Akkurat fått deg Apple Watch og vet ikke helt hvordan du skal komme i gang?
Vi har samlet sammen noen av våre favoritt-triks til Apples smartklokke som kan komme til nytte for nybegynnere. Kanskje også eksisterende Apple Watch-eiere lærer et og annet de ikke visste?
#1: Gjør teksten større
Har du valgt den største Apple Watch-modellen, men synes fremdeles det kan være litt vanskelig å lese teksten på skjermen?
Gå til Innstillinger > Skjerm og lysstyrke for å gjøre den større.

#2: Bytt app-oppsett
Synes du det er vanskelig å finne appene dine i det bikubemønsteret på hjemskjermen? Vi også. Heldigvis er det mulig å bytte til listevisning av appene dine.
Trykk på den digitale krona for å komme til appvisningen. Bla til du kommer til bunnen av skjermen. Trykk deretter på ikonet for listevisning, så vil du få opp det i stedet. Angrer du, følger du samme oppskrift for å komme tilbake til den vanlige visningen.

PS: Synes du det fremdeles er uoversiktlig, kan det være en idé å slette appene alle du ikke bruker. Gå til Watch-appen på iPhone, velg Min klokke og bla ned til app-lista. Trykk deg inn på en app du vil slette og avinstaller ved å skru av bryteren ved valget Vis app på Apple Watch.
#3: Tilpass kontrollsenteret
Det har etter hvert kommet en del kontroller i kontrollsenteret, som du får opp ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen.
Har du installert watchOS 10, er dette endra - så du må trykke på sideknappen i stedet.
Det er heldigvis mulig å tilpasse oppsettet slik at du kan få dine oftest brukte kontroller øverst.
I kontrollsenteret, bla helt ned til bunnen og trykk på knappen Rediger. Når ikonene begynner å riste, ta tak i dem og flytt dem dit du ønsker. Du kan også fjerne ikoner ved å trykke på et lille røde symbolet oppe til venstre. Trykk til slutt på Ferdig.

#4: Gå til sist brukte app
Hvis du ønsker å gå tilbake til appen du nettopp brukte, trenger du ikke bla deg gjennom appoversikten. I watchOS 9 eller eldre, er det bare å dobbelttrykke på den digitale krona for å få opp appen. Med watchOS 10 har Apple fjerna denne muligheten, så når du dobbelttrykker på den digitale krona, vil du få en siste over nylige apper i stedet.
#5: Slett alle varsler
Ved å sveipe ned fra toppen av Apple Watch-skjermen får du opp varslingssenteret med alle varslene dine. Vil du gjerne slette dem? Du må ikke slette én og én (det kan du for øvrig gjøre ved å sveipe varselet til venstre).
Vil du imidlertid slette alle samtidig, trykk og hold på skjermen, deretter trykk på knappen Fjern alle når den kommer opp. Ahhh, det var deilig!

PS: Når watchOS 7 kommer til høsten, kommer denne fremgangsmåten til å endre seg. Såkalt force touch, altså trykk og hold, forsvinner, så da må du i stedet bruke den digitale krona for å skrolle helt til toppen av skjermen.
#6: Bytt standardsvar
Når du får meldinger på Apple Watch, kan du svare enten ved å diktere med stemmen eller bruke såkalte standardsvar, som er forhåndsdefinerte meldinger.
Du er ikke låst til å bruke Apples meldinger. Du kan selv tilpasse dem ved å gå til Watch-appen på iPhone, velge Min klokke > Meldinger > Standardsvar. Herfra kan du både endre de eksisterende meldingene, slette dem eller legge til dine egne meldinger.

I senere tid har Apple Watch også fått tastatur, så du kan skrive svar, men foreløpig er det ikke støtte for norsk, kun engelsk.
#7: Del posisjon via meldinger
Visste du at det er mulig å dele plasseringen din via Meldinger-appen?
I en samtale, trykk og hold på skjermen, og så vil du blant annet få opp en Send posisjon-knapp. Trykk på denne for å sende posisjonen din på et kart til mottakeren, slik at han eller hun kan navigere seg frem til deg.

#8: Demp samtaler med en håndbevegelse
Du vet hvordan du kan dempe samtaler på iPhone ved å trykke på volum ned-knappen? Apple Watch har en lignende funksjon. Når noen ringer, bare legg hånda over skjermen, og så vil den slutte å ringe og vibrere.
#9: Overfør en samtale til iPhone
Å svare på en telefonsamtale på Apple Watch kan være ganske kjekt i noen situasjoner. Kanskje man står på kjøkkenet med hendene fulle av mat. Men skal du ha en lengre samtale, ønsker du kanskje å bruke iPhone i stedet.
Har du svart på telefonsamtalen å på Apple Watch, kan du enkelt overføre samtalen til iPhone. Bare plukk opp mobilen og trykk på det grønne ikonet i toppen av skjermen for å få samtalen over til iPhone.
#10: Favoritt-kontakter rett på klokka
På urskivene til Apple Watch kan du ha små widgeter, som kalles for komplikasjoner, hvor du kan få informasjon fra en rekke ulike apper, både Apples egne og tredjepartsapper. Det er en veldig kjekk måte å få et raskt overblikk over ting som er viktig for deg, for eksempel temperaturen ute, din daglige aktivitet, kalenderavtaler, batteristatus, klokka i en annen tidssone og så videre.

En av mine favoritter er imidlertid favoritter-komplikasjonen som gir deg en snarvei til dine favoritt-kontakter rett fra urskiva. Jeg har for eksempel satt opp nummeret til garasjen i borettslaget, slik at jeg raskt kan åpne porten når jeg kommer kjørende hjem (selvfølgelig ved å tilkalle Siri og si: «Hei Siri, ring Garasjen»).
Favoritt-kontakter er kun tilgjengelig som en rund komplikasjon, så du må bruke en urskive hvor dette finnes, for eksempel Infograf.
Når du har valgt en favoritt-kontakt, kan du trykke på komplikasjonen for å raskt enten ringe, sende melding eller sende e-post eller bruke walkie-talkie-funksjonen med personen.

15 ting du kan gjøre med Apple Watch
#11: Sjekk mobildatabruken
Har du 4G-utgaven av Apple Watch, kan du enkelt se hvor mye mobildata klokka bruker. Gå til Apple Watch-appen på iPhone, velg Min klokke > Mobilnett for se hvor mye mobildata som er brukt denne perioden og hvor mye de enkelte appene har brukt.
#12: Ta et skjermbilde
Dukker det noe opp på Apple Watch-skjermen som du ønsker å ta vare på, kan du ta et skjermbilde ved å trykke raskt på sideknappen og den digitale krona samtidig. Skjermen vil blinke når du tar et bilde.
Fungerer det ikke, kan det hende at skjermbilde-funksjonen er skrudd av. På klokka, åpne Innstillinger og gå til Generelt > Skjermbilder og skru på Aktiver skjermbilder.
#13: Juster volumet på AirPods
Har du AirPods, kan du enkelt justere volumet på musikken du spiller fra både iPhone og Apple Watch fra klokka. Bare løft opp armen slik at «Spilles nå»-skjermen kommer opp. Alt du trenger å gjøre nå er å rotere den digitale krona for å justere lyden opp eller ned. Enklere blir det ikke!
#14: Finn iPhone med klokka
Ironisk nok er dette en av undertegnedes mest brukte funksjoner på Apple Watch. Hvis du er som meg, og roter vekk mobilen stadig vekk, vil denne funksjonen komme godt med.
Fra Apple Watch, sveip opp for å få opp kontrollsenteret. Derfra trykk på Ping iPhone-knappen (ikonet merket med en telefon som det kommer lyd ut av), og så vil telefonen begynne å plinge.

Forhåpentligvis er det bare å gå etter lyden slik at du finner telefonen igjen.
#15: Ta et bilde med din iPhone
I mangel på fotoassistent eller selfiestang, kan du bruke Apple Watch som selvutløser for iPhone-kameraet ditt. Det eneste du trenger å gjøre er å stille opp iPhone-en for å ta bilde. Start så Kamera-appen på Apple Watch. Den lille skjermen forvandles til en søker for det som skjer på iPhone-skjermen.
For å ta et bilde er det bare å trykke på den runde utløserknappen. Du kan også bruke timerfunksjon ved å trykke på den lille utløserknappen på høyre side.

Pro-tip: Trykker og holder du på utløserknappen, vil du få opp fire valg: «Vend», «Blits», «HDR» og «Live». Trykker du på «Vend», kan du bytte mellom frontkameraet og hovedkameraet.
#16: Lås opp Mac-en din
Denne er veldig nyttig! Har du en Mac med macOS Sierra (versjon 10.12 lansert i 2016), kan du bruke Apple Watch til å låse den opp i stedet for å taste inn passordet ditt.
På Mac-en din, gå først til Systemvalg > Generelt. Huk av for valget «Tillat Handoff mellom denne Mac-en og iCloud-enheter».
Gå deretter til Systemvalg > Sikkerhet og personvern og huk av for «Bruk Apple Watch til å låse opp programmer og Macen».

Når funksjonen er aktivert, vil Mac-en din automatisk låses opp når du kommer innenfor cirka en meters avstand fra innloggingsskjermen.
#17: Fjernkontroll for Apple TV
Har Apple TV-fjernkontrollen blitt borte i sofaputene? Vi kjenner til problemet. Har du Apple Watch, kan du imidlertid bruke den som fjernkontroll i stedet.
Bare åpne Fjernstyring-appen på klokka.Du er antagelig nødt til å sammenkoble de to enhetene første gang du skal ta appen i bruk.
Deretter er det bare å sveipe på Apple Watch-skjermen på samme måte som du gjør med den nyeste berøringsbaserte Apple TV-fjernkontrollen. Problem løst!

#18: Se film? Bruk «kinomodus»
Skal du se film hjemme i stua eller på kino, vil du ikke at Apple Watch skal lyse opp hvis du får et varsel eller løfter håndleddet ditt.

Bruk kinomodus, eller Forestilling som Apple kaller det.
Sveip opp fra bunnen av skjermen og trykk på ikonet med de to ansiktene. Med denne aktivert vil ikke skjermen lyse opp før du trykker på den digitale krona. Lyden vil også dempes.
#19: Sjekk klokka kjapt
Hvis du er på kino og ønsker å se hvor mye klokka er uten å vekke skjermen, finnes det en snedig måte å gjøre det på. I stedet for å løfte håndleddet, vri sakte opp på den digitale krona, og så vil skjermen skru seg på nok til at du kan se hvor mye klokka er samtidig som du slipper å forstyrre andre rundt deg.
#20: Tilpass treningsskjermer
Visste du at du kan endre hva som vises på Apple Watch-skjermen i en treningsøkt? Apples treningsapp kommer med et sett forhåndsdefinerte treningsøkter med standardinnstillinger på hvilke data som vises, men du kan gjøre endringer på noen av dem.
Gå til Watch-appen på iPhone, velg Min klokke > Trening > Treningsvisning. Velg treningsøkta du vil redigere og trykk på Rediger. Legg deretter til dataene du ønsker å ha med - eller fjern dem du ikke trenger.

Jo da, du kan registrere søvn med den
#21: Tøm klokka for vann
Har du Apple Watch Series 2 eller nyere, kan du både svømme og dusje med klokka (bare husk at det er noen forbehold). Men visste du at Apple har laget en funksjon som lar deg fjerne vann som har kommet inn i klokka? Lurt å gjøre dersom den blir såpass våt.
Sveip opp fra bunnen av skjermen på klokka for å få opp kontrollsenteret. Se etter vanndråpe-ikonet (dette er funksjonen Vannlås; aktiver denne helst før du drar ut på svømmetur) og trykk på det. Så må du vri på den digitale krona til det står Låst opp og du hører en pipelyd. Når den er ferdigspilt, tømmes eventuelt vann.

#22: Gjør en EKG-måling
Da fjerdegenerasjon Apple Watch, Series 4, ble lansert, var EKG-måling en av de store nyhetene. Med en app kalt EKG kan man ta et såkalt elektrokardiogram, som er en undersøkelse som måler den elektriske aktiviteten i hjertet.
EKG-funksjonen i Apple Watch brukes spesifikt for å sjekke om en person har tegn på såkalt «atrial fibrillation», altså atrieflimmer/hjerteflimmer, som øker risikoen for hjerteinfarkt.
For å ta en EKG på Apple Watch, start EKG-appen, hold fingeren på den digitale krona og vent i 30 sekunder for å få resultatet.

Etter hver EKG-måling, vil Helse-appen på iPhone varsle deg om resultatet på din iPhone. Åpner du varslet, vil du kunne se EKG-målingen i en graf, med en klassifisering og annen informasjon.
Du kan så eksportere dataene til en PDF som du kan sende til legen din.
PS: EKG-målingen regnes ikke å være lik den du tar med EKG-apparat hos legen. Les mer om ulempene ved å bruke den i denne artikkelen.
#23: Mål oksygennivået i blodet ditt
Har du Apple Watch 6 eller 7 og watchOS 7, finnes det en innebygd sensor i klokka som skal kunne måle oksygennivået i blodet ditt. Oksygenmetningen sier noe om hvor mye oksygen som fraktes av de røde blodcellene fra lungene til resten av kroppen. Et nivå på mellom 95 og 100 prosent anses for å være normalt, men noe lavere enn det kan være en indikator på at noe er galt.
For å ta i bruk oksygenmåleren, åpne Apple Watch-appen på iPhone og bla ned til du finner seksjonen kalt «Oksygen i blodet». Sørg for at «Mål oksygeninnhold i blodet» er skrudd på. Her kan du også velge om du vil tillate bakgrunnsmålinger når du sover eller har klokka i teatermodus.
For å gjøre en manuell måling, må du åpne «O2 i blodet»-appen på klokka, og trykke på Start. Det tar 15 sekunder å gjøre målingen, og når den er ferdig, får du opp resultatene å skjermen.
#24: Skru på fallregistrering
I tillegg til EKG-funksjon, har Apple Watch også innebygd fallregistrering. Den fungerer slik at dersom du faller veldig hardt og ikke beveger på deg, vil klokka etter en stund varsle nødetatene.

I helga reddet trolig Apple Watch faren min
Som standard er den deaktivert for all under 65, men du kan aktivere den fra Watch-appen på iPhone ved å gå til Min klokke > Nødanrop (SOS), og så skru på Fallregistrering.
Apple understreker at dersom du er i mye aktivitet, er det sannsynlig at fallregistrering blir utløst på grunn av brå bevegelser som kan ligne på fall. Vi har dog aldri klart å utløse den ved et uhell.
#25: Overvåk lydnivået
Har du Apple Watch Series 4 eller nyere, har du med watchOS 6-oppdateringen fra 2019 fått innebygd desibelmåler på klokka. Dette via en ny app kalt Støy.
I denne appen kan du enkelt se om du ligger på grønt, oransje eller rødt nivå, og du vil blant annet få et varsel dersom det ligger over anbefalt nivå over en lengre periode.

#26: ... og pust
Er du også stressa? Smartklokker i dag kan hjelpe deg med det. På Apple Watch finnes det en app kalt «Pust», som skal hjelpe deg med å slappe av og fokusere på pustingen din.
Som standard er en økt satt opp til å vare et minutt, og det er bare å følge instruksjonene som kommer på skjermen.
Pust-appen skal være tilgjengelig på alle Apple Watch-modeller.
#27: Tvunget omstart
Er det noe som ikke fungerer som det skal på din Apple Watch, tving frem en omstart.
Trykk og holde på sideknappen og den digitale krona i minst ti sekunder. Slipp deretter opp når du ser Apple-logoen på skjermen.
