Quick Charge 5

100 prosent på et kvarter

Ny ladeteknologi kommer i høst og skal være lynrask.

QUICK CHARGE 5: Flere av høstens nye telefoner for støtte for den lynraske ladeteknologien. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
QUICK CHARGE 5: Flere av høstens nye telefoner for støtte for den lynraske ladeteknologien. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Brikkesettprodusent Qualcomm lover lynraske hastigheter med sin nyeste ladeteknologi, Quick Charge 5.

Dette er den første oppdateringen til ladestandarden siden 2017, men det ser ut til at Qualcomm har brukt tida godt. Ifølge selskapet er Quick Charge 5 70 prosent mer effektiv enn Quick Charge 4 med opptil 4 ganger raskere lading, og det samtidig som temperaturen holdes 10 grader lavere.

Qualcomm sier at det skal det være mulig å lade en enhet fra 0 til 50 prosent på 5 minutter. Kanskje mer imponerende: 0–100 prosent på 15 minutter.

Ladestandarden støtter faktisk lading over 100 watt – det er 20 ganger kraftigere enn laderen som følger med i esken til en ny iPhone.

Teknologien er selvsagt bakoverkompatibel slik at det er mulig å lade eldre produkter, men det kreves Quick Charge 5-kompatible enheter for de aller raskeste ladetidene.

Kan forringe kapasiteten

Qualcomm er ikke alene om å utvikle raske ladestandarder, og nylig viste kinesiske Oppo frem sin nyeste versjon av VOOC-teknologi, som er på 125 watt.

På 5 minutter skal lading av et batteri på 4000 mAh gi 41 prosent kapasitet. 0–100 prosent skal gå unna på 20 minutter.

Men hvordan påvirker den superraske ladingen batteriet? Xiaomi har tidligere forklart at batteriets helse er et av problemene ved raskere lading, ved at batteriets totalkapasitet kan forringes raskere.

Qualcomm nevner ingenting om eventuell påvirkning av batterikapasiteten, men overfor Android Authority har Oppo tidligere uttalt at deres ladeteknologi forringer batteriets kapasitet til 80 prosent etter 800 ladesykluser, som tilsvarer rundt 2–3 år.

De første enhetene som støtter Quick Charge 5-teknologien forventes på markedet mot slutten av året. Oppo har i skrivende stund ikke annonsert produkter med støtte for sin oppgraderte ladeteknologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer