galaxy S10-modellene tre navigasjonsknapper nederst: app-vekseleren, hjem og tilbake – i den rekkefølgen som standard.

Men Samsung er praktisk talt alene om å plassere tilbakeknappen på høyre side, noe de har gjort i alle år, men om du er vant med den motsatte rekkefølgen, kan du endre den i innstillingene.

Der kan du også velge om du vil skjule disse knappene og heller bruke sveipebevegelser. Da sveiper du opp fra bunnen der disse knappene ellers ville ha befunnet seg. Om du vil, kan du ha på tre hjelpestreker i bunnen.

Du kan endre rekkefølgende på knappene i bunnen og eventuelt bytte dem ut med sveiping. Aktiverer du bevegelsestips ser du tre duse streker i bunnen av skjermen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Du kan endre rekkefølgende på knappene i bunnen og eventuelt bytte dem ut med sveiping. Aktiverer du bevegelsestips ser du tre duse streker i bunnen av skjermen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å merke seg er at du ved å sveipe den midterste av dem opp og holde fingeren på skjermen åpner Google Assistent.

Du finner menyen under innstillinger, skjerm, navigeringslinje.

#3: Gjør skjermbildet mindre

Selv om Samsungs One UI er lagt opp slik at du stort sett når det øverste interaktive elementet med tommelen, gjelder ikke det overalt eller i tredjepartsapper.

Har du bare én hånd tilgjengelig, kan du imidlertid enkelt forminske skjermbildet ved å skyve tommelen opp fra ett av de nederste hjørnene og på skrå innover mot midten.

Et sveip fra nedre hjørne, og vips, så forminskes skjermbildet slik at du når over med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen
Et sveip fra nedre hjørne, og vips, så forminskes skjermbildet slik at du når over med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Da forminskes hele skjermbildet, slik at du sannsynligvis klarer å nå til det motsatte hjørnet med tommelen.

Om du har valgt å gå for knapper i bunnen snarere enn sveiping, kan du oppnå det samme ved å trippeltrykke på hjemknappen.

Men først må det aktiveres: innstillinger, avanserte funksjoner, bevegelser og tester, enhåndsmodus.

#4: Ikke glem kantskjermen

På alle Samsung-telefoner med kurvet skjerm, helt siden Galaxy Note Edge, har Samsung tilbudt en egen meny som hentes frem ved å sveipe fra et felt langs kanten av telefonen.

Feltet er der som standard, markert med et semi-gjennomsiktig felt på høyre side av skjermen. Dette kan du flytte opp og ned, eller over til den andre siden, ved å dra i det.

KANTMENY: Ved å sveipe fra riktig sted på en av telefonsidene, henter du frem kantskjermmenyen, der du blant annet kan få snarveier til en rekke ting, linjal eller historikk over det du har kopiert på telefonen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
KANTMENY: Ved å sveipe fra riktig sted på en av telefonsidene, henter du frem kantskjermmenyen, der du blant annet kan få snarveier til en rekke ting, linjal eller historikk over det du har kopiert på telefonen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sveiper du fingeren inn fra siden over dette feltet, får du opp kantskjermmenyen. Her kan du tilpasse hvilke paneler du vil ha der ved å trykke på tannhjulet, og bytte mellom panelene ved å sveipe flere ganger.

Blant annet kan du legge inn snarveier til dobbeltapper, som kjører på hver sin halvdel av skjermen, til personer (med kjapp tilgang til å ringe eller sende dem SMS), linjal, utklippstavlehistorikk eller hva det måtte være.

Protip: Om du trykker på de tre prikkene øverst til høyre på kantskjerminnstillingene, kan du velge Galaxy Store og laste ned flere varianter, enten det dreier seg om å styre Spotify, se de neste kalenderavtalene, Fantasy-laget ditt eller hva det måtte være. Noen av disse koster penger.

Om du ikke har behov for kantskjerm, står du også fritt til å slå den av.

#5: Finder-søket

På flere av punktene i denne listen må du inn i innstillinger, blabla, blabla. Men i stedet for å navigere deg frem hver gang, kan du bruke Samsungs Finder-søk.

Her kan du nemlig søke etter apper, kontakter, innstillinger, innhold i SMS-er, oppføringer i kalenderen og den slags i ett og samme søk.

Du trenger ikke å bla deg frem til innstillingen for nattmodus – bruk søket i stedet! Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Du trenger ikke å bla deg frem til innstillingen for nattmodus – bruk søket i stedet! Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du finner Finder-søkeboksen øverst på skjermen om du sveiper opp fra bunnen (altså over alle appene i app-skuffen), eller når du henter frem app-bytte-skjermbildet.

For vår del liker vi å holde minst mulig som skal trykkes på høyt oppe på skjermen, så ved å trykke på de tre prikkene i søkefeltet og velge innstillinger, kan du velge å legge en snarvei dit på startskjermen. Alternativt kan du jo legge det litt nede på kantskjermen fra forrige punkt, slik vi har gjort på det ene skjermbildet over.

#6: Egen barnemodus

I likhet med mange tidligere Galaxy-modeller, legger Samsung ved en egen barnemodus som kan aktiveres om treåringen kjeder seg.

Den finner du enklest ved å sveipe ned fra toppen to ganger (eller én gang med to fingre) og en gang mot venstre, til knappen for «barnas startside».

På barnas startside går det fint å låne bort telefonen sin uten at poden får gjort noe ugagn. Du velger selv hvilke apper, bilder, videoer og lignende som skal være inkludert. Nettleser finnes det også, men den har vi valgt bort i dette eksempelet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
På barnas startside går det fint å låne bort telefonen sin uten at poden får gjort noe ugagn. Du velger selv hvilke apper, bilder, videoer og lignende som skal være inkludert. Nettleser finnes det også, men den har vi valgt bort i dette eksempelet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Første gang du bruker den må du laste ned appene du vil ha der – typisk finner du kamera, tegning, musikk, stemmeforvrenger og lignende, altså ganske trygge og enkle apper barna kan bruke. Du kan også legge til andre apper du har på telefonen.

Som voksen bestemmer du også hvilket innhold fra resten av telefonen som skal være tilgjengelig, for eksempel enkelte bilder og videoer fra galleriet, enkelte kontakter barnet kan få ringe til og den slags. Alt du gjør som voksen er beskyttet med fingeravtrykk/kode.

For å komme ut av barnemodus, kan du enten slukke skjermen eller trykke på prikkene oppe i hjørnet og velge å avslutte. Da må du inn med telefonlåsen igjen.

#7: Digitalt velvære

Har du egentlig oversikt over hvor mye du bruker hvilke apper, hvor ofte du låser opp telefonen og hvor mange varsler du bruker på én dag?

10 tøffe triks til Galaxy S10

Det kan du se på digitalt velvære-panelet, som du finner i innstillingene (eller ved å søke). Her kan du også angi tidsavgrensninger per app per dag, for eksempel at du maks får bruke Instagram 15 minutter. Du kan også velge å gjøre grensesnittet sort/hvitt når det nærmer seg leggetid, slik at telefonen ikke blir like fristende.

Apper kan sorteres på antall varsler de i snitt sender hver dag, der du har enkel tilgang til å slå av varslene og den slags.

#8: Chatbobler for alle apper

Liker du chatteboblene fra Facebook Messenger? De spretter opp på skjermen når du mottar en Facebook-melding og blir liggende over alle andre apper.

10 tøffe triks til Galaxy S10

På Galaxy S10 kan du få slike på flere apper, for eksempel på SMS-er, Snapchat, Gmail, Slack eller hva det måtte være. Trykker du på boblen, får du opp et sprettoppvindu med en forminsket utgave av den aktuelle appen, som du eventuelt kan forstørre for å åpne appen i sin helhet.

Kravet er egentlig at appen støtter å bli kjørt i delt skjermmodus, men det gjelder de aller fleste vi har installert, i hvert fall.

Funksjonen heter «Smart sprettoppvisning», som du enten kan søke opp eller finne under avanserte funksjoner i innstillingene. Der kan du så velge hvilke apper du vil ha slike bobler fra.

#9: Reversert lading

En nyhet med Galaxy S10-telefonene er at de i tillegg til å kunne lades trådløst også kan lade andre enheter trådløst, akkurat som på Huaweis toppmodell, Mate 20 Pro.

Du kan bruke det til å lade andre telefoner, men det går veldig tregt, så det har ikke så voldsomt stor hensikt annet enn i ytterste nød – og som vorspiel-triks, selvsagt.

Men til mindre enheter som støtter trådløs lading, som smartklokker, ørepropper og lignende kan dette være ganske smart. Galaxy Buds-øreproppene (test kommer), som fulgte med i forhåndsbestillingspakken, kan lades på denne måten.

Aktiveres ved å dra fingeren to ganger ned fra toppen og trykke på knappen «Wireless PowerShare».

#10: Bixby routines

Bixby routines er en slags makrofunksjon for Samsungs Bixby-assistent. Den lar deg sette opp en rekke med funksjoner som utføres når et visst kriterie er tilfredsstilt, for eksempel at du sier et nøkkelord til stemmeassistenten, at du ankommer kontoret, at du plugger i hodetelefoner, at batteriet blir under en viss prosent, eller at telefonen kobler seg til Bluetooth i bilen.

10 tøffe triks til Galaxy S10

For sistnevnte kan du da for eksempel lage en slik rekke:

- Telefonen låses opp
- Medievolumet settes til maks
- Snarveiene på låseskjermen settes til Spotify og Google Maps
- Telefonen leser opp innkommende SMS automatisk
- Spotify startes

På kvelden vil du kanskje automatisk aktivere stillemodus, sette alarmen til 06:45 og så videre.

Du finner rutinene ved å søke etter Bixby routines, eller ved å gå via avanserte funksjoner i innstillingene.

Bonus: Løft for å aktivere

Vi ble plutselig litt usikre på om dette valget var på som standard, men spesielt om du bruker ansiktsgjenkjenning til å låse opp telefonen med, anbefaler vi deg sterkt å aktivere løft for å aktivere-funksjonen.

Da tennes skjermen når du løfter opp telefonen, og som regel er ansiktet ditt skannet på et blunk.

Fra den samme menyen kan du også aktivere den kjekke funksjonen «dra håndflaten over for å ta et bilde», som lar deg sette den ene siden av hånda på skjermen og dra den over til den andre siden (tenk karateslag) for å ta skjermbilde. Denne har vært på plass hos Samsung i en årrekke.

Du finner disse under bevegelser og gester i innstillingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer