2 Mbps båndbredde med SATDEM og Europe Online -- en løgn?

Next Interactive, distributør av satellittmodemet SATDEM, har lovet en hastighet på 2 Mbps ved bruk av Europe Online. Men EONs trafikk-"dirigent" setter grensen ved 512 Kbps. Nå sier imidlertid EONs president til DinSide at norske brukere skal få en spesiell rabatt.

2 Mbps båndbredde med SATDEM og Europe Online -- en løgn?
Publisert

Vi har tidligere skrevet artikler om som fortalte om at du skulle få stor båndbredde med Kiss SATDEM satellittmodem og Europe Online abonnement og om hvordan Internett via satellitt fungerer generelt sett.

Vi ønsker også å teste SATDEM-pakken og Europe Online-abonnementet, og har blitt lovet en testpakke fra den norske distributøren, Next Interactive. Desverre venter vi fremdeles på dette testeksemplaret, men har nå blitt lovet dette helt i slutten av januar.

Garantert 2 Mbps?

Tidligere har både vi og mange andre i Norge fått inntrykk av at garantert nedlastingshastighet med et abonnement fra Europe Online Network vil være 2 Mbit per sekund (Mbps). Men flere av våre lesere har sendt oss epost og fortalt at den faktiske hastigheten er lavere – betraktelig lavere, i følge enkelte. Dette kan vi selv hverken bekrefte eller avkrefte, siden vi ikke har fått testet utstyret og gjort oss egne erfaringer. Men misnøyen er ganske tydelig hos enkelte SATDEM/Europe Online-brukere i diskusjonsgrupper, både på DinSide og ellers på nettet.

Nå har vi også fått kopi av en epost fra Europe Onlines tekniske support, som en av våre lesere har mottatt, hvor det står at overføringshastigheten er – og vil fortsette å være – begrenset til 512 Kbit per sekund (Kbps). Og hvis du ønsker en forbindelse på 2 Mbps, må du betale ekstra.

Next, Kiss og Europe Online uenige

Men dette stemmer ikke helt med hva som er blitt lovet oss i Norge, tenker kanskje du nå. Og du har, i alle fall i følge noen, helt rett i det.

- Vi har blitt lovet, og har gått ut med, en forbindelse på 2 Mbps, sier daglig leder i Next Interactive, Stian Sandlie til DinSide. I følge Sandlie, har Kiss Nordic i Danmark blitt lovet en slik forbindelse av Europe Online, og det er garantien om en slik EON-forbindelse, samt Kiss SATDEM satellittmodem-pakken, Kiss har solgt videre til den norske distributøren.

Men presidenten i Europe Online, Candace Johnson, er ikke enig. I en samtale med DinSide tirsdag 25. januar, sa hun følgende:

- For å være ærlig, opp til i dag, har vi aldri garantert at noen kan laste ned via ftp i 2 Mbps. Det vi har garantert, frem til i dag, er at filer som skal lastes ned fra Europe Onlines server, blir sendt via en av våre dedikerte 2 Mbps-kanaler.

Johnson presiserer at hun tror misforståelsen ligger i de involverte selskapenes nyanser i formuleringen om overføringshastigheten.

Next Interactive garanterer

Sandlie i Next Interactive sier de har hørt ryktene om epostene til norske EON-kunder, hvor det skrives at hastigheten skal begrenses til 512 Kbps og at du må betale ekstra for å få 2 Mbps overføringshastighet.

- Våre kunder skal selvsagt ikke betale ekstra for den hastigheten, sier Sandlie til DinSide, og fortsetter:

- Vi skal ha et møte i Danmark med Kiss på onsdag. Vi har blitt lovet 2 Mbps av Kiss, og Kiss står ved det. Dette er en misforståelse mellom Europe Online og Kiss.

I følge Sandlie foregår det for tiden en dialog mellom Kiss og Europe Online, og han sier også:

- Vi må finne ut hva vi nå kan gjøre for kundene som har blitt lovet dette (2 Mbps-forbindelse) og allerede har kjøpt SATDEM-pakken. Kundene vil få en løsning på det.

Next Interactive sitter på en database med epostadressene til alle norske SATDEM-brukere som har kjøpt utstyret gjennom dem, og vil informere eksisterende brukere når de får klarlagt hvordan situasjonen skal løses. Epostadressene har de fått i samband med registrering av passord til utstyret.

- Fremtidige kunder får oppdatert informasjon. Vi venter nå på informasjon om hva vi skal selge, lover Sandlie også.

Midlertidig grense på 512 Kbps

DinSide konfronterte også Europe Online-president Candace Johnson med den norske misnøyen med nedlastingshastigheten fra EON. Og hun mener, som gjengitt ovenfor, at Europe Online aldri har garantert en 2 Mbps overføringshastighet ved nedlasting fra servere som ikke tilhører EON.

Men Johnson lover også nye muligheter for hurtig nedlasting fra EON i nær fremtid, hvor ftp-filer skal kunne lastes ned på egne 2 Mbps-kanaler. Vi gir deg detaljene rundt dette prosjektet, som er under utvikling, i en egen artikkel i nær fremtid. Så følg med!

Johnson presiserer også at det ikke er problemer med nedlasting ved vanlig Internett-surfing og nedlasting via http. Det er storbrukeres nedlasting av store filer via ftp som skaper problemer.

I følge Johnson, er det disse EON-abonnentene som har skapt problemer med båndbredden. Storforbrukerne, eller ”the abusers” som hun kaller dem, har lagt beslag på så mye båndbredde av gangen at de rett og slett har ”brukt opp plassen”. Dette til tross for at EON-brukeravtalen hele tiden har inneholdt en ”policy of fair usage” som forbyr dette, i følge Johnson.

Etter litt press, innrømmer Johnson at EON har sett seg nødt til å legge inn en trafikk-”dirigent” (eng. traffic shaper) som begrenser den enkeltes nedlastingshastighet til 512 Kbps, som resultat av enkeltes storforbruk av båndbredde. Dette for at det skal bli en jevnere fordeling av båndbredde til alle EONs abonnenter.

Det er verdt å merke seg at denne begrensningen gjelder nedlasting fra andre servere enn EONs, og at nedlasting av informasjon som er lagret på EONs servere skjer via 2 Mbps-kanaler.

Johnson innrømmer også at EON ikke er fornøyde med den nåværende trafikk-regulatoren på 512 Kbps, og hun sier at selskapet er i samtaler med en annen tilbyder om muligheter som skal gi mer fleksibilitet. Hun håper situasjonen kan bedres i nær fremtid.

Europe Online lover norsk spesialrabatt!

Johnson er en sympatisk leder, og sier at det egentlig ikke er noe feil i det som blir sagt av noen parter. Hun sier Kiss Nordic i Danmark hele tiden har visst om EONs fremtidige prosjekt (som vi altså forteller deg om i en oppfølgingsartikkel i nær fremtid), som vil gi brukere mulighet for 2 Mbps nedlasting av filer brukerne selv velger ut, via egne EON-servere.

- Det er ingen konflikt i hva som blir sagt, bare i ”timingen” på det hele. Vi må bare innrømme at utviklingen av personlige 2 Mbps-kanaler har tatt lengre enn det vi forventet, sier Johnson.

Johnson forteller at hun ikke visste at misnøyen var så stor blant norske EON-abonnenter, før DinSide kontaktet henne tirsdag. Hun sier at ingen skal måtte betale ekstra for nedlastingshastighet på 2 Mbps, men at systemet med de personlige kanalene for dette først må bli ferdig utviklet. Hun hevder også at eposten fra EONs tekniske support, som uttrykker at brukere må betale ekstra for nedlastingshastighet over 512 Kbps, er ukorrekt.

- Ingen andre enn jeg har fullmakt til å sende slike eposter, sier hun, og føyer til at EONs mål er å gjøre alle fornøyde.

- Min beskjed til sluttbrukerne er dette: Det distributøren deres har lovet (2 Mbps nedlasting, i følge Next Interactive), vil bli realitet. Jeg vil gi beskjed til den norske distributøren og vil passe på at vi gir en ”pioner-rabatt”, sier Johnson i Europe Online.

Rabatten vi bestå i én måneds avslag i abonnentsprisen for nåværende abonnenter, i følge DinSides samtaler med Johnson tirsdag. Og innen en måned skal den nye, private 2 Mbps-kanalen være på plass, legger hun til.

Det skal også komme en egen brukerstøtte per telefon for skandinaviske brukere, lover EON-presidenten.

Trøbbel med aksesskoder

I tillegg til alt dette, har også de som bestilte SATDEM-pakken fra Next Interactive på et tidlig tidspunkt, hatt problemer på grunn av manglende aksesskoder.

Sandlie i Next Interactive er fullt klar over at norske SATDEM-kjøpere mottok utstyret sitt uten at passordet til Europe Online-tjenesten var inkludert i pakken, og at dette skapte irritasjon blant mange. Han forsvarer dette med at de var for tidlig ute med leveringen av utstyret, fordi de forsøkte å få dette tidlig ut på markedet, og sier at ”man lærer så lenge man lever”.

Det stemmer sikkert, men det var kanskje likevel en mager trøst for de spente og ivrige kundene som mottok SATDEM-pakker tidligere i januar, men likevel måtte vente i flere dager på passordet. Er man ivrig, kan ventetiden virke lang.

Diskusjonen har også gått i det vide og brede her, med alt fra hissige reaksjoner mot Next, OLC (som solgte pakken via Internett), Kiss og Europe Online, til forståelse. Noen av leserne mener man har krav på komplett vare, som virker, ved levering, mens andre har forståelse for at det kan være småproblemer forbundet med et helt nytt produkt.

Nå lover i alle fall Sandlie i Next Interactive at det ved neste levering av SATDEM-pakker (som ventes til Norge 28. januar, i følge Sandlie), skal kontrollsjekkes at hver pakke også inneholder et passord.

Sandlie lover også at DinSide skal få sitt testeksemplar når Next mottar denne forsendelsen, så vi venter (fremdeles) i spenning og håper vi kan presentere en test av SATDEM-utstyret og Europe Online i relativt nær fremtid.

Hva følger?

DinSide kommer altså meget snart med en artikkel om Europe Onlines nye tjeneste, som skal gi abonnentene det EON betegner som private kanaler på 2 Mbps for bruk til nedlasting av store filer via ftp.

Vi vil selvsagt også følge utviklingen fremover – med hensyn til hva som skjer både hos Next Interactive og Europe Online.

Hva har du å si om saken i mellomtiden? Delta i diskusjonen nedenfor!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer