Xperia XZ Premium annonsert

4K HDR-skjerm og støtte for ekstrem saktefilm

Men det drøyer en stund før Sonys nye toppmodell kommer på markedet.

NY TOPPMODELL: Sony har annonsert Xperia XZ Premium, en vanntett toppmodell med 4K HDR-skjerm og et svært spennende kamera. Foto: Sony
NY TOPPMODELL: Sony har annonsert Xperia XZ Premium, en vanntett toppmodell med 4K HDR-skjerm og et svært spennende kamera. Foto: Sony Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våre utsendte på mobilmessen i Barcelona får dessverre ikke anledning til å klå på Sonys nye toppmodell, Xperia XZ Premium, som japanerne annonserte tidligere i dag.

Mobile World Congress

Mobilindustriens største messe og samlingspunkt, som arrangeres i Barcelona hvert år. I år pågår messen fra 27. februar til 2. mars, og det lanseres en rekke nye produkter. Dinside er på plass for å gi deg daglige oppdateringer.

Det kan nok henge sammen med at lanseringen er så seint som i månedsskiftet mai/juni i år. Det er prisen Sony betaler for å velge Qualcomms prosessor-toppmodell, Snapdragon 835, som Samsung har sikret seg eksklusivt de to første månedene og da til sitt kommende flaggskip, Galaxy S8.

Mens vi er inne på den, annonserte Samsung på samme messe at den nye toppmodellen fra selskapet vil bli avslørt 29. mars, så den kvelden er det bare å holde av om du vil følge lanseringen.

Xperia XZ Premium blir Sonys nye toppmodell når den lanseres i månedsskiftet mai/juni. Foto: Sony
Xperia XZ Premium blir Sonys nye toppmodell når den lanseres i månedsskiftet mai/juni. Foto: Sony Vis mer

Ny toppmodell med 4K-skjerm

Vi kalte det på grensen til unødvendig da vi testet Sony Xperia Z5 Premium for et drøyt år siden; den første telefonen med 4K-oppløsning (3840x2160).

I daglig bruk var forskjellen ned til mer vanlige oppløsninger nærmest umulig å se, med en punkttetthet på vanvittige 806 per tomme. Et bruksområde der det imidlertid kan ha noe for seg, er til VR-bruk, der bildet oppleves sterkt forstørret. Der man på de fleste løsninger i dag kan se pikslene ganske tydelig.

Sonys kommende toppmodell har også 4K-skjerm, med HDR-støtte. Størrelsen er fortsatt 5,5 tommer over diagonalen, og med 7,9mm tykkelse klokker telefonen inn til 195 gram. Telefonen er for øvrig både en drøy millimeter høyere og bredere enn Z5 Premium, som med andre ord betyr at den har fått mer skjermkant enn før.

Sony har de siste årene hatt for vane å lage vanntette telefoner, og XZ Premium er intet unntak, med IP68-sertifisering. Den har også Gorilla Glass 5 både foran og bak; altså har den med andre ord en bakside av glass.

Skikkelig slow motion-kamera

Mens Apples iPhone-modeller til nå har ledet an med 240 bilder i sekundet om du filmer med sakte film (altså der ett sekund i virkeligheten blir åtte sekunder på video), blir både Apple og andre parkert av Sonys nye kamerasensor.

Med Sonys nye Motion Eye-kamera får du nemlig muligheten til å filme med 960 bilder i sekundet i HD-oppløsning (720p), som skulle tilsvare 32 sekunder med video per sekund med virkelighet. I videoen under får vi demonstrert hvordan dette fungerer (på en Xperia XZs, mer lenger ned):

Vi fikk en demonstrasjon av den nye funksjonen som kommer med Sonys nye telefoner, XZS og XZ Premium. Vis mer

Selskapet har ellers gått litt ned på oppløsningen, fra 23 til 19 megapiksler, men beholdt den store bildebrikken (1/2,3"). Vidvinkelen tilsvarer 25mm og lysstyrken er på f/2,0.

Ellers kommer altså telefonen med Snapdragon 835, 64 GB lagringsplass (med minnekortstøtte) og 3230 mAh batteri, med støtte for Quick Charge 3.0 (hurtiglader følger med i den nordiske salgspakken).

XZ Premium lanseres i månedsskiftet mai/juni, med veiledende prislapp på 7490,-,

Ikke bare én telefon

Men Sony kommer med flere telefoner. XZs er en ny variant av Xperia XZ, og som kommer på markedet i april.

XZs er nærmest identisk med Xperia XZ, men med et par unntak:

  • XZs har 4 GB arbeidsminne (RAM), kontra 3 GB hos forgjengeren.
  • Kameraoppløsningen er senket fra 23Mp til 19Mp.
  • XZs-kameraet har også tilsvarende saktefilmmuligheter som XZ Premium.
  • XZs-skjermen har HDR-støtte, selv om oppløsningen er den samme (1920x1080).

Veiledende pris er oppgitt til 5490,- kroner. Denne telefonen vil selges i begrenset opplag her i Norden, og da kun via enkelte kanaler.

TYNNE KANTER: Xperia XA1 er en rimeligere modell som har svært tynne skjermkanter. Foto: Sony
TYNNE KANTER: Xperia XA1 er en rimeligere modell som har svært tynne skjermkanter. Foto: Sony Vis mer

Sony lanserte også en rimeligere modell i Xperia XA1, med veiledende prislapp på 2999 kroner. Denne har en 5" HD-skjerm (1280x720), 23Mp-kamera, 2300mAh batteri og en MediaTek-prosessor innabords, med 32 GB internminne og 3 GB arbeidsminne.

På messen lanserte også Sony en Android-projektor som gjør en hver flate berøringsfølsom. Den kan du se i aksjon i videoen under:

Vi prøver projektoren Xperia Touch - som kjører Android og gir deg touch-kontroll! Vis mer

Her finner du flere ferske saker fra Mobile World Congress

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer