7 ting du må gjøre med din nye mobil

Akkurat fått ny telefon? Her er hva du må gjøre først!

NY MOBIL: Har du bilder og lignende fra den gamle iPhonen du gjerne skulle ført over til den nye? Slik gjør du det! Reporter: Pål Joakim Pollen. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ta den ut av eska, riv av plasten på skjermen og plugg den i en lader. Jo da, dette er alle ganske åpenbare ting man gjør idet man har fått en ny smartmobil i hus. Men du bør ikke stoppe der.

Her er en sjekkliste alle nye smarttelefon-eiere bør gjennomgå når de starter opp mobilene for første gang, uansett om den er av typen iPhone eller Android.

Les også:

#1: Overføre innhold fra gammel mobil:

Før du begynner å ta i bruk den nye smartmobilen, vil du kanskje ha med deg det viktige innholdet fra den gamle. Både iPhone og Android kommer nå med smarte konfigurasjonsveivisere som gjør dette til en enkel sak. Du må imidlertid ha aktivert sikkerhetskopiering hos din respektive mobilprodusent for å ta det i bruk.

På iPhone må du skru på iCloud-sikkerhetskopi fra Innstillinger > navnet ditt > iCloud > iCloud-sikkerhetskopi.

På Android-mobilen, går du til Innstillinger > Google > Sikkerhetskopi.

Fra iPhone til iPhone: Når du skrur på din nye iPhone for første gang, kan du ta i bruk hurtigstart-konfigurasjon om enheten(e) kjører iOS 11 eller nyere. Da kan du enkelt overføre innhold bare ved å føre gammel og ny enhet i nærheten av hverandre. Så er det i praksis bare å følge instruksjonene i veiviseren, og så vil alt lastes inn på den nye iPhone-en din til slutt.

ENKELT FRA IPHONE TIL IPHONE: For å overføre innhold fra gammel til ny iPhone er det bare å føre de to enhetene nær hverandre (om de kjører iOS 11 eller nyere, riktignok). Foto: Kirsti Østvang
ENKELT FRA IPHONE TIL IPHONE: For å overføre innhold fra gammel til ny iPhone er det bare å føre de to enhetene nær hverandre (om de kjører iOS 11 eller nyere, riktignok). Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Fra Android til iPhone: Bytter du fra en Android-mobil til iPhone, har Apple laget en egen app kalt Flytt til iOS, som hjelper deg å overføre bilder, meldinger og annet. Når du konfigurerer din nye iPhone, finnes «Overfør data fra Android» som et eget valg.

FRA IPHONE TIL ANDROID: Bruk Google Disk-appen for å sikkerhetskopiere innhold fra Apple-mobilen om du skal svitsje over til Android. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FRA IPHONE TIL ANDROID: Bruk Google Disk-appen for å sikkerhetskopiere innhold fra Apple-mobilen om du skal svitsje over til Android. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Fra iPhone til Android: Går du andre veien, altså fra iPhone til Android, kan du bruke Google Disk-appen for å sikkerhetskopiere innholdet fra Apple-mobilen, slik at det ligger klart i Google-kontoen din når du setter opp den nye Android-telefonen.

Når du er i Google Disk, går du til Meny > Innstillinger > Sikkerhetskopiering, og velger innholdet du vil eller sikkerhetskopiering av alt ved å trykke på Start sikkerhetskopiering. Merk at prosessen kan ta flere timer, avhengig av hvor mye innhold du har på mobilen. Du er nødt til å ha appen åpen med skjermen slått på mens sikkerhetskopieringen pågår.

Fra Android til Android: Har du sikkerhetskopiert den gamle Android-mobilen din, skal det bare være å starte opp den nye, og så følge instruksjonene på skjermen.

#2: Sikre telefonen med lås:

7 ting du må gjøre med din nye mobil

Vi kan ikke få sagt det nok ganger, men det er alfa omega at du sikrer telefonen din med en eller annen form for lås, det være seg kode, mønster, fingeravtrykk eller fjeset ditt.

På den måten sørger du for at uvedkommende ikke får tilgang til både telefonen og innholdet på den, og for mange kan spesielt sistnevnte være kritisk.

  • På iPhone, gå til Innstillinger > Face ID og kode (eller Touch ID og kode på eldre modeller).
  • På Android-telefonen, gå til Innstillinger > Sikkerhet > Skjermlås.

På nyere smartmobiler er det gjerne slik at du har en vanlig kode i tillegg til biometrisk opplåsning, for eksempel fingeravtrykket eller ansiktet.

#3: Ta i bruk en sporingstjeneste:

Minst like viktig som å sikre mobilen med kode og/eller biometri. Dette vil du være glad for å ha gjort dersom du noensinne mister eller får telefonen din stjålet.

Med en sporingstjeneste vil du kunne spore den opp, låse den eller fjernslette dataene dine fra avstand.

På iPhone er det «Hvor er?» (tidligere «Finn iPhone») som gjelder, mens Android har blant annet «Finn enheten min». Det kan dog variere noe avhengig av hvilket merke du bruker. På Samsung-mobiler finnes det en egen tjeneste kalt «Finn min mobil».

#4: Skru av irriterende lyder:

Ringetoner og andre varslingslyder kan være både kjekke og nødvendige, men ikke bestandig. De kan dessuten være til stor irritasjon for andre rundt deg.

7 ting du må gjøre med din nye mobil

Ta derfor en grundig gjennomgang av lydinnstillingene på telefonen din.

Det første jeg gjør når jeg setter opp en ny telefon er å skru av klikkelyden på tastaturet.

Andre rundt meg bør kunne leve med en innkommende tekstmelding i ny og ne, men å plage dem hver gang jeg skriver tekst, er unødvendig.

Skjermlåsingslyd er vel heller ikke nødvendig.

  • For å skru av tastaturklikking på en iPhone, gå til Innstillinger > Lyd og følbar respons > Tastaturklikking.
  • På en Android-mobil, gå til lydinnstillingene for telefonen. Også her varierer fremgangsmåten etter hvilket merke du bruker. På Samsung Galaxy S10, må vi gå til Innstillinger > Lyd og vibrering > Systemlyd og vibrering.

#5: Slå på automatisk opplasting av bilder:

Før i tida var det vanlig å koble mobilen til PC-en når man skulle sikkerhetskopiere bildene sine. Nå bruker man skytjenester i stedet. Noe av det første du gjør med en ny telefon, bør være å ta i bruk dette.

7 ting du må gjøre med din nye mobil
  • Har du iPhone, kan du ta i bruk iCloud til dette formålet. Bare gå til Innstillinger > navnet ditt > iCloud > Bilder og skru på «iCloud-bilder».
  • Har du en Android-telefon, kan du bruke appen Google Foto, som ofte følger med som standard. Gå til innstillingene og skru på «Sikkerhetskopiér og synkroniser».

Google Foto er finfin å bruke på iPhone også. Er du Telenor-kunde, har de en egen tjeneste kalt Min Sky som kan brukes.

Merk: Uansett hva slags mobil du bruker, kan du velge om bilder skal sikkerhetskopieres over kun Wi-Fi eller også over mobilnettet. Dette tilpasser du typisk i innstillingene til appen. Ved å velge kun Wi-Fi, vil du spare mobildata. Er det viktig for deg at du ikke mister bildene, kan det være greit å sikkerhetskopiere over mobilnettet.

#6: Sjekk etter oppdateringer:

ER DU OPPDATERT? På iPhone, kan du gå til Innstillinger > Generelt > Oppdatering for å se om det ligger en ny oppdatering og venter på å bli installet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ER DU OPPDATERT? På iPhone, kan du gå til Innstillinger > Generelt > Oppdatering for å se om det ligger en ny oppdatering og venter på å bli installet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Nye telefoner kommer ofte med en ny versjon av et operativsystem, men innen man har fått sin nye telefon i egne hender, kan det allerede foreligge en ny systemoppdatering.

Det kan være lurt å sjekke etter, da en slik oppdatering kan by på både nye funksjoner og feilrettinger av sikkerhetshull og andre bugs.

På alle telefoner gjøres dette fra innstillinger-menyen.

Det kan også være lurt å sjekke etter oppdateringer til forhåndsinstallerte apper, da du i noen tilfeller ikke får tilgang på nye funksjoner uten å ha aller siste versjon av en app.

#7: Last ned noen apper:

Når du har brukt litt tid på å bli kjent med de innebygde appene, ta turen til din nærmeste app-butikk hvor du kan skaffe deg alle slags typer nye programmer, det være seg spill, apper for å se filmer, apper som hjelper deg å komme i bedre form og så videre.

Du finner tredjepartsappene for Android og iPhone på henholdsvis Google Play Butikk eller App Store.

Hvis du trenger noen tips til hvilke apper du bør sjekke ut, kan du se noen av våre tidligere anbefalinger i disse artiklene:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer