15 tips til deg med Galaxy S7

Kunne du dem alle?

GJØR BILDET MINDRE: Vanskelig å rekke helt opp med tommelen? Tre trykk på hjemknappen gjør skjermbildet mindre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GJØR BILDET MINDRE: Vanskelig å rekke helt opp med tommelen? Tre trykk på hjemknappen gjør skjermbildet mindre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke lanserte Samsung sine nye toppmodeller, Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge, som begge fikk en sekser på Dinsides terning.

LES TESTENE:
Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S7

De ser foreløpig ut til å være en suksess, for forhåndssalget økte med 200 prosent kontra forgjengerne, S6 og S6 Edge, ifølge en pressemelding fra Samsung. I Europa stod den dyrere og større Edge-modellen for 61 prosent av forhåndssalget.

Er du blant de som har skaffet seg en Samsungs nye toppmodeller, gjemmer det seg litt av hvert av funksjonalitet i disse telefonene.

Her er noe av det som kanskje ikke er så åpenbart rett ut av boksen:

#1: Hurtigstart av kameraet

Noen ganger kan det være at to sekunder er ett for mye om du skal ta bilde av noe som skjer. På Galaxy S7-telefonene (og S6-telefonene) kan du starte kameraet umiddelbart ved å trykke to ganger raskt på hjemknappen. Dette fungerer enten du holder på med andre ting på telefonen, eller om skjermen er slått av.

Funksjonen må dog aktiveres først. Dette gjør du ved å gå til innstillinger, avanserte funksjoner og slå på bryteren ved siden av hurtigstart kamera.

PS! Mange andre Android-telefoner tilbyr tilsvarende snarveier, for eksempel ved å trykke to raske ganger på volum ned-knappen.

#2: Rekk alt med én hånd

GJØR BILDET MINDRE: Vanskelig å rekke helt opp med tommelen? Tre trykk på hjemknappen gjør skjermbildet mindre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GJØR BILDET MINDRE: Vanskelig å rekke helt opp med tommelen? Tre trykk på hjemknappen gjør skjermbildet mindre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Spesielt på den største modellen, S7 Edge, er skjermen på 5,5 tommer i overkant stor for enhåndsbruk dersom du trenger å rekke noe helt øverst i et hjørne.

Hvis du vil, kan du aktivere en funksjon som gjør at tre trykk på hjemknappen forminsker bildet, slik at det opptar mindre del av skjermen. Dernest kan du velge om du vil ha skjermbildet på høyre eller venstre del av skjermen avhengig av hvilken hånd du holder telefonen med.

Merk at dette nødvendigvis vil gjøre det bittelitt tregere å starte kameraet med trikset i forrige punkt, siden telefonen må avvente for å se om du kommer med det tredje trykket eller ikke.

Denne funksjonen aktiverer du under innstillinger, avanserte funksjoner, énhåndsstyring.

PS! Det kan godt hende telefonen din har tilsvarende funksjonalitet. iPhone løser det for eksempel ved å berøre (men ikke trykke) hjemknappen to ganger, mens du på Huawei-telefoner drar feltet nederst (med hjemknapp, tilbake og programbytte) til siden.

#3: Svar med knappen

Når noen ringer deg, må du skyve svar-knappen til siden for å motta anropet. Om du synes dette er litt tungvint, eller at det for eksempel er vanskelig å se skjermen i sterkt sollys, kan du aktivere en funksjon som lar deg besvare anropet ved å trykke én gang på hjemknappen.

Dette menyvalget finner du under innstillinger, tilgjengelighet, besvare anrop og avslutte samtaler.

#4: Tilpass snarveiene på toppen

2X: Sveiper du ned fra toppen to ganger, kan du selv velge hvilke snarveier som skal ligge i topplinjen i varslingsfeltet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
2X: Sveiper du ned fra toppen to ganger, kan du selv velge hvilke snarveier som skal ligge i topplinjen i varslingsfeltet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Når du trekker fingeren ned fra toppen av en Android-telefon, får du opp varslingsmenyen. Enkelte produsenter, som Samsung, legger også på noen snarveier på toppen her, slik at du raskt kan slå av og på WiFi og lignende.

Standard knapper her er WiFi av/på, posisjonstjenester av/på, ringelyd/vibrering, auto-rotering av/på og Bluetooth av/på.

Trekker du ned fra toppen enda en gang, vises langt flere snarveier. Dersom du, som oss, synes rask tilgang til lommelykt er mer praktisk enn autorotering, kan du trykke rediger etter å ha dratt fingeren ned fra toppen to ganger, og så dra og slippe disse ikonene som du vil. De fem øverste er deretter tilgjengelig ved første nedtrekk.

Den beste huskelappen? Lag egne varsler

#5: Tilpass always on-skjermen

ALLTID PÅ: Skjermen på S7 og S7 Edge kan alltid være på og vise tid, dato, tapte anrop og lignende, men det kan også slås av for å spare batteriet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ALLTID PÅ: Skjermen på S7 og S7 Edge kan alltid være på og vise tid, dato, tapte anrop og lignende, men det kan også slås av for å spare batteriet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Nytt i Galaxy S7 er en skjerm som aldri slukker helt, der du for eksempel kan se klokka, kalender, antall tapte anrop og lignende. Ifølge Samsung trekker denne oppunder ett prosentpoeng med batteri pr time.

Om du ikke helt ser nytten kan du med andre ord spare litt batteri her, og det går også an å tilpasse hvordan always on-skjermen skal se ut når telefonen ikke er i bruk. Du finner disse valgene under innstillinger, skjerm, always on display.

#6: Få plass til mer på hjemskjermen

PLASS TIL MER: Ved å endre rutenettet til 5x5 i stedet for 4x4 får du ni ekstra ikonplasser på hjemskjermen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PLASS TIL MER: Ved å endre rutenettet til 5x5 i stedet for 4x4 får du ni ekstra ikonplasser på hjemskjermen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Som standard er hjemskjermen delt opp i 4x4 felter, der det går med ett felt til hvert app-ikon.

Om du klarer deg fint med litt mindre størrelse på disse ikonene, kan du dele opp skjermen i 4x5 eller 5x5 deler slik at du får plass til flere. Det vil også gjøre at widgets (moduler) tar mindre plass på hjemskjermen, eller at de kan vise mer informasjon om du velger å utvide plassen de tar, noe du for øvrig gjør ved å holde fingeren nede på dem, slippe og så dra i kantene.

Endringen gjør du ved å holde fingeren nede på en ledig plass på hjemskjermen. Dernest trykker du på rutenett nederst til høyre og velger så ønsket layout.

Bonustips: Om du ikke ser nytten av «Briefing»-hjemskjermen helt til venstre, kan du nå også bla bort til den og slå av bryteren.

#7: Del skjermbildet i to

Denne funksjonen er noe av det som blir nytt i neste Android-versjon, men Samsung har allerede lagt inn støtte for å kjøre apper ved siden av hverandre; også på mobiltelefon.

Vel å merke er det ikke alle apper som støtter muligheten, men trenger du å notere i notatappen samtidig som du sjekker kartet, en epost, en nettside eller lignende, kan du splitte skjermbildet i to.

DEL PÅ MIDTEN: Du kan kjøre to apper side om side. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DEL PÅ MIDTEN: Du kan kjøre to apper side om side. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


HER: Etter å ha trykket på programbytteknappen, kan du kjøre en app på halve skjermen ved å trykke på et slikt ikon. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HER: Etter å ha trykket på programbytteknappen, kan du kjøre en app på halve skjermen ved å trykke på et slikt ikon. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Det gjør du ved først å trykke på programbytteknappen (til venstre for hjemknappen), bla frem til ønsket app og deretter trykke på ikonet som ser ut som en pauseknapp vridd 90 grader, dersom appen støtter det. Dernest kan du velge hvilken app som skal kjøre på den andre halvdelen av skjermen.

Du kan dra skillet på midten opp og ned for å fordele skjermplassen og gå ut av modusen ved å trykke på det sirkulære feltet på midten.

#8: Gjør en app flytende

Litt hånd i hanske med forrige tips, er å gjøre en app flytende.

For å få til dette: Ha appen åpen og trekk på skrått ned fra det øverste venstre eller høyre hjørne. Nå legger vinduet seg på toppen av resten, og du kan fritt flytte det ved å dra i det sirkulære feltet, tilpasse størrelsen og lignende.

Hvis du trykker på det sirkulære feltet og deretter på ikonet med piler som peker mot midten, blir app-ikonet liggende flytende over resten, på samme måte som chatteboblene i Facebook Messenger.

RASK TILGANG: Ved å gjøre Spotify-appen flytende og deretter minimert den, har vi nå rask tilgang til å bytte sang uansett hvilken app vi bruker på telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
RASK TILGANG: Ved å gjøre Spotify-appen flytende og deretter minimert den, har vi nå rask tilgang til å bytte sang uansett hvilken app vi bruker på telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


LES OGSÅ: Fem «flytende» Android-apper

#9: Foto med levende bilder

EKSTRA VIDEO: Ved å sette på bevegelsesbilder, kan du spille av en liten videosnutt som ble tatt sammen med bildet når du blar i galleriet.
EKSTRA VIDEO: Ved å sette på bevegelsesbilder, kan du spille av en liten videosnutt som ble tatt sammen med bildet når du blar i galleriet. Vis mer


HTC gjorde det først med Zoe, Apple gjorde det populært med Live Photos og Samsung har også lagt til muligheten for å fange en liten videosnutt også når du tar stillbilder. Denne funksjonen er ikke aktivert som standard.

Du kan slå på funksjonen ved å åpne kameraappen, trykke på tannhjulet (innstillinger) og slå på bryteren ved siden av bevegelsesbilde.

Når du tar bilder med denne funksjonen aktivert, lagres også de siste to sekundene med video rett før bildet ble tatt. I galleriappen blir disse bildene merket med et ikon som du kan trykke på for å se videosnutten.

#10: Fotografering i RAW

Selv om JPEG-bildene du får rett ut fra kameraet stort sett er meget gode på Galaxy S7, kan det være verdt å vite at kameraene også støtter fotografering i råformat (DNG).

Ved å gjøre det, kan du «fremkalle» bildet selv, slik at du i etterkant kan justere hvitbalanse, eksponering, oppskarping og lignende uten at bildekvaliteten degraderes. I så fall trenger du et program som kan gjøre det, som Camera RAW fra Adobe som blant annet følger med Photoshop og Lightroom.

Dette valget finner du i den samme innstillingsmenyen.

LES OGSÅ: RAW vs JPEG

#11: Last ned raskere med Download Booster

15 tips til deg med Galaxy S7


Noen ganger kan det være at det trådløse nettverket du er koblet på ikke er så raskt, for eksempel om du kjører tog eller sitter på en flyplass. Om du vil ha litt større fart, kan du aktivere «Download booster»-funksjonen, som lar deg kombinere WiFi og mobilnett slik at nedlastingen går raskere.

Denne slår bare til dersom du laster ned filer på over 30MB, for eksempel en film eller app i Play Butikk, og bruker da altså av mobildatakvoten i tillegg. Du kan slå av og på denne funksjonen via innstillinger, flere tilkoblingsmuligheter og Download Booster.

#12: Spar strøm eller ta opp spillvideo med Game Launcher

Nytt i Galaxy S7-telefonene er det Samsung har kalt «Game Launcher». Første gang du starter den, prøver den å finne alle spill-apper du har installert på telefonen, men du kan enkelt legge til flere, eller fjerne apper som feilaktig har blitt identifisert som spill.

Via Game Launcher kan du velge om telefonen skal spare strøm når du spiller (ved å redusere oppløsning/bildefrekvens), og også om du vil aktivere «Game tools», som blir liggende som et flytende ikon på skjermen og enkelt lar deg ta skjermbilder, spille inn video, blokkere tilbake- og programbytteknappene, stoppe varsler fra andre apper og lignende.

KJEKT: Med Game Tools kan du ta opp video når du spiller, deaktivere knappene og spare strøm ved å redusere oppløsning og bilderate. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KJEKT: Med Game Tools kan du ta opp video når du spiller, deaktivere knappene og spare strøm ved å redusere oppløsning og bilderate. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Merk at dette vil påvirke alle spill du har lagt til i Game Launcher; uansett om du starter dem via denne appen eller på vanlig måte.

Funksjonen er ikke aktivert som standard, så den må du eventuelt slå på via innstillinger, avanserte funksjoner, spill

#13: Tilpass kantskjermen (Gjelder S7 Edge)

VELG SELV: Du kan selv velge hvilke paneler du vil ha på skjermkanten, tilpasse dem ved å trykke på blyantikonet og hente flere ved å trykke på «last ned» øverst. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VELG SELV: Du kan selv velge hvilke paneler du vil ha på skjermkanten, tilpasse dem ved å trykke på blyantikonet og hente flere ved å trykke på «last ned» øverst. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Har du S7 Edge, kan du tilpasse funksjonaliteten på kanten av skjermen. Her er noen tips:

  • Edge-funksjonen aktiveres ved at du drar fingeren inn fra den den buede skjermkanten via en liten «flipp». Du kan velge plassering, størrelse og gjennomsiktighet på denne flippen. Dra den inn og trykk på tannhjul-ikonet for å endre innstillingene. Alternativt gå til innstillinger, kantskjerm, kantpaneler.
  • Edge-funksjonen har to deler: De nevnte kantpanelene, som fungerer mens telefonen er slått på, og kantnyhetskilder, som fungerer når skjermen er slukket. Sistnevnte aktiveres ved at du stryker fingeren frem og tilbake en gang langs kanten når skjermen er slukket. Du finner tilsvarende innstillinger for nyhetskildene under innstillinger, kantskjerm, kantpaneler.
  • Du kan velge hvilke paneler som skal være med ved å huke dem av og på i oppsettet. Enkelte lar seg også tilpasse ved å trykke på blyanten under. Merk også at det på toppen av skjermbildet står «last ned». Da kommer du til en slags nettbutikk der du kan laste ned flere ting til kantskjermen.

#14: Vis alle apper på hjemskjermen

Kommer du fra iPhone, er du vant til at alle apper ligger på hjemskjermen. På Android velger du selv hvilke apper du vil ha på hjemskjermen, mens resten er å finne i den såkalte app-skuffen, som du får opp ved å trykke på «Apper»-ikonet på nederste linje; sammenlignbart med skrivebordet og startknappen i Windows.

Det kan føles litt forvirrende at det å slette en app fra hjemskjermen bare sletter snarveien, og ikke selve appen. Om du heller foretrekker det slik det er i iOS, der du bare har ett nivå med alle apper, finner du muligheten ved å gå til innstillinger, avanserte funksjoner, Galaxy Labs og vis alle apper på startskjerm.

#15: Sjekk pulsen og tell skritt med S Health

Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Alle Samsungs S-modeller fra S5 og oppover har innebygd pulsmåler. Den er lokalisert rett under blitsen på baksiden av telefonen og kan måle pulsen din ved at du legger en finger på den i noen sekunder.

Denne funksjonen finner du i S Health-appen som er forhåndsinstallert på telefonen, og som ligger i Samsung-mappen med apper.

Appen kan også logge aktiviteten din i form av antall skritt, hvor mye kaffe du drikker, hvor mye du sover, stressnivå og mer til.

Her finner du Dinsides mobiltester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer