17 iPhone-apper du bør avinstallere

Sikkerhetsselskap har avduket at flere App store-apper er usikre.

SKADELIGE: Apple har fjernet 17 apper fra App Store etter at sikkerhetsselskapet Wandera meldte fra om at de inneholdt ondsinnet kode. Foto: Pål Joakim Pollen
SKADELIGE: Apple har fjernet 17 apper fra App Store etter at sikkerhetsselskapet Wandera meldte fra om at de inneholdt ondsinnet kode. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At apper kan inneholde ondsinnet kode har vi sett flere eksempler på de siste årene, men stort sett er det Android-apper som er i søkelyset.

For bare en måned siden måtte Google advare mot den populære skanner-appen CamScanner, og tidligere i år oppfordret sikkerhetsselskapet Trend Micro til å avinstallere 85 skadelige apper.

Nå ser det ut til at heller ikke Apples app-butikk er helt fri for uhumskheter.

17 apper i søkelyset

Sikkerhetsselskapet Wandera oppdaget tidligere denne uka 17 iOS-apper fra én indisk utvikler som inneholdt ondsinnet kode.

Mer spesifikt inneholdt appene en modul som i bakgrunnen åpnet nettsider og klikket på annonser uten at brukeren så det, og som da gav inntekter til bakmennene. Wandera oppdaget også høy nettverkstrafikk fordi noen apper spilte av fem minutter lange videoer i bakgrunnen.

Mer alvorlig var at appene kunne sende data fra enheten de ble brukt på til en server på nettet. Flere av appene har tilgang til kontaktlista, posisjon og den slags.

Og ganske snedig – dette ble ikke gjort før appen hadde blitt brukt i to dager med et aktivt SIM-kort i telefonen. Dermed passerte den også under radaren til Apples strenge kvalitetskontroll, melder Forbes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer