Test av Apple Watch Series 3

7 grunner til at jeg ikke vil gå med Apple Watch

Den største nyheten får vi ikke i Norge. Og alle de gamle problemene er der fortsatt.

NEI, TAKK: Jeg vet ikke hvorfor Apple tror jeg vil gå rundt med Toy Story-referanser på håndleddet. Men Apple Watch Series 3 er i alle fall ikke nok til at jeg begynner med smartklokker igjen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NEI, TAKK: Jeg vet ikke hvorfor Apple tror jeg vil gå rundt med Toy Story-referanser på håndleddet. Men Apple Watch Series 3 er i alle fall ikke nok til at jeg begynner med smartklokker igjen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før jeg skulle prøve Apple Watch Series 3, fant jeg fram min egen «Series 0» for å friske opp minnene. Først måtte støvet bokstavelig talt blåses av. Så måtte den lades opp. Så måtte den oppdateres. Så måtte den synkroniseres.

Tre timer senere kunne jeg ta den på armen, og plutselig husket jeg hvordan alt dette var grunnen til at den støvet ned i første omgang.

Den tredje utgaven av Apple Watch, Series 3, har absolutt blitt bedre enn den første. Men ikke spesielt mye bedre enn den andre. Og jeg vil fortsatt ikke gå med en.

Her er noen av grunnene.

FINN FORSKJELLEN: Her er den første Apple Watch-en til venstre, og Series 3 til høyre. Det skal godt gjøres å se forskjellen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FINN FORSKJELLEN: Her er den første Apple Watch-en til venstre, og Series 3 til høyre. Det skal godt gjøres å se forskjellen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#1: Ingen 4G i Norge

Den største nyheten med årets Apple Watch Series 3, var at det kom to versjoner: En med 4G, og en uten. Norge får foreløpig bare den uten.

Med mobilnett på Apple Watch kan du legge mobilen hjemme, og bruke klokka i stedet. Uten mobilnett på Apple Watch, må du ha mobilen i nærheten for å få fullt utbytte av klokka. Akkurat som før.

Personlig har jeg ikke et voldsomt behov for å legge igjen mobilen hjemme – jeg får panikk hver gang det skjer. Men er man flinkere til å trene enn meg, kunne det absolutt vært spennende.

#2: Lite nytt i Series 3

Så uten 4G på klokka, hva står vi igjen med av nyheter i Apple Watch Series 3 fra fjorårets Series 2? Veldig lite.

  • Series 3 er selvfølgelig raskere – merkbart raskere enn den første.
  • Series 3 har litt bedre batteritid – som bare betyr at det rekker til to dager ved normal bruk.
  • Series 3 har høydemåling – for de som måtte være interessert.
  • Series 3 er bittelitt tykkere – ikke spesielt merkbart, men Apple Watch kunne allerede gjerne vært tynnere.
  • Series 3 levere med Watch OS 4 – men det kan du også laste ned til de forrige klokkene, om du har noen timer å avse.
BEGRENSA BATTERI: Fordi Apple Watch Series 3 er en liten mobiltelefon på håndleddet, vil den ikke ha skjermen på hele tida. Dermed får du heller ikke vite hva klokka er, før du slår på skjermen, ved å løfte armen, for eksempel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEGRENSA BATTERI: Fordi Apple Watch Series 3 er en liten mobiltelefon på håndleddet, vil den ikke ha skjermen på hele tida. Dermed får du heller ikke vite hva klokka er, før du slår på skjermen, ved å løfte armen, for eksempel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#3: Watch viser ikke klokka

Apple er nå på sin tredje smartklokke. Men de har fortsatt ikke løst et av de største problemene, som er så åpenbart, trivielt og nærmest latterlig at ingen snakker høyt om det: Den viser deg ikke hva klokka er.

Selv bruker jeg klokke hver dag, for å se hva klokka er. Det fungerer på denne måten: Jeg kaster et blikk på klokka, og klokka viser meg hva klokka er. Det tar rundt null sekunder.

På Apple Watch må jeg vri håndleddet, ofte også løfte armen demonstrativt, for å skru på skjermen. Først da ser jeg hva klokka er.

Android- og Samsung-klokker har funksjoner for ha skjermen på praktisk talt hele tida. De nå avdøde Pebble-klokkene løste det enda bedre. Men Apple har fortsatt ingen løsning.

HENGER: Her har Facebooks Messenger-app hengt seg igjen. Apple Watch har det beste utvalget av apper på håndleddet, men ikke alt fungerer alltid. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HENGER: Her har Facebooks Messenger-app hengt seg igjen. Apple Watch har det beste utvalget av apper på håndleddet, men ikke alt fungerer alltid. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#4: Nei, alt fungerer ikke

Det er mange år siden Apple-klisjeen «det bare virker» begynte å slå sprekker. Windows er ikke lenger et salig rot, Android er voksen og Apple-dingsene skal kunne stadig mer, som nødvendigvis også skaper stadig mer krøll.

Det har ikke vært mye krøll med Apple Watch Series 3. Men det har vært noe. Og jeg vet ikke hvorfor, men når ting krøller seg på klokka, er det rundt tusen ganger mer frustrerende.

Jeg fant endelig ut av hvorfor DNB-appen nektet å vise meg saldoen på håndleddet. Men jeg vet fortsatt ikke hvorfor Telenor-appen ikke vil vise meg hvordan det står til med datakvota. Og Messenger-appen har hengt seg én gang for alle.

#5: Helsemaset

Treningsfunksjonene er en stor grunn til å kjøpe Apple Watch, med sin pulsmåler og flotte treningsapper. Dessverre er jeg ikke spesielt flink til å trene, selv.

Det jeg derimot setter pris på i smartklokker, er sporing av mer triviell aktivitet, som skritt. Apple Watch er flink på dette. Og jeg kan leve med dulting på håndleddet som minner meg på å gå mer.

Men når Apple Watch maser om at jeg må reise meg, midt i en stressende periode før deadline, begynner jeg å gå lei. Og når Apple Watch maser om at jeg må puste, ja du leste riktig, er jeg lei for lenge siden.

TO KNAPPER: Apple Watch Series 3, som forgjengerne, styres av disse to knappene. Den runde er en skive du kan rotere, for eksempel for å lese en melding uten å ta på skjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO KNAPPER: Apple Watch Series 3, som forgjengerne, styres av disse to knappene. Den runde er en skive du kan rotere, for eksempel for å lese en melding uten å ta på skjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#6: Lite personlig preg

Klokker er noe personlig. Noe du gjerne vil skal si noe om hvem du er, eller hva du vil være. Det skal godt gjøres på en Apple Watch.

Watch, slik den leveres med de «sporty» gummireimene sine, ser ikke ut i måneskinn. Apple selger andre reimer, men de er så hinsides dyre at det må du bare glemme. Butikker i inn- og utland stiller heldigvis opp.

Du kan velge mellom et knippe «urskiver», alt fra en utdatert og uforståelig Toy Story-urskive til pene analoge varianter, som igjen kan skreddersys med farger og informasjon. Det fungerer bra.

Men Apple har ennå ikke åpnet opp for at utviklere kan lage egne urskiver, slik man kjenner det fra Android Wear. Og det savner jeg fortsatt. Sårt.

#7: Ikke så smart

Om du synes denne testen er hårreisende «subjektiv», og handler mer om smartklokker enn Apple Watch Series 3, er du ikke helt på jordet.

Selv har jeg, i likhet med resten av redaksjonen, innsett at smartklokker slik de ser ut i dag ikke er spesielt smart. Å ha en minimobil på håndleddet betyr nemlig at både mobilens gleder og ubehageligheter følger med.

Du kan ikke krysse armene uten å være redd for å åpne værmelding-appen. Klokka lyser opp og uler i konkurranse med mobilen hver gang det ringer. Den må oppdateres. Den forstyrrer når du ikke vil bli forstyrret. Den må lades. Den lader ut telefonen din, også.

Og alt dette er like lite smart i Series 3, som i de to forgjengerne.

BEGRENSA NYTTE: Det er artig å sjekke saldoen på klokka. Men jeg kunne gjort dette langt raskere på mobilen enn på Apple Watch. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEGRENSA NYTTE: Det er artig å sjekke saldoen på klokka. Men jeg kunne gjort dette langt raskere på mobilen enn på Apple Watch. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Skuffende Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 er en fin smartklokke – kanskje den beste om du bruker iPhone og er dypt inne i Apple-verdenen. Er du en ivrig trener på toppen av det hele, kan dette være smartklokka for deg.

Den gjør det den skal, stort sett, og jeg slakter den ikke.

Skal du ha deg en Apple Watch er Series 3 den beste, det skulle bare mangle. Men får du en Series 2 til en bedre pris, trenger du ikke kjøpe 3-eren. Og har du 1-eren, kan du ikke forvente noen revolusjon.

Mye av det jeg klager på ligger i smartklokkenes natur. Og jeg hadde håpet at Apple, av alle, snart skulle finne smarte løsninger på problemene.

Men etter tre forsøk – hvor det tredje forsøket ikke gir nordmenn noe merkbart mer enn det andre – gir jeg personlig opp.

Jeg tror fortsatt at smarte klokker kan bli noe smart. Men Apple har ikke klart det ennå.

Testresultat

Apple Watch Series 3

Fortsatt ikke særlig smart.

Litt raskere, litt bedre batteritid, Watch OS 3 har løst småproblemer, gjør det den skal.

Veldig lite nytt siden sist uten 4G i Norge, ingenting nytt for å løse smartklokkenes største problemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer