42 fine reiseapper

Her er godbitene du kan fylle telefonen med før du drar på ferie.

42 (!) REISEAPPER: Vi har samlet en rekke godbiter til ferien. Foto: ALL OVER PRESS / PÅL JOAKIM OLSEN
42 (!) REISEAPPER: Vi har samlet en rekke godbiter til ferien. Foto: ALL OVER PRESS / PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste 14 ukene har vi i Dinside levert en spalte med ukentlige tips om tre reiseapper til Dagbladets helgeavis.

Det skulle i følge vår hoderegning bli 42 apper totalt.

Vi deler selvsagt gjerne våre app-tips med Dinsides lesere også. Under finner du ikke mindre enn 42 reiserelaterte apper du kan laste ned på telefonen, og i motsetning til papiravisa får du også lenker du kan trykke på som tar deg direkte inn i app-butikkene. Dessuten har vi prøvd å sortere dem så godt vi kan.

Har du noen reisefavoritter? Del dem gjerne med Dinsides lesere i kommentarfeltet under artikkelen.

Til norgesferien

Ferierer du innenlands i sommer? Her er noen kjekke apper for deg som ikke har tenkt til å vise passet i sommerferien:

Ut.no turguide (iOS | Android)
Kjente severdigheter som Prekestolen og Besseggen er bare to av de mange mulighetene man har for å utforske naturen her til lands. Turguide-appen til UT.no gir deg forslag til turer, enten i nærheten av der du er nå eller om du planlegger en større ekspedisjon. Her finner du et hav av forslag til fotturer, sykkelturer og skiturer, med lengde og vanskelighetsgrad, samt nyttig informasjon som overnattingsmuligheter og mer til.

NSB (iOS | AndroidWindows Phone)
Med NSB-appen kan du se togavganger og kjøpe billett og periodekort direkte i appen, dersom du har opprettet en kundekonto på nsb.no. Kjekt er også at du kan se hvorvidt toget du planlegger å ta er forsinket, hvilket spor det går fra etc.

Les også: Hvorfor blir det kundens problem når NSBs systemer ikke fungerer?

RuterBillett (iOS | Android | Windows Phone)
Ferdes du ofte i Oslo? Med denne appen kan du kjøpe månedskort og enkeltbilletter direkte fra Ruter, som opererer buss, t-bane og trikk i hovedstaden. Du kan også angi starttidspunt for billetten dersom du ikke har tenkt til å reise umiddelbart – pass bare på at du har nok batteri igjen på telefonen i tilfelle kontroll.

MER TID? Med Easypark-appen kan du forlenge parkeringstiden direkte fra telefonen.
MER TID? Med Easypark-appen kan du forlenge parkeringstiden direkte fra telefonen. Vis mer


EasyPark (iOS | AndroidWindows Phone)
Med denne appen kan du betale parkeringsavgift over hele Norden, og i store deler av Europa. Det kjekke er også at du blir varslet 15 minutter før tiden er omme, slik at du kan utvide parkeringstiden direkte fra telefonen – uten å gå tilbake til bilen. Du betaler riktignok 15% ekstra i forhold til gjeldende satser, men du kan også stoppe parkeringen dersom du kommer tilbake tidligere enn antatt.

Les også: Dinside tester Easypark-appen

LadeNå! (iOS | Android)
Jasså, du har nettopp skaffet deg elbil? Før du pakker til bilferien er det verdt å planlegge hvor du bør stoppe opp for å lade. LadeNå-appen er koblet til NOBIL sin database over ladestasjoner rundtom i Norge og viser avstand fra der du er og vegbeskrivelse for å komme dit. I tillegg finnes beskrivelse av ladestasjonen (med bilde), antall plasser, eventuell avgift, type ladeplugg og så videre.

Bil og henger (iOS | Android)
På flyttefot eller bare på tide å rydde opp i garasjen? Med denne appen fra Statens Vegvesen kan du legge inn registreringsnummeret på bilen din og få opp informasjon om hvor tung henger du har lov til å trekke med den. Har du registreringsnummer på tilhengeren får du beskjed om hvor mye last du kan ha på den. Appen kan også varsle deg når det er på tide å levere bilen til EU-kontroll.

Oslo – Official city map (iOSAndroid)
Hovedstaden vår har nok mer å by på enn du trodde – med denne turistguiden får du oversikt over alt av severdigheter, museer, spisesteder etc. Kjekt er det også at appen oppdateres med informasjon om konserter og andre arrangementer.

Les også: Her er Norges beste hoteller

Planlegge ferieturen

Det finnes mange kjekke apper å bruke før du reiser. Her er noen av dem:

SPAR PENGER: Momondo lar deg søke etter flyreiser, hotell og leiebiler.
SPAR PENGER: Momondo lar deg søke etter flyreiser, hotell og leiebiler. Vis mer


Momondo (iOSAndroid)
Det finnes flere søkemotorer på nett som søker i en rekke tjenester for å finne den billigste flybilletten fra A til B. Momondo er en av de bedre, og med deres app kan du angi hvor du skal reise og finne de billigste flybillettene – eller den raskeste ruta, dersom du ikke har lyst til å vente for lenge på flyplassen. Dessuten kan du søke både på hotell og leiebil.

TripIt (iOS | Android | Windows Phone)
Nettjenesten Tripit lar deg videresende eposter du mottar med flytider, hotellbookinger etc. og lager automatisk en oversikt over turen du skal på. Ved å laste ned den tilhørende Tripit-appen har du alltid full oversikt, med kart over byen du besøker, når flyet går hjem og så videre. Oppgraderer du til pro-utgaven, får du dessuten varsel om forsinkelser, gate-endringer og så videre.

Airbnb (iOS | Android)
Nettjenesten Airbnb gir hvermansen mulighet til å leie ut et rom i huset eller en hel leilighet. Her finnes private overnattingsmuligheter i over 30.000 byer rundtom i verden, og ofte kan det være penger å spare i forhold til hotell; spesielt dersom man reiser flere. Appen lar deg søke etter bosteder, booke overnatting og kommunisere med utleieren.

Les også: Dette må du passe deg for hos Airbnb

Tripadvisor (iOS | Android | Windows Phone)
Før du reiser et sted, kan det være kjekt å sjekke ut hva som er de beste hotellene, restaurantene og severdighetene dit du skal. Tripadvisor har en enorm database over den slags, i tillegg til at svært mange bruker tjenesten til å legge igjen tilbakemeldinger på det de har opplevd. Dermed finner du lett hvilke indiske restauranter som er å anbefale i London, eller hvilket hotell du bør bo på neste gang du drar til Barcelona.

LÆR SPRÅKET: Duolingo er en morsom måte å lære et nytt språk på.
LÆR SPRÅKET: Duolingo er en morsom måte å lære et nytt språk på. Vis mer


Duolingo (iOSAndroid)
Står det dårlig til med språkkunnskapene før utenlandsreisen? Med Dualingo-appen kan du lære både spansk, fransk, italiensk, engelsk og portugisisk. Appen har fått en rekke utmerkelser, og en undersøkelse hevder at du i løpet av 34 timer med Duolingo lærer like mye som du gjør på et år på universitetet. Dessuten er den helt gratis!

Cool Escapes (iOS
Lei av de samme, gamle feriestedene? Cool Escapes er en guide som lar deg utforske reisedestinasjoner utenom det vanlige. Her får du servert over 100 hoteller og feriesteder av den spesielle og mer eksotiske sorten. Eneste minus er at de fleste av stedene ikke akkurat er noe for deg som har et stramt budsjett. Men kanskje noe for bryllupsreisen? Det er lov å drømme!

Stay.com (iOSAndroid)
Denne appen inneholder over 1000 guider skrevet av eksperter til over 150 byer verden rundt. Her får du oversikt over anbefalte spisesteder, museer, severdigheter og aktiviteter, der du også kan lage egne guider og dele med andre. Guidene kan dessuten lagres på telefonen slik at du ikke trenger å bruke datatrafikk når du er i utlandet. Også GPS-funksjonen fungerer uten nettilgang.

OpenTable (iOSAndroid)
Dette er en nettjeneste som er tilknyttet en rekke restauranter verden over og lar deg søke etter ledig bord og reservere bord direkte fra appen. Brukerne gir dessuten karakterer til de ulike restaurantene og appen inneholder bilder av restaurantene og priseksempler slik at det blir lett å plukke ut åstedet for middagen den siste kvelden.

Flyrelatert

Flightradar24 (iOSAndroidWindows Phone)
Lille fly på himmelen der, skal du lande i landet her? Med Flightradar24 kan du følge med på all verdens flytrafikk direkte på telefonen. Ser du et fly på himmelen, kan du finne ut hvor det skal og hvor det startet, og har du noen kjære som skal ut på tur, kan du følge med at ferden går som den skal. Appen er gratis, men oppgraderer du til pro-utgaven får du ekstra informasjon som høyde og hastighet, bedre søkefunksjoner og muligheten for å «være med på turen» og se hvordan det ser ut der flyet er akkurat nå.

Les også: Kjempeforskjeller i tillatt flybagasje

Oslo Lufthavn (iOSAndroid)
Med den offisielle appen for Oslo Lufthavn kan du se avgangs- og ankomsttider, gate-numre og mer til, i tillegg til at du kan få opp informasjon om din flytur om du legger inn avgangen du skal ta (inkludert gate-endringer). Via et webkamera kan man se hvor lang kø der er i sikkerhetskontrollen, og du får også oversikt over spisesteder og tilbud i taxfree-butikken. Appen viser også hvor du kan parkere og gir deg mulighet til å regne ut hvor mye det koster å stå parkert hvor mens du er borte.

NÅR GÅR FLYET? Flightboard gir deg informasjonstavla fra flyplassen direkte på telefonen.
NÅR GÅR FLYET? Flightboard gir deg informasjonstavla fra flyplassen direkte på telefonen. Vis mer


Flightboard (iOSAndroid)
Lei av å spore opp informasjonstavlene på flyplassen for å sjekke gatenummer, hvorvidt flyet er forsinket etc.? Flightboard gjengir informasjonstavlene fra over 3.000 flyplasser rundtom i verden og oppdateres hvert 5. minutt med sanntidsinformasjon om forsinkelser, boardingstatus, gate-endringer etc.

SeatGuru (iOSAndroid)
Skal du ut og fly og lurer på hvor du skal sitte? Det er ikke bare vindu og midtgang som teller – noen seter har begrensninger i hvor langt du kan lene dem tilbake, og kanskje er det kjekt å vite om plassen er nær toalettet eller hvor langt det er til nærmeste skjerm. SeatGuru har oversikten over de fleste flytyper og hjelper deg å finne det beste setet å sitte i.

Penger og sånn

LETTVINT TURREGNSKAP: Share-a-bill har vi brukt mang en gang for å holde styr på hvem som skylder hva.
LETTVINT TURREGNSKAP: Share-a-bill har vi brukt mang en gang for å holde styr på hvem som skylder hva. Vis mer


Share-a-bill (iOS)
Når man legger ut på tur med vennegjengen betaler noen for bensin, andre for drinker i baren, taxi, restaurantregninger, inngangsbilletter eller hva det måtte være. Med Share-a-bill er det lett å legge inn alle disse utleggene; hvem som har betalt og hvem som er med på utlegget. Når turen er ferdig, får du en enkel oversikt over hvem som skylder hvor mye til hvem.

XE Currency (iOSAndroidWindows Phone)
Hvor mye blir egentlig 38 euro eller 200 baht? Med denne kalkulatoren kan du regne mellom alle verdens valutakurser, som kan oppdateres så ofte som hvert minutt om du vil. I tillegg er det mulig å se historiske valutakurser, prisene på edle metaller og hvilke mynter og sedler som er tilgjengelig for de ulike valutaene.

I utlandet

Click a taxi (iOSAndroid | Windows Phone)
Med denne appen går bestilling av taxi lett som en plett. Appen fungerer i 5 000 byer fordelt på 50 land og lar deg bestille taxi der du er – uten å måtte ringe i det hele tatt. Du får varsel når taxien nærmer seg og betaler ingenting ekstra på taxituren.

Les også: Dinside tester Click a taxi

Opera Max (Android)
Med denne appen installert på telefonen, komprimeres det meste av datatrafikk før det sendes til telefonen din. Dermed kan du spare mange megabyte enten du ser på YouTube eller surfer på nettet, som gir deg billigere surfing i utlandet eller kjappere surfing der nettilgangen er dårlig. iPhone-brukere kan bruke Onavo Extend.

Word Lens (iOSAndroid)
På tur til et land der de snakker spansk, fransk, tysk eller andre språk du ikke kan? Med Word lens peker du kameraet på skilt, menyer eller hva det måtte være slik at innholdet oversettes direkte til engelsk direkte på skjermen. Selskapet ble nylig kjøpt opp av Google, og dermed ble appen også gratis.

OVERSETTER: Du trenger ikke skrive noe – pek kameraet på et skilt og få oversatt teksten direkte.
OVERSETTER: Du trenger ikke skrive noe – pek kameraet på et skilt og få oversatt teksten direkte. Vis mer


Field Trip (iOS | Android)
Med denne Google-appen installert på telefonen, blir du varslet når du er i nærheten av en severdighet; det være seg historiske bygninger eller gode restauranter. Appen kan også gi deg muntlig informasjon om interessante ting i nærheten, noe den gjør automatisk dersom den oppdager at du kjører bil.

Viber (iOSAndroid | Windows Phone)
Å ringe hjem kan fort bli dyrt når du er på ferie i utlandet. Med Viber installert hos deg og motparten kan du ringe gratis, forutsatt at du er koblet på et trådløst nett – ellers brukes datatrafikk, og det kan være dyrt i utlandet. Viber er selvsagt også kjekk om du har venner i andre land og er koblet til telefonnumre, som gjør det enkelt å finne ut hvilke venner som bruker appen. Det er også mulig å sende meldinger.

Firechat (iOSAndroid)
Denne chat-appen er ganske unik – du trenger nemlig ikke tilgang til internett for å bruke den. Meldingene sendes mellom telefoner via direkte tilkobling og jo flere som er med, jo større blir «nettverket». Dermed kan du fint chatte med vennegjengen når dere er på konsert, eller på trikken i San Fransisco uten å tenke på roaming-avgifter.

TuneIn Radio (iOSAndroidWindows Phone)
Med denne appen kan du høre på over 100.000 radiostasjoner fra hele verden via internett; også inkludert mange norske. Det kan fort fylle et savn når du er på ferietur – husk bare at du bør være koblet på et trådløst nettverk om du er i utlandet, siden lytting på radio over internett fort kan spise de dyre megabytene.

Everplaces (iOS)
Sliter du med å huske stedene du besøker? Everplaces sørger for at du aldri vil glemme dem igjen. Appen lar deg søker opp et sted og lagre det til din profil. Det kan være alt fra restauranter til butikker eller severdigheter. Du kan også lage dine egne kart og reiseguider som du enkelt kan dele med dine venner. Best av alt fungerer appen også når du ikke har internettforbindelse, så da slipper du å bruke roaming i utlandet.

FINN WIFI: Ikke lyst på stor telefonregning når du kommer hjem? Med denne appen finner du trådløse nettverk i nærheten.
FINN WIFI: Ikke lyst på stor telefonregning når du kommer hjem? Med denne appen finner du trådløse nettverk i nærheten. Vis mer


Wi-Fi Finder (iOS | Android
Over 650.000 trådløse nett verden over er kartlagt i denne appen, som kan være nyttig når du planlegger en utflukt på ferie i utlandet. På kartet kan du se om det finnes noen gratis, trådløse nett i nærheten, slik at du slipper å bruke dyrebare megabyte på mobilabonnementet ditt.

Uber (iOSAndroid
På jakt etter skyss i en storby? Uber er på alles lepper i USA om dagen og lar hvem som helst opptre som taxisjåfør – naturligvis med en «karakterbok» slik at du kan se andres tilbakemeldinger. Når du bestiller en bil, kan du følge den på et kart og også få oppgitt forventet kostnad for turen for de ulike biltypene. Betalingen skjer direkte i appen. Uber-tjenesten er også tilgjengelig i flere europeiske storbyer, deriblant Paris, Stockholm og London.

Les også: Uber – billigere og bedre enn vanlig taxi

Hotel Tonight (iOSAndroidWindows Phone)
Nødt til å utsette hjemreisen en ekstra dag, eller bare av den mer spontane typen som hiver deg på flyet uten å ha bestilt hotell på forhånd? Denne appen gir deg ekstra gode tilbud for den kommende natten. Hotellene er håndplukket og skal alle være av svært god kvalitet, i følge skaperne av tjenesten. Bestilling er også gjort på et blunk.

Trygghet

Emergency Numbers (flere varianter) (iOSAndroidWindows Phone)
Du vet aldri på forhånd om du plutselig kommer opp i en situasjon der du er nødt til å ringe et nødnummer, men vet du hva nødnumrene er dit du skal på ferie? Disse appene har oversikten over hva nødnumrene er i forskjellige land og lar deg ringe direkte fra appen.

I NØDEN: Med Røde Kors-appen har du førstehjelp-hjelp i lomma på ferien.
I NØDEN: Med Røde Kors-appen har du førstehjelp-hjelp i lomma på ferien. Vis mer


Røde kors mobil førstehjelp (iOSAndroid)
Hvordan var nå dette med innblåsninger og hjertekompresjoner igjen? Denne appen innholder kurs i førstehjelp og har i tillegg en praksisk funksjon som lar deg ringe nødnummeret direkte i landet du befinner deg i. I tillegg finnes et kart slik at du har mulighet til å forklare ambulansepersonell hvor du befinner deg på en lettvint måte.

bSafe (iOSAndroid)
Med denne appen kan du sette opp et trygghetsnettverk med dine nærmeste, slik at man kan følge med på hverandre på et kart. Oppstår det en lite trivelig situasjon kan du trykke alarmknappen for å varsle de andre, der video fra telefonen din også sendes ut. Dessuten kan du bruke appen for å lage en falsk oppringing eller sette en tidtaker når du er ute på joggetur som automatisk varsler de andre om du ikke er tilbake innen angitt tid. Med premium-tjenesten har skaperne alliert seg med vekterselskap i Norge slik vektere også kan rykke ut om du trykker på den røde knappen.

GUIDE: Slik sikrer du telefonen

Foto

Photosynth (iOSWindows Phone)
Når du skal forevige hvor du har vært på ferieturen, er det gøy å kunne ha et 360-graders panoramabilde der du senere kan «titte rundt», enten på mobiltelefonen eller på web. Microsofts Photosynth lar deg lett ta et sfærisk panoramabilde som det er ekstra artig å vise frem i etterkant. Du kan også dele dine kreasjoner direkte i sosiale medier. Android-brukere som kjører siste versjon av Android, kan bruke bildeboblefunksjonen i Google kamera for samme effekt.

Bonustips: Du kan bruke bildene du tar i disse appene til å lage miniplaneter med telefonen.

FORAN OG BAK: Med Frontback kan du ta selfies og vanlige bilder samtidig.
FORAN OG BAK: Med Frontback kan du ta selfies og vanlige bilder samtidig. Vis mer


FrontBack (iOSAndroid
Mange kan aldri få tatt nok selfies, selv ikke når de er ute og reiser. Men på utenlandstur er det også fint å forevige stedene man besøker. Frontback er en fotoapp som lar deg ta bilder av begge deler. Først bruker den frontkameraet på telefonen til å ta bilde av deg, så bruker den kameraet på baksiden til å ta bilde av det du ser på, og så slår den sammen de to. Og vips har du et mye mer personlig feriebilde å dele med familie og venner. Windows Phone-brukere kan bruke DualShot.

Kart og sånt

Google Maps (iOS | Android)
Har du en Android-telefon er denne installert som standard, men har du en iOS-telefon er Googles kart-app vel verdt å laste ned. Den er gratis, byr på navigasjon, gatebilder og – i den siste versjonen av appen, har Google lagt til muligheten for å lagre kartbiter på telefonen slik at du slipper å bruke datatrafikk i utlandet når du har rotet deg bort i en storby.

Les også: Google Maps med bedre offline-kart

Moves (iOSAndroid)
Blir det mye trasking i ferien? Moves er en enkel, men smart skritteller-app som følger deg dagen lang og logger antall skritt du tar ved å utnytte sensorer i telefonen. Ikke bare får du se hvor mange skritt du har gått – appen har også oversikt over hvor du har gått, slik at du senere kan se på et kart hvor du har vært på tur. Dessuten kan den skille mellom gange, jogging, sykling etc. Appen har i senere tid blitt kjøpt opp av Facebook.

Spill til flere

På reise blir det ofte mye døtid. Har du ett nettbrett og flere barn (eller voksne, for den saks skyld), får du til slutt noen spilltips:

KLINKIS: Opp til fire kan spille Marble Mixer på én enhet.
KLINKIS: Opp til fire kan spille Marble Mixer på én enhet. Vis mer


Marble Mixer (iOSAndroid)
Marble mixer er et klinkekulespill for opptil fire spillere og består av tre ulike brett der konseptet varierer noe. På ett brett er det rett og slett om å gjøre å knipse så mange klinkekuler som mulig oppi et hull i løpet av seksti sekunder, mens de andre variantene handler om å få kuler så nærme hullet som mulig – uten å havne oppi. Og selvsagt er det lov til å klinke hverandres kuler.

Worms 3 (iOSAndroid)
Dette er en spillklassiker mange voksne husker fra sine yngre dager, der hver spiller har et lag med meitemarker og skal prøve å tilintetgjøre motstanderne. For å gjøre det, har man et rikt arsenal av våpen, inkludert den legendariske «Holy hand grenade». Inntil fire spillere kan spille på tur, og har du en Apple TV i stua kan du også dra det opp på storskjermen.

Drawrace 2 HD (iOSAndroid)
Et bilspill litt utenom det vanlige. Banen sees ovenfra der hver spiller først må trekke en linje rundt banen i forhold til hvordan de vil at bilen skal kjøre – trekk fort for å kjøre fort og sakk ned for at bilen skal bremse. Når alle har tegnet sin variant, ser man på racet der bilene kjører som angitt av spilleren.

Flere anbefalinger: Ett nettbrett, flere spillere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer