Batteriet går tomt på iPhone

5 ting som kan fikse batteriproblemene

Trolig er Apples batteriproblemer programvarerelatert, men disse grepene kan gjøre det lettere å leve med feilen inntil de får rettet den opp.

PLUTSELIG TOMT: Flere iPhone-brukere melder om at iPhone slår seg av uventet – ofte når det er rundt 30 prosent igjen av batteritiden. Men det finnes noen ting du kan gjøre for å utnytte batteriet best mulig. Foto: Gaute Beckett Holmslet
PLUTSELIG TOMT: Flere iPhone-brukere melder om at iPhone slår seg av uventet – ofte når det er rundt 30 prosent igjen av batteritiden. Men det finnes noen ting du kan gjøre for å utnytte batteriet best mulig. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

Vi har tidligere skrevet om batteriproblemene som skal ha fulgt med Apples 10.1.1 oppdatering til iPhone. Flere brukere, også mange av Dinsides lesere, har rapportert om telefoner som slår seg av med 30-40 prosent batteri.

De har også opplevd å legge en nærmest fulladet telefon på nattbordet, for så å våkne til en «død» telefon dagen etter. Sånn skal det selvfølgelig ikke være.

Apple skal visstnok ha forsøkt å bøte på problemet ved å legge inn automatisk dimming av skjermen når batteriet går under 75 og 50 prosent, men de fleste forventer en skikkelig feilretting i en ny oppdatering.

Den kan imidlertid være et stykke unna, så vi har saumfart det store internettet for å samle sammen noen tips og råd som kanskje kan gjøre at tålmodigheten din holder litt lenger. Om ikke annet så tar det lenger tid før du når det kritiske nivået.

Kalibrer batteriet

Det første du bør prøve, er å kalibrere batteriet. Kort fortalt handler det om å «lære» batteriet når det er tomt og når det er fullt. Slik gjør du det:

  1. Bruk mobilen til den er tom for strøm. Om praktisk mulig kan du la den ligge strømløs over natten, slik at du får tømt batteriet helt (selv om den slår seg av når den når 1 eller 0 prosent, er det likevel litt igjen).
  2. Sett den i laderen (helst originallader). Etter en liten stund vil telefonen skru seg på automatisk. Skru den av igjen.
  3. Lad telefonen helt opp til 100 prosent. Siden batteriindikatoren ikke viser når telefonen er avslått kan du regne med rundt 5 timer.
  4. Gjenta punkt 1-3
  5. Når telefonen er fulladet for andre gang tar du en «soft reset». Skru telefonen på, og deretter hold inne på/av-knappen og hjem-knappen samtidig. Hold knappene inne til Apple-logoen dukker opp. Telefonen vil da starte på nytt.

Etter at dette er gjort skal batteriet være kalibrert. Dette kan være smart å gjøre med jevne mellomrom, og spesielt etter store oppdateringer i programvaren.

Bruk mindre strøm

Det enkleste er ofte det beste. Med iOS 9 introduserte Apple flere funksjoner, blant annet strømsparing, eller «spareblussmodus». Det betyr at bakgrunnsoppdateringer av aktive apper slås av, skjermen skrur seg av raskere og telefonen henter heller ikke inn push-varsler med mindre du aktivt går inn for det.

Åpne Innstillinger -> Batteri, og skru på bryteren for Spareblussmodus.

Det positive er at det tar lenger tid før du kommer ned på det kritiske batterinivået på rundt 30-40 prosent. Det negative er at denne funksjonen må skrus på manuelt hver gang du har ladet opp telefonen igjen.

Finn strømtyvene

Et annet råd, er å sjekke hva som stjeler mest strøm. Åpne Innstillinger -> Batteri, og se listen som dukker opp nederst på skjermen.

Har du ett eller flere programmer som står for en stor andel av strømbruken, og denne bruken ikke kan forklares, kan det være snakk om apper som ikke har blitt tilpasset det nye operativsystemet, og som derfor trekker mer strøm enn det burde.

For å få mer ut av batteriet kan det være lurt å begrense bruken av disse appene.

Skru av iCloud-nøkkelring

Ifølge Gottabemobile har flere brukere opplevd forbedret batteritid ved å skru av iClouds nøkkelring-funksjon. Dette er funksjonen som lagrer passord og kredittkort du bruker i for eksempel Safari, slik at du kan logge inn raskt og enkelt ved en senere anledning.

I utgangspunktet er det bare å skru av denne tjenesten og se om batteritiden forbedres, men det er et par ting du må huske først.

For det første er det en fordel å vite at du husker iClouds sikkerhetskode. Den kommer du nemlig til å trenge dersom du vil reaktivere nøkkelringen. Du kan også godkjenne reaktiveringen fra en annen enhet med iCloud-nøkkelring aktivert.

For det andre kan det være lurt å velge «behold på iPhone» når systemet spør deg hva du vil gjøre med de lagrede passordene og kredittkortene. Vi er ikke helt sikre på om det vil synkroniseres automatisk dersom du sletter dem lokalt, og senere vil reaktivere.

Med det i mente: Slik skrur du av iClouds nøkkelring-funksjon. Åpne Innstillinger -> iCloud -> Nøkkelring, og skru av bryteren for iCloud-nøkkelring.

Dropp bevegelser

En funksjon vi vil tro at trekker litt batteri, er iPhones skjermbevegelser. Dette er altså funksjonen som gjør at bakgrunnen beveger seg etter telefonens bevegelser. For å se om du har skjermbevegelser er aktivert, kan du prøve å holde telefonen vannrett, for så å «tilte» den litt fra side til side. Beveger bakgrunnen seg bak ikonene, så er skjermbevegelser aktivert.

For å skru av dette, åpner du Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet -> Reduser bevegelse, og skrur på bryteren. Da reduserer du også animasjoner, som også skal trekke batteri.

Du kan også åpne Innstillinger -> Bakgrunn, og velge et stillbilde i stedet for «Dynamisk» eller «Live». Dette vil trolig også gi utslag på batteritiden.

Flere tips

Dette er bare noen av rådene vi har funnet, og er de rådene vi tror vil gi mest igjen med tanke på batteritid, uten at det går ut over den praktiske bruken av telefonen.

Både Gottabemobile og The Telegraph lister opp flere tips, som å skru av push-varsling, skru av vibrering og skru av stedstjenester. Vår erfaring er imidlertid at det å skru av mange av disse funksjonene vil forringe telefonens praktiske verdi, og gjøre at vi bare irriterer oss mer.

Men dersom du vil ha enda bedre batteritid enn det du (forhåpentligvis) har fått med våre råd, kan du jo klikke deg inn på denne saken, hvor vi har tatt med generelle batterisparetips for både iPhone og Android. I denne artikkelen er det også litt illustrerende bilder for dem som sliter med å finne fram til de rette innstillingene.

...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer