Svindelanrop fra Nord-Korea

200 000 nordmenn oppringt

Ringer du tilbake, kan det bli veldig dyrt. – Et økende problem, sier Telenor.

TELEFONSVINDEL: Sist onsdag skal cirka 200 000 nordmenn ha mottatt korte anrop fra Nord-Korea, med ønske om at det skal ringes opp igjen. Foto: Øystein B. Fossum
TELEFONSVINDEL: Sist onsdag skal cirka 200 000 nordmenn ha mottatt korte anrop fra Nord-Korea, med ønske om at det skal ringes opp igjen. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist onsdag ble det registrert om lag 200 000 svindelanrop fra Nord-Korea rettet mot norske mobilabonnenter. Slike telefoner har blitt et økende problem, ifølge Telenor.

– Til tross for at vi stanser enormt mye, er det fortsatt mange som utsettes for svindel. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier mobildirektør Ric Brown i Telenor Norge til VG.

Legger på

Svindelen foregår ved at man mottar et anrop, som raskt blir lagt på. Hvis man så ringer tilbake, begynner taksameteret å gå.

– Men det som skjedde på onsdag, var spesielt. Når så mange anrop kommer samtidig, indikerer det et målrettet angrep på nordmenn. Det er alvorlig og vil bli politianmeldt, sier Thorbjørn Busch, som er senior sikkerhetsrådgiver i Telenor Norge.

Selskapets tall viser at drøyt 200 000 abonnenter ble oppringt onsdag. Over 8000 ringte opp igjen til det ukjente nummeret. Vanligvis er det rundt sju eller åtte prosent som ringer opp igjen, ifølge Telenor.

– I dette tilfellet er antallet lavere, så det er tydelig at nordmenn har blitt mer oppmerksomme på svindelanrop. Mange er likevel for høflige og naive når de besvarer ukjente anrop, påpeker Busch.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer