30 iPhone-triks du bør vite om

Visste du at ...?

iPhone-manualen er ikke spesielt tykk, så det er mange små triks mange ikke kan.
http://www.flickr.com/photos/originalgoast/ / CC BY 2.0
iPhone-manualen er ikke spesielt tykk, så det er mange små triks mange ikke kan.
Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter to lanseringer av iPhone i Norge (3G og 3GS), er det etter hvert flere titalls tusen som har skaffet seg telefonen. I følge NA24 var det allerede rundt 15.000 i bruk i det norske telefonnettet på den første salgsdagen for iPhone 3G i fjor sommer (inkludert alle som hadde skaffet seg en fra USA).

Har du kjøpt en iPhone og fiklet med den, har du sikkert funnet ut mye rart underveis, men kan du alle triksene? I denne artikkelen tar vi for oss ikke mindre enn 30 triks som vi er ganske sikre på at ikke alle kan.

Når telefonen fryser - Selv om alle applikasjoner går gjennom en møysommelig godkjenningsprosess, hender det seg at noen fryser telefonen fullstendig. For å tvinge programmet til å avslutte, holder du først home-knappen (nederst) og sove-knappen (på toppen) nede i cirka 10 sekunder, til slide to turn off vises i vinduet. Dereter holder du home-knappen nede i ca 6 sekunder, og da drepes den aktive prosessen som har hengt seg opp1.

For å tvinge den til å slå seg av fullstendig, kan du holde home-knappen og sove-knappen samtidig nede i drøye 10 sekunder (bare fortsett selv om slide to turn off vises i vinduet)2. Da slår telefonen seg av, og når den er ferdig med det, kan du starte den opp igjen på vanlig måte.

30 iPhone-triks du bør vite om


Styr musikkavspilling uten å avslutte programmet - iPod (musikkavspillingsapplikasjonen) er den eneste som kan kjøre i bakgrunnen, slik at du kan høre musikk selv om du bruker en annen applikasjon. Hvis du vil hoppe til neste sang, endre volumet eller pause musikke, kan du få opp disse kontrollene ved å dobbeltklikke på home-knappen3.

Skroll kjapt til toppen - I de fleste programmer kan du trykke én gang på statuslinja i toppen av bildet for å skrolle helt til toppen4. Praktisk hvis du leser en SMS og vil ringe kontakten, for eksempel, siden ringeknappen ligger helt øverst, som regel skjult hvis dere har utvekslet noen meldinger fra før.

Ta en skjermdump - Du kan holde home-knappen inne og trykke en gang på sove-knappen for å ta bilde av det du ser akkurat nå5. Bildet legger seg i kamerarull-mappen i bildeapplikasjonen.

Når du ikke kan ta telefonen - Trykker du på en av volumknappene på siden av telefonen, slår du av ringelyd og vibrering uten å legge på, slik at det høres ut for motparten som om det bare fortsetter å ringe6. Vil du legge på/sende ham til telefonsvareren, trykker du på sove-knappen på toppen7.

10 snodige ting du kan gjøre med iPhone

30 iPhone-triks du bør vite om


Safari

.com-knappen - Når du skal skrive inn en nettadresse i Safari, er det kjekt å spare noen tastetrykk ved å trykke på .com-knappen. Men - du kan også holde den inne for å få opp andre versjoner; også .no dersom du har norsk telefon8.

Hvor peker lenka? - Hold fingeren på en lenke for å få opp et vindu der du ser hele URL-en9 og får mulighet til å åpne den i et nytt vindu eller kopiere den til utklippstavlen.

Lagre et bilde - Hold fingeren på et bilde for å lagre det på telefonen eller kopiere det til utklippstavlen10. Du kan bruke bilder-applikasjonen for å sette det som bakgrunnsbilde, legge det til som et kontaktbilde etc.

Du kan også dobbeltklikke i nettleservinduet for å tilpasse utsnittet til innholdet11.

Surf mens du prater - Hvis du er koblet på et trådløst nett, kan du surfe mens du snakker i telefonen. Trykk på home-knappen mens du snakker12 og start Safari.

Når du skriver

Caps lock - Hvis du har behov for å skrive med STORE BOKSTAVER kan du holde shift-knappen nede mens du skriver13. Alternativt kan du aktivere en caps lock-funksjon ved å gå til innstillinger=>generelt=>tastatur og aktiver caps lock14. Da kan du dobbeltklikke på shift-knappen for bare å skrive med store bokstaver.

30 iPhone-triks du bør vite om


Angre - Skrevet en lang tekst som du vil pusse bort? Du trenger ikke å pusse bort alle bokstavene. Bare rist telefonen, så får du spørsmål om du vil angre inntastingen15.

Knust glasset på iPhone? Fortvil ikke.

Øreproppene

De medfølgende øreproppene har faktisk en knapp dersom du klemmer på den lille gummidingsen akkurat der høyre og venstre ledning møter hverandre - vi har opplevd at flere ikke har oppdaget det. Dette kan du gjøre med knappen:

Når det ringer - klem én rask gang for å svare16. Hold inne i to sekunder for å legge på17. Du kan også klemme for å legge på når samtalen er ferdig18.

Når det ringer og du allerede prater i telefonen - klem en gang for å svare og bytte samtale19. Du kan bytte mellom dem ved å klemme en gang20, eller legge på en av dem ved å holde nede21.

Når du hører musikk eller ser video - klem en gang for pause og en gang til for å fortsette22, "dobbeltklem" for å hoppe til neste sang23, "trippelklem" for å hoppe til forrige sang eller starte denne på ny om du har spilt mer enn 3 sekunder24.

Spotify på vei til iPhone

Andre triks

Vitenskapelig kalkulator - Du får en mer avansert kalkulator om du snur telefonen 90 grader25.

30 iPhone-triks du bør vite om


Pause nedlasting - Har du kjøpt et program på App Store som viser seg å være stort, kan du pause nedlastingen ved å klikke på ikonet27.

Ikke vis SMS - Når du mottar en SMS vil den automatisk vises på skjermen med mindre du endrer oppsettet. Dette gjør du i innstillinger=>meldinger=>vis forhåndsvisning28.

10 anbefalte iPhone-spill

Deg og iPhone

Hvor mange av disse triksene kunne du? (Avsluttet)
De aller fleste(39%)
Alle!(25%)
Runt halvparten, tipper jeg(20%)
Svært få(16%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kun for iPhone 3GS

Batteri - Gå til innstillinger=>bruk og aktiver batteriprosent for å se nøyaktig hvor mye batteri du har igjen29.

Riktig retning på kart - Trykker du på "siktet" i kart-applikasjonen får du se hvor du står. Trykker du én gang til, roterer kartet slik at det blir riktig orientert i forhold til hvilken vei du ser30.

Har du noen snasne iPhone-triks du innbiller deg at ikke alle kan? Debatten under artikkelen er herved til din disposisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer