TEST: Samsung Galaxy A52 5G vs Motorola Moto G100

5000-kronersduellen

To splitter nye telefoner med prislapper rett under 5.000 kroner. Hvilken av dem bør du gå for?

HALV PRIS: Både Samsung A52 5G og Motorola Moto G100 koster under 5.000 kroner. Det er halvparten av toppmodellene og vel så det. Foto: Pål Joakim Pollen
HALV PRIS: Både Samsung A52 5G og Motorola Moto G100 koster under 5.000 kroner. Det er halvparten av toppmodellene og vel så det. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Ikke alle har råd eller er villige til å betale over 10.000 kroner for en ny telefon, men heldigvis finnes det mange gode telefoner til en langt hyggeligere penge.

Denne gangen har vi testet to nykommere som begge koster rett under 5.000 kroner: Samsung Galaxy A52 5G og Motorola Moto G100.

Tallenes tale

La oss først ta en titt på de tekniske spesifikasjonene side om side:

Her ser vi altså at det er visse forskjeller på de to telefonene. Hva gjelder skjermen har Samsung mest å fare med, med Oled-teknologi, høyere lysstyrke og, kanskje ikke fullt så merkbart, høyere bildefrekvens.

Maskinvaremessig er det imidlertid Motorola-telefonen som har mest å by på. Snapdragon 870-prosessoren er vesentlig kraftigere enn varianten som sitter i Samsung-telefonen, og den har også mer arbeidsminne, større batteri og kraftigere lader med i esken.

Det gjør blant annet at Motorola G100 lar deg filme med 4K-oppløsning og 60 bilder i sekundet, mens Samsung A52 5G der bare klarer 30, og bare førstnevnte støtter den nye WiFi 6-standarden.

FIRE GANGER TO: Begge telefonene har fire kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
FIRE GANGER TO: Begge telefonene har fire kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva gjelder vanntetthet er Samsung A52 5G IP67-sertifisert, men Samsung understreker på sine nettsider at den kun er tettet mot lavt vanntrykk, og at du eksempelvis må senke den i stillestående vann om du har sølt sukkerholdig drikke på den, og ikke skylle den eller bruke dusjen. Moto G100 har ingen IP-sertifisering, men det Motorola kaller «water repellent design», som skal tåle lette regnskurer, sprut og lignende, men heller ikke her skylling eller dusjing, og heller ikke nedsenking i vann.

For øvrig støtter ingen av de to trådløs lading; dette er typisk noe man ofrer ved å gå ned i pris. Men: De har begge uttak for kablede hodetelefoner, noe som ironisk nok er langt mer vanlig å se på rimeligere telefoner enn på de dyre. Og de støtter begge utvidelse av lagringsplassen i form av minnekort.

Så, la oss gå igjennom de to telefonene, del for del:

Skjerm

Her er det Samsung som trekker det lengste strået. Selv om de begge har nærmest identisk skarphet (pikseltetthet), sørger Amoled-teknologien i Samsungs skjerm for dypere sortinivå, bedre innsynsvinkel og høyere lysstyrke når det er påkrevd (i sollys, for eksempel).

LCD OG OLED: Samsungs OLED-skjerm har betydelig bedre innsynsvinkel enn Motorolas LCD-skjerm. Den er også mer lyssterk, noe som merkes svært godt når du tar bilder utendørs. Foto: Pål Joakim Pollen
LCD OG OLED: Samsungs OLED-skjerm har betydelig bedre innsynsvinkel enn Motorolas LCD-skjerm. Den er også mer lyssterk, noe som merkes svært godt når du tar bilder utendørs. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Begge skjermene har imidlertid høyere oppfriskningsrate enn det som har vært tradisjonelt på mobiltelefoner, med henholdsvis 90 Hz (Moto G100) og 120 Hz (Samsung A52 5G). Det gjør at bildet flyter godt på begge skjermene, og vi konstanterer at forskjellen på 90 og 120 Hz er langt mindre enn forskjellen på 60 og 90 Hz.

Og med svakere maskinvare i Samsung-telefonen er det ikke fritt for at det kan lugge litt nå og da, så den hverdagslige bildeflyten oppleves faktisk jevnt over bedre på Motorola-telefonen.

Ytelse

Hva gjelder ytelsen er det nemlig Moto G100 som rett og slett utklasser Samsung A52. Snapdragon 870-prosessoren er en av Qualcomms ypperste (modellen rett under toppmodellen, 888), mens Samsung har gått for 750G-varianten, som er en mellomklassemodell.

Ytelsestestene viser også at det er store forskjeller. Under ser du hvordan de to telefonene scorer på en håndfull av dem:

Hvis du lurer på hvordan disse poengene står seg mot toppmodellene til dobbel pris, scorer OnePlus 9 Pro (snaue 10.000 kroner, med Snapdragon 888-prosessor) henholdsvis 1076, 3214, 4690 i Geekbench 5 og 5715 i 3DMark Wildlife.

Moto G100 har altså både kraftigere prosessor og grafikkbrikke, mer arbeidsminne og kjappere lagringsteknologi enn A52 5G. Det gjør at man knapper inn noen små tideler eller sekunder her og der når man åpner apper, for eksempel. På spill utgjør ikke forskjellen mer enn at vi på Call of Duty kan spille med «very high»-grafikkinnstillinger på Moto G100 og «high» på A52 5G.

Merk som nevnt at Moto G100 også støtter WiFi 6, og at den også har bedre 5G-modem, der den teoretiske topphastigheten er dobbelt så høy. Etter ett år på hjemmekontor har vi dog fortsatt ikke sett noe til 5G her i Moss, så den biten får vi ikke testet enn så lenge. Og - du vil nok sjelden nå den teoretiske topphastigheten uansett.

Som nevnt følger det med en 20 W-lader til Moto G100 og 15 W til A52 5G. Moto G100-batteriet har altså drøye 10% større kapasitet, så å sammenligne prosenter blir egentlig litt feil, men her ser du hvordan ladingen utartet seg.

Begge telefonene startet helt tømt for batteri, og som du ser er det Motorola-telefonen som er kjappest i begynnelsen. Etter en halvtime kom vi til 40 prosent, versus 33 på Samsung A52 5G. Når man nærmer seg toppen blir imidlertid avstanden kortere, og etter 90 minutter har begge telefonene nøyaktig 94 prosent. Samsung-telefonen fullfører faktisk først, men har altså et mindre batteri (4500 vs 5000 mAh).

Merk for øvrig at A52 5G støtter inntil 25 watt, men da må du i så fall kjøpe en slik lader separat.

Hva gjelder utholdenhet kjørte vi PCMarks Work 2.0-batterimåling der lysstyrken på begge skjermer var satt likt. Testen simulerer hverdagslige ting som surfing på nettet, bilderedigering og den slags. Etter to timer hadde Samsung A52 5G mistet 18 prosentpoeng på batteriet, mens Moto G100 nøyde seg med 13.

Men da vi belastet batteriet hardere, ved å kjøre 3DMarks Wild life stress test i 20 minutter, sank Samsung-batteriet bare med fem prosentpoeng, mens Motorola ble varmere og mistet ni. Nå skal det sies at Motorola-telefonen som nevnt yter vesentlig mer enn Samsung-telefonen med nesten firedobbel score.

Begge telefoner vil nok uansett være fint kapable til å holde en hel dag med vanlig bruk og vel så det.

Mens Samsung-telefonen har en matt plastbakside, har Motorola en frostet finish som gir et fargespill avhengig av hvordan lyset treffer. Foto: Pål Joakim Pollen
Mens Samsung-telefonen har en matt plastbakside, har Motorola en frostet finish som gir et fargespill avhengig av hvordan lyset treffer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konstruksjon

Det er forholdsvis stor forskjell på størrelsen på de to duellantene, både i den ene og andre retningen. Moto G100 er definitivt størst og rager nesten en centimeter mer i høyden, og den er også halvannen millimeter tykkere. Dette er rett og slett en ganske stor og tung telefon.

Samsung A52 5G er med andre ord litt nettere i hånda, men er faktisk en liten millimeter bredere. Begge har for øvrig flat skjerm uten buede kanter. A52-baksiden er åpenbart av plast, men vi er neimen ikke sikre på hva tilfellet er for G100. Vi må nesten anta at det er en bakside av frostet glass på grunn av fargespillet basert på hvordan lyset treffer den - Motorola oppgir ikke hva det har brukt på baksiden. Men plast trenger for all del ikke å være negativt - glass har jo tross alt lettere for å knuse.

Samsungs plastbakside er av den matte typen, der fingeravtrykk ikke sees så godt - det gjør de derimot på den blanke baksiden på G100.

MED LYDUTGANG: Begge disse telefonene har 3,5 mm lydutgang i bunenn. Samsung-telefonen er en god millimeter tynnere. Foto: Pål Joakim Pollen
MED LYDUTGANG: Begge disse telefonene har 3,5 mm lydutgang i bunenn. Samsung-telefonen er en god millimeter tynnere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Motorola scorer et lite ekstrapoeng for å inkludere et gjennomsiktig beskyttelsesdeksel i esken, og den har også en egen knapp på venstre side for å kalle opp Google-assistenten. I tillegg er vibrasjonsmotoren langt mer snerten enn den slappe utgaven som sitter i A52 5G.

Samtidig må vi innrømme at vi foretrekker fingeravtrykksleser bak skjermglasset (Samsung) snarere enn på siden (Motorola), selv om sistnevnte er raskere på å låse opp telefonen.

Motorola har fingeravtrykksleseren på høyre side. Vi treffer greit med venstre pekefinger på den også. Foto: Pål Joakim Pollen
Motorola har fingeravtrykksleseren på høyre side. Vi treffer greit med venstre pekefinger på den også. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Samsung har fingeravtrykksleser bak skjermglasset. Den låser ikke opp telefonen like raskt som Motorola-sensoren, men er mer nøytral plassert med tanke på om du bruker høyre eller venstre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen
Samsung har fingeravtrykksleser bak skjermglasset. Den låser ikke opp telefonen like raskt som Motorola-sensoren, men er mer nøytral plassert med tanke på om du bruker høyre eller venstre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kamera

Så til det mange holder som noe av det aller viktigste: kvaliteten på kameraet.

5000-kronersduellen

Her har altså de to telefonene ganske like spesifikasjoner. Begge har et vidvinkelkamera med 64 megapiksler oppløsning, der Samsung-sensoren er litt større, men Motorola-kameraet bittelitt mer lyssterkt (f/1,7 vs f/1,8 - 12% mer lysinnslipp).

Begge har også et ultravidvinkelkamera på 12 megapiksler med blenderåpning på f/2,2. A52-kameraet har et litt større bildeutsnitt (123 grader vs 117 grader) og bittelitt større sensor.

Et TOF-kamera som brukes for å hjelpe til med å lage uskarpe bakgrunner i portrettbilder finner du på begge telefonene, og de har hvert sitt makrokamera som kan brukes for å ta nærbilder. Der kan Motorola-telefonen i tillegg varte opp med en ringblits rundt makrokameraet som lyser opp motivet.

Hva gjelder forsiden av telefonen, har Samsung Galaxy A52 5G ett kamera (32 Mp / f2,2), mens Moto G100 har to med ulike brennvidder (vidvinkel + ultravidvinkel:16Mp / f2,2 + 8Mp / f2,4).

Under sammenligner vi noen av bildene vi har tatt:

#1:

I bildet over ser du hvor forskjellig et bilde tatt fra samme sted kan bli. Samsung-bildet har fått et ganske markant gultgrønt stikk, mens Motorola-telefonen heller over mot magenta. Sannheten ligger et sted i mellom, men Motorola-kameraet virker å være noe nærmere. Ellers ser vi også at Samsung-bildet er bedre på detaljer, men at det er større dynamikk i bildet fra Motorola, med mer spill i skyene og mørkere farge på de mørke trærne i bakgrunnen. Samsungs automatiske HDR-funksjon har kanskje gjort litt i overkant her.

#2:

Igjen ser vi noe av den samme tendensen som i forrige bilde med tanke på fargestikket, men her kommer det tydeligere frem at Samsung-bildet er mer detaljert.

#3:

Gjør vi det mer vrient og tar bilde rett mot sola, er det ikke en gang konkurranse. Her er bildet fra Moto G100 rett og slett veldig svakt - dårlig eksponert og med svært blasse farger.

#4:

Bildet over er tatt rundt midnatt, der lys innendørs fra er det eneste som lyser opp terrassen. På begge kameraer har vi brukt kameraappens nattmodus, og som du ser, leverer Samsung-kameraet er bilde med bedre farger og mindre støy, om enn også noe utvasket i detaljene.

#5:

Begge telefonene har et TOF-kamera for dybdemåling, og over ser du et eksempel på portrettmodus (fortsatt med kameraet bak). Her synes vi Motorola leverer best resultat - ikke bare er ansiktet skarpere, men bakgrunnen blir også mer gradvis uskarp. Dette er rett og slett et meget godt bilde fra Motorola-kameraet.

Vi har tatt langt flere bilder side om side, og konklusjonen er rett og slett at kameraene stort sett er ganske jevnbyrdige. Motorola-kameraet gjør det svakt i motlyssituasjoner og er ikke et like godt nattkamera, mens Samsung-kameraet oftere gir sterke fargestikk. Alt i alt holder vi uansett en knapp på Samsung-kameret.

Når det gjelder video, er også Samsung best. Lyden blir bedre i opptakene, og siden hovedkameraet er optisk stabilisert (mangler på Moto G100) blir bildet mer stødig. Også lyden fra telefonen når du spiller musikk låter litt mer fyldig på A52 5G, som også spiller fra to høyttalere - i stereo.

Motorola Ready For

En ting vi ikke har kommentert utover å nevne i sammenligningstabellen er Motorolas Ready For-funksjon. For - med i esken når du kjøper G100 får du nemlig noe ekstra.

Med i pakka følger et docking-stativ og en USB-C-til-HDMI-kabel som gjør at du kan koble telefonen direkte til en monitor, TV, projektor eller hva det måtte være (du må ikke bruke dockingen).

Her står telefonen i dockingen koblet til TV og vips, så har man et desktop-brukergrensesnitt på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
Her står telefonen i dockingen koblet til TV og vips, så har man et desktop-brukergrensesnitt på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Parer du i tillegg et trådløst tastatur til telefonen, kan du i praksis bruke den som en Android-PC. Selve telefonen kan du bruke som styreflate, ellers kan du selvsagt bruke en trådløs mus også – eller en spillkontroller om du vil spille på storskjerm. Dermed har du alt du trenger for å få Netflix eller hva det måtte være rett på TV-en på hytta.

Bildet vi får på skjermen er i 4K-oppløsning, og dermed blir det knallgod kvalitet på bildene om du blar igjennom Google Foto-arkivet ditt eller hva det måtte være.

Dette kan altså i stor grad minne om DeX-løsningen du finner på noen av de dyrere Samsung-telefonene, men som A52 5G ikke har støtte for.

Merk dog at du ikke får ladet telefonen mens du bruker løsningen - der hadde jo støtte for trådløs lading via dokken vært rosinen i pølsa.

Konklusjon

Både Samsung Galaxy A52 5G og Moto G100 koster under 5.000 kroner veiledende, som er halv pris og vel så det av toppmodellene.

De har begge sine fordeler og ulemper, men alt i alt synes vi Motorola trekker det lengste strået. Telefonen har den desidert kraftigste maskinvaren, faktisk med bedre ytelse enn det Android-toppmodellene hadde i fjor, og at det følger med utstyr for å koble den opp mot en TV eller annen skjerm, til en såpass lav pris, er ganske stilig.

Men den er på ingen måte best på alt. Samsung-skjermen er bedre, og jevnt over gjelder det samme for kameraene, blant annet med bredere ultravidvinkel, bedre frontkamera og bedre håndtering av motlys og mørke situasjoner. Samtidig er det ikke langt opp i pris til høstens S20 FE som vi mener er en vesentlig bedre telefon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer