Mobildekning:

383 kommuner har sårbart mobilnett ved strømbrudd

Kun 39 av 422 kommuner har mobilnett som tåler flere dager med strømbrud før det faller ut. De fleste er ute av drift etter få timer, ifølge NRK.

MOBILDEKNING: Basestasjonene, her fra Sand basestasjon i Østfold, har i mange tilfeller batteribackup på to til fire timer. Foto: Tore Neset
MOBILDEKNING: Basestasjonene, her fra Sand basestasjon i Østfold, har i mange tilfeller batteribackup på to til fire timer. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert

– Denne gangen var nesten hele kommunen uten mobildekning, sier ordfører Helge Sandåker i Marnardal i Vest-Agder etter uværet som rammet Sør- og Østlandet i helgen. Under stormen Knud falt både nød- og mobilnettet ut flere steder på grunn av strømbrudd.

I dag har de fleste basestasjoner kun batteribackup på to til fire timer, ettersom mobilnettet driftes av strøm, ifølge Telenor.

Siden 2014 har kommunene som er mest utsatt for uvær, fått forbedret mobilnettet med en sentral mobilbasestasjon med tre døgns reservestrøm. Planen er ifølge Nkom at alle kommunene på sikt skal få dette, men risikovurderinger avgjør hvem som står fremst i køen, ifølge NRK.

I Marnardal var 13 av 15 basestasjoner ute av drift fra fredag til søndag kveld forrige uke.

– Kun én av 240 av mobile trygghetsalarmer var i drift. Det gir noen beredskapsmessige utfordringer, i form av å ta vare på de eldre, sier Sandåker.

I år er det estimert at 54 millioner kroner vil gå til slik forsterkning i ni nye kommuner. Siden 2014 har staten brukt 164 millioner kroner på utbedring. Hvilke kommuner som er neste ut, er ikke kjent, og det er opp til Stortinget hvor fort utbyggingen skal gå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer