13 tips og triks for å få mer ut av Spotify

Bli en ekspert du også!

MOBILEN SOM FJERNKONTROLL: Med Spotify-funksjonen «Connect» kan du styre og spille musikk fra en hvilken som helst enhet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MOBILEN SOM FJERNKONTROLL: Med Spotify-funksjonen «Connect» kan du styre og spille musikk fra en hvilken som helst enhet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spotify er en av de mest populære musikkstrømmetjenestene, også i Norge. Hvor mange nordmenn som bruker tjenesten i dag, er ikke kjent, men for fem år siden var tallet oppe i en million.

Mye har skjedd med Spotify opp gjennom årene, både hva gjelder innhold og funksjonalitet.

Her er noen tips og triks som vil gjøre deg til en dreven Spotify-bruker.

LES OGSÅ: Få best mulig lyd når du strømmer musikk

#1. Bruk tastatursnarveier

Lyst til å bruke Spotify mer effektivt på datamaskinen, er det bare å lære seg tastatursnarveier først som sist.

Play/Pause: Mellomrom
Neste låt: Ctrl + høyrepil
Forrige låt: Crtl + venstrepil
Volum opp/ned: Ctrl + oppoverpil/nedoverpil
Demp lyden: Ctrl + Shift + nedoverpil
Lag ny spilleliste: Ctrl + N
Gå til søkefeltet: Ctrl + L

Se alle tastatursnarveiene på Spotifys nettsider her.

LES OGSÅ: Slik søker du smartere i Spotify

#2. Få musikkanbefalinger

I starten var Spotify ganske dårlige på redaksjonelt innhold og anbefalinger, men har det siste året lansert flere nye funksjoner som gjør det enklere å oppdage ny musikk.

En av dem er såkalte kuraterte spillelister, altså spillelister som Spotify selv har satt sammen. Dersom du klikker deg inn på hovedmenyen og går til Browse-fanen, både i desktopversjonen og i mobilappene, finner du en oversikt over en rekke ulike kuraterte spillelister som ofte tilpasses etter tiden på døgnet og hvilken dag i uken vi befinner oss i.

Selv liker jeg godt å starte arbeidsdagen med passe rolig popmusikk i en liste kalt «Morgenkaffe».

TRENGER DU HJELP? Vet du ikke helt hva du har lyst til eller kan høre på? Sjekk Spotifys egen anbefalt-seksjon. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TRENGER DU HJELP? Vet du ikke helt hva du har lyst til eller kan høre på? Sjekk Spotifys egen anbefalt-seksjon. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: Få Shazam-låter rett i Spotify

#3. Din egen radiostasjon

MUSIKK SOM LIGNER: Er du ekstra glad i ett spesielt band, bruk radiofunksjonen for å spille musikk som ligner på den artisten. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MUSIKK SOM LIGNER: Er du ekstra glad i ett spesielt band, bruk radiofunksjonen for å spille musikk som ligner på den artisten. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Spotify har dessuten en radiofunksjon, som du også finner fra hovedmenyen, rett under Browse. Gå inn på Radio, velg en artist, og så vil Spotify starte en radiostasjon som spiller musikk i samme kategori.

Du kan gi tommel opp eller ned dersom du vil høre mer eller mindre av musikken som dukker opp.

Alle låter du liker, havner for øvrig i en egen spilleliste kalt «Liked from Radio».

LES OGSÅ: Apple Music klar for Android

#4. Få varsler ved ny musikk

I Spotify har du mulighet til å like, eller følge, artister. Det gjør du ved å gå inn på artistsiden. Har du gjort dette, kan du få beskjed når artisten slipper en ny låt eller nytt album på Spotify.

NY PLATE! Spotify kan varsle deg når dine favorittartister kommer med nytt materiale. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NY PLATE! Spotify kan varsle deg når dine favorittartister kommer med nytt materiale. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Beskjeden får du via Spotify-appen på mobil, men du må ha skrudd på varsler først.

Gå inn på innstillingene, velg Notifications, og under Push notifications skru på New album releases.

#5. Få ukentlige anbefalinger

Discover Weekly er en ganske fersk funksjon i Spotify som gir deg en slags ukentlig miksteip av musikk det er stor sannsynlighet for at du vil like.

Forslagene i spillelista er nemlig basert på din egen lyttehistorikk. Spotify ser hva du hører på og hvilke låter som spilles sammen med disse låtene og prøver så å fylle inn hullene for deg.

Hver uke fylles din Discover Weekly-liste opp med nye låter og låter du allerede har hørt.

Selv synes jeg den stort sett treffer ganske godt, og jeg har oppdaget både nye og glemte artister, og noen har også vært litt utenfor musikksjangrene jeg vanligvis hører på.

PERSONLIGE ANBEFALINGER: Discover Weekly disker ukentlig opp med nye låter bare for deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PERSONLIGE ANBEFALINGER: Discover Weekly disker ukentlig opp med nye låter bare for deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: Spotify med videoer og joggemusikk

#6. Tilpass musikken til løpetempoet

IKKE VÆR EN SINKE:  Med Spotify Running kan du sørge for at de tregeste låtene ikke dukker opp. Bare du løper fort nok, da.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
IKKE VÆR EN SINKE: Med Spotify Running kan du sørge for at de tregeste låtene ikke dukker opp. Bare du løper fort nok, da. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For mange er det et must å jogge med musikk, men å alltid løpe til de samme låtene kan bli kjedelig i lengden. Med Spotify Running slipper du imidlertid det.

Som navnet antyder er det en funksjon som spiller musikk som matcher løpetempoet ditt. Den bruker det såkalte akselerometeret i telefonen din for å måle hastigheten din, og velger låter deretter. Låtene fader dessuten over i hverandre.

For å starte løpefunksjonen, gå til hovedmenyen og velg Running. Velg deretter hva slags type musikk du vil høre på, for eksempel personlige anbefalinger eller en spesiell kategori, og så bare begynn å løp.

LES OGSÅ: Adidas Go gir deg løpemusikk i riktig tempo

#7. Organiser spillelister i mapper

I tillegg til at du kan organisere låter i spillelister, kan du også organisere spillelistene i mapper. Har du mange spillelister, kan det vært lurt å gjøre, så du får bedre oversikt over hvor musikken din befinner seg.

HOLD ORDEN: Putt spillelistene dine i mapper, så blir det enklere å få oversikt over din musikksamling. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HOLD ORDEN: Putt spillelistene dine i mapper, så blir det enklere å få oversikt over din musikksamling. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å lage en mappe, må du gå til menyen File og klikke på New Playlist Folder. Du kan også bruke tastatursnarveien Ctrl+Shift+N.

Når du gjør det, vil en ny mappe dukke opp i venstre sidepanel. Gi mappen et beskrivende navn, og dra deretter over spillelistene du mener hører hjemme der. Du kan også opprette mapper i mapper om du ønsker det.

Klikker du på mappen, vil du få opp en oversikt over alle spillelistene som ligger der. Klikker du på pilen til mappen, vil mappen utvides til å liste opp alle spillelistene i venstre sidepanel.

#8. Gjenopprett slettede spillelister

Å rydde opp i spillelistene kan være lurt å gjøre med jevne mellomrom. Noen ganger hender det kanskje at man sletter en spilleliste ved en feiltakelse. Jo da, du må faktisk trykke ja en ekstra gang før du sletter, men det er ikke alltid man tenker nøye gjennom hva man gjør.

Heldigvis er det mulig å få tilbake slettede spillelister.

Logg inn på din profil på Spotifys nettsider, og klikk deg inn på fanen for Recover playlists. Trykk på Restore ved siden av spillelisten du ønsker å få tilbake. Dagen er reddet!

DET ER IKKE FOR SENT: Slettet du en spilleliste ved en feiltakelse, fortvil ikke! Foto: KIRSTI ØSTVANG
DET ER IKKE FOR SENT: Slettet du en spilleliste ved en feiltakelse, fortvil ikke! Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


#9. Lag spillelister med andre

SAMMEN FOR LIVET: Eller i hvert fall sammen om spillelisten. Så spørs det bare om du vil at vennene dine skal få lov til å bidra med sine favoritter. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SAMMEN FOR LIVET: Eller i hvert fall sammen om spillelisten. Så spørs det bare om du vil at vennene dine skal få lov til å bidra med sine favoritter. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Din musikksmak er selvsagt den beste, men det hender man kommer i situasjoner man må være flere om det, for eksempel om man skal ha en jobbfest eller skal på en bilferie med venner og skal lage liste med musikk alle har lyst til å høre på.

I Spotify er det naturligvis fullt mulig å la flere bidra til en spilleliste.

Bare høyreklikk på en hvilken som helst spilleliste i venstre sidepanel og velg Collaborative Playlist. Da vil det dukke opp en liten glorie øverst til venstre for spillelistens ikon som indikerer at det er åpent for alle å legge til musikk.

LES OGSÅ: Lag smarte Spotify-spillelister

#10. Del bestemte deler av en låt

Å dele en låt i Spotify med en venn er ikke noe problem. Du bare høyreklikker på låten, velger enten Share eller kopierer lenken og sender til personen du måtte ønske. Av og til ønsker du imidlertid kanskje at noen skal høre på en bestemt del av en låt. Dette er også mulig i Spotify.

Bare høyreklikk på låten, velg Copy Spotify URI, lim adressen inn i søkefeltet i Spotify og legg til tiden etter et nummertegn (altså hashtag-tegnet).

Vil du for eksempel at låtenskal starte etter 1 minutt og 20 sekunder, legg til dette "#1:20".

#11. Bruk mobilen som fjernkontroll

VELG AVSPILLINGSENHET: Spill av musikken fra PC-en, men styr den fra mobilen.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
VELG AVSPILLINGSENHET: Spill av musikken fra PC-en, men styr den fra mobilen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Spiller du av musikk fra Spotify på anlegget ditt via en tilkoblet datamaskin, må du ikke bort på PC-en hver gang du skal skifte musikk. Har du et Premium-abonnement hos strømmetjenesten, kan du faktisk bruke mobilen din.

Bare spill av en hvilken som helst låt på telefonen, åpne avspillingsskjermen og velg høyttaler-ikonet nederst på skjermen og velg hvilken enhet du ønsker å spille musikken fra.

Det fungerer naturligvis andre veien også. I desktoputgaven finner du høyttaler-ikonet nede til høyre på skjermen.

LES OGSÅ: Slik fjernstyrer du Spotify

#12. Få sangtekster i sanntid

Lyst til å synge med Spotify-låtene dine, men kan ikke teksten? Ikke noe problem!

I desktopversjonen av Spotify finnes det nå en innebygd funksjon som gir deg sangtekster i sanntid. Bare klikk på knappen Lyrics nede til høyre for avspillingslinjen, så spretter det forhåpentligvis opp noen tekster.

KARAOKE-TID: Sangtekst-funksjonen til Spotify kan gjøre datamaskinen din om til en karaoke-maskin.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
KARAOKE-TID: Sangtekst-funksjonen til Spotify kan gjøre datamaskinen din om til en karaoke-maskin. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


#13. Hold dine guilty pleasures for deg selv

HARRY? Det er ikke alle låter man vil fortelle omverdenen om at man hører på. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HARRY? Det er ikke alle låter man vil fortelle omverdenen om at man hører på. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Vi har alle våre svake øyeblikk hvor vi hører på musikk som egentlig ikke er sosialt akseptert i vennegjengen. Det kan være alt fra Justin Bieber, Britney Spears eller Sie Gubba.

Spotify er laget slik at dine venner kan se hva du hører på, men du kan forhindre at de ser dine guilty pleasures. Det gjør du ved å skru på en såkalt privat lytting. Og det er ikke verre enn at du går til menyen File og velger Private Session.

På mobilen må du velge Settings > Social og skru på Private Session.

(Kilder: PC Mag, Techtimes, Pocket-lint)

LES OGSÅ: Spotify klar for Playstation 3 og 4

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer