13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

Her er en liste med gode råd.

GODE TIPS: Før du tar med mobilen på ferie, bør du sørge for at visse ting er på plass. Vi har samlet 13 tips. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GODE TIPS: Før du tar med mobilen på ferie, bør du sørge for at visse ting er på plass. Vi har samlet 13 tips. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien banker på døra, og mens noen har tenkt til å slappe av i campingvogna mesteparten av ferien, har andre for lengst booket turen til Spania, Danmark, Thailand eller hvor det måtte være.

Og med på tur blir mobiltelefonen. Den skal jo bistå med det meste – å dokumentere turen med bilder og video, ta vare på billettene, underholde deg på flyturen, geleide deg tilbake til hotellet etter en fuktig aften og la deg holde kontakten både med dem du reiser med og dem som er hjemme.

Men husk – noen forberedelser bør du gjøre før du drar.

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#1: Lås den!

Fortsatt ser jeg titt og ofte folk som ikke har noe form for lås på telefonen sin, der hvem som helst bare kan sveipe over låseskjermen for å låse den opp.

Ikke vær blant dem. Legg inn en PIN-kode, fingeravtrykket ditt eller lignende, slik at det ikke er fritt frem for lommetyven å bruke telefonen din og få tilgang til ditt private innhold, med tilhørende muligheter for ID-tyveri og den slags.

Det kan fort bli et helsikes baluba.

#2: Ta sikkerhetskopi

Et godt spørsmål å stille seg før man drar: «Hva om telefonen min blir borte på ferien?»

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

En ting er at det er ganske surt å miste telefonen i seg selv, men kanskje enda kjedeligere er å miste innholdet som var lagret på den, så sørg for at du tar sikkerhetskopi - i hvert fall av de viktigste tingene, som bilder og video og den slags.

Dette kan du typisk gjøre ved å koble telefonen din til en PC og bruke tilhørende programvare, eller til ved å laste opp til nettskyen.

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#3: Frigjør plass

For de fleste av oss blir det brått mye bilder og video på ferie, og det kan være irriterende å få en advarsel på skjermen om lite ledig plass akkurat i det man skal filme ett av turens høydepunkter.

Det kan være lurt å ta en gjennomgang på forhånd og kvitte seg med ting som tar opp mye plass, og som man strengt tatt ikke trenger – kanskje nettopp fordi man allikevel har en sikkerhetskopi av det i nettskyen.

=> Guide: Slik får du mer lagringsplass på mobilen

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#4: Tank opp til flyturen

Selv om mange fly har fått WiFi-muligheter, vil nok de fleste nikke anerkjennende når vi sier at flynettet sjelden er spesielt raskt, og at du stort sett kan glemme å strømme film og den slags.

Heldigvis er det fullt mulig å laste ned ting på forhånd – det være seg musikk, filmer, TV-serier eller podkaster.

Om du betaler for Spotify, Apple Music eller lignende tjenester, støtter de fleste av dem muligheten for å laste ned spillelister slik at de kan brukes uten nettilgang. Likeledes med Netflix, Viaplay & co, som lar deg lagre filmer og tv-serier på telefonen. Og kanskje et mobilspill eller tre?

=> Slik laster du ned fra Netflix

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#5: Reiseapper

Det finnes mange kjekke apper til ferieturen, som kan være smarte å laste ned og sette opp på forhånd.

Kanskje skal du til et land der Uber er i full drift – en tjeneste som gjør taxiopplevelsen svært smidig, og som kan være vel verdt å registrere seg på. Kan du ikke språket i landet du skal besøke, finnes det oversettelsesapper som lar deg peke mobilkameraet mot skilt, menyer og lignende slik at oversettelsen vises direkte på skjermen.

=> Liste: 42 fine reiseapper

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#6: Last ned kart

Å orientere seg på et nytt sted kan være en utfordring, selv om det ble mye lettere etter smarttelefonenes inntog, der vi alle nå både har innebygd GPS og oppdaterte kart tilgjengelig.

Men du har ingen garanti for at mobildekningen er super overalt hvor du ferdes, så et smart grep der er å laste ned kartet over området du skal ferdes på ferie, slik at navigeringen fungerer også uten dekning.

En ting jeg pleier å gjøre selv før vi drar, er også å favorittmerke utvalgte steder i Google Maps-appen, for eksempel hotellet vi skal bo på, restauranten vi har planer om å besøke og den slags, så blir de lette å finne frem til senere.

=> Slik bruker du Google Maps uten nett
=> 7 (+ 10) kjekke Google Maps-triks

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#7: Pass på databruken

Heldigvis har det blitt slik at du i stort sett hele Europa kan bruke mobiltelefonen din som om du var hjemme, uten ekstra kostnader

Men skal du utenfor Europa i sommer, eller kommer til å kjøre ferje, kan bruken av telefonen bli svært dyr. Tidligere i år sjekket vi mange av prisene med liten skrift, inkludert bruk på danskebåten og i utvalgte land utenfor EU, og prisforskjellene er tidvis store. Skal du ferdes utenfor EU kan det derfor være smart å slå av dataroaming før du reiser, så du er sikker på at du ikke bruker dyre megabyte på ferie.

Kanskje kan årets ferietur også være et godt påskudd for å sjekke abonnementet ditt og eventuelt bytte til en som er billigere i ferielandet du skal til.

En annen mulighet er å kjøpe et lokalt SIM-kort når du ankommer reisemålet, som ofte kan være langt rimeligere. Noen telefoner har dessuten støtte for to samtidige SIM-kort, slik at du ikke trenger å gi avkall på ditt eget mens du er på ferie.

Vær også oppmerksom på at noen produsenter har funksjoner som automatisk bruker mobildata dersom WiFi-tilkoblingen er treg. Apple kaller det for eksempel Wi-Fi-hjelp på iPhone, og Huawei kaller det Wi-Fi+. Samsungs «Download Booster»-funksjon kombinerer bruk av WiFi og mobildata dersom du laster ned filer større enn 30 MB, men kan slås av.

=> Slik reduserer du databruken fra mobilen

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#8: Ta bilde av viktige dokumenter

Mange reiser nå nærmest papirløst, der det meste av billetter og den slags er tilgjengelig i mobilapper fra flyselskap, hotelltjenester og lignende.

Men om du fortsatt sverger til ei plastmappe med A4-ark, så er det lurt å ta bilde av alle reisedokumenter før du drar – inkludert forsikringsbeviset til reiseforsikringen og den slags.

Da har du en slags sikkerhetskopi om du skulle være så uheldig å oppleve innbrudd i ferieleiligheten, eller om bagasjen aldri kommer der du febrilsk skuer bortover bagasjebåndet.

=> Slik bruker du mobilen som dokumentskanner

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#9: …og del med de andre

Husk også å dele bildene av dokumentene, adressen til hotellet og den slags med de andre i reisefølget ditt – også barna.

Jo flere som har denne informasjonen på telefonene sine, jo mindre er sannsynligheten for at den blir borte. Enkel matematikk.

Er du redd for at noen i reisefølget kan komme bort fra de andre, kan det dessuten være lurt at man deler posisjonen sin med hverandre når man ferdes ute. Google Maps har for eksempel en slik funksjon innebygd, og du kan også dele posisjonen din hver gang du bruker Snapchat.

=> Del posisjonen med Facebook og Google Maps

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#10: Nødnumre og nødinformasjon

Her i Norge slår vi 113 når vi trenger ambulanse, men hva må du trykke i landet du er i?

Legg gjerne inn kontakter som Ambulanse - Tyrkia (112) eller Politi - Kroatia (192) på telefonen med de tilhørende numrene. Du vet aldri når du kommer til å trenge dem. Og det er kanskje best faktisk å lagre dem som kontakter, enn å satse på hukommelsen der. Den kan ha en tendens til å svikte under sterkt press.

Ei vet du heller om medisinsk personell vil ha behov for å vite blodtypen din, allergier, medisiner du bruker og den slags, i en situasjon der du selv kanskje ikke en gang er ved bevissthet. Slik nødinformasjon kan du legge inn på telefonen din, som vil være tilgjengelig uten at man trenger å låse opp telefonen først. Det kan være en livredder!

På iPhone gjør du det via Helse-appen - denne siden hos Apple viser fremgangsmåten trinn for trinn.

På Android er dette dessverre plassert litt ulikt i innstillingsmenyen fra produsent til produsent, men det er en innbakt funksjon på alle telefoner med Android 7 eller høyere. Bruk søket i innstillingsappen og skriv «nød», så finner du kjapt ut hva du skal trykke på.

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#11: Vurdér å kjøpe en nødlader

Apropos nød – en nødlader kan være svært kjekk å ha med på tur, altså et bærbart batteri som kan lade opp mobiltelefon eller andre enheter.

Du vet aldri om turistbussen plutselig havarerer midt i ødemarka, eller om du må tilbringe fem timer ekstra på flyplassen du mellomlander på.

Nødladere finner du mange ulike kapasiteter og priser – vil du ha en som kan lade opp telefonen en håndfull ganger, testet vi åtte nødladere med stor kapasitet i fjor sommer.

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#12: Sikkerhetskopiér bilder og video underveis

Mobilkameraet er som regel det viktigste verktøyet for å foreviggjøre minnene fra en ferietur, og husk – inntil bilder og video er sikkerhetskopiert vil de være borte om du mister telefonen.

Sørg derfor for kontinuerlig å sikkerhetskopiere mens ferieturen pågår. Dette vil du da typisk gjøre via nettskytjenester som iCloud, Onedrive eller Google Foto – når du er koblet til et WiFi-nett.

Hos Google kan du lagre så mange videoer og bilder du vil uten å betale, så lenge du klarer deg med 16 megapikslers oppløsning på bildene og full HD-oppløsning på videoene.

=> Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto

13 ting du bør gjøre med telefonen før du drar på ferie

#13: Ha alltid en plan B som ikke involverer telefonen

Du eller andre i reisefølget sitt kan miste telefonen sin når som helst, så sørg for at ikke alt du trenger baserer seg på telefonen og kun den.

Avtal klokkeslett og møtested - ikke bare «ring meg når dere er ferdige på kjøpesenteret, da». Skriv ut nødvendige dokumenter på papir og ha med i bagasjen – det være seg billettene, kart over nærområdet, nødnumre og andre ting.

God ferie!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer