Samsung S8 tips og triks

7 tips som kan gjøre Galaxy S8 bedre i bruk

Ut av esken er den bra. Men den kan bli enda bedre. Du må bare være klar over noen funksjoner og gjøre noen endringer.

FORBEDRINGSPOTENSIAL: En veldig bra telefon, men det er noen endringer du kan gjøre for å få den enda bedre. Foto: Gaute Beckett Holmslet
FORBEDRINGSPOTENSIAL: En veldig bra telefon, men det er noen endringer du kan gjøre for å få den enda bedre. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager har mange allerede fått sin forhåndsbestilte Samsung Galaxy S8. Fredag er offisiell salgstart for dem som ikke har vært så tidlig ute.

Den nye telefonen er en skikkelig lekkerbisken av en mobiltelefon, som ble belønnet med seks prikker på terningen da vi testet den for noen uker siden.

Men selv om det er en bra telefon ut av esken, så er det noen endringer du kan gjøre for å få den enda bedre. Det er også noen funksjoner som er litt skjult, og som er greie å vite om.

Noen av tipsene under kan også gjelde andre telefoner fra andre produsenter.

#1: Lås opp skjermen med ett trykk

Dette fungerer i to tilfeller: Dersom du ikke har noen sikkerhetslås på låseskjermen, eller dersom du har sikkerhetslås, men bruker Smart Lock.

Vi anbefaler selvfølgelig ikke det første, men bruker selv Smart Lock med en Gear S3 som pålitelig enhet. Når Smart Lock er aktivert og klokka er i nærheten vil ikke skjermen være låst. Den vil da bare kreve at du sveiper over skjermen for å åpne telefonen.

Men det finnes en annen måte. Går du til Innstillinger-->Skjerm-->Navigeringslinje, og skrur på «Lås opp med Hjem-knapp», vil du kunne trykke hardt på hjemområdet når skjermen er av (eller på Always On Display) og komme rett til startskjermen.

Vil du bare sjekke varsler, kan du komme til låseskjermen ved å trykke på av/på-knappen.

Se Samsungs nye flaggskip Samsung Galaxy S8 i aksjon. Vis mer

#2: Fjern rammer på ikoner

Som så mange andre funksjoner, er dette en smakssak. Galaxy S8 kommer med rammer på ikonene som standard. Dette gjør at samtlige ikoner får en avrundet kvadratisk form.

Vår innvending mot denne funksjonen, er at app-logoene blir mindre (fordi de må plasseres inni en ramme) og vanskeligere å skille fra hverandre, ettersom alle har samme omriss.

Ved å fjerne rammene får du altså større ikoner, og etter vår mening blir det lettere å finne fram til rett app, da selve formen på appen blir et ekstra referansepunkt for øynene.

Det blir også lettere å skille mellom mapper og enkeltapper på skjermen.

Gå til Innstillinger => Skjerm => Ikonrammer, og velg «Bare ikonrammer». Liker du det ikke, er det bare å bytte tilbake.

Du kan selvfølgelig også laste ned egne ikonpakker. Dette gjør du gjennom Innstillinger-->Bakgrunner og temaer, og velger Ikoner-fanen nederst på skjermen.

TYDELIGERE: Fjerner du rammen rundt ikonene blir flere av dem større og tydeligere. Til venstre er appene med ramme, og til høyre er de uten. Foto: Skjermdump
TYDELIGERE: Fjerner du rammen rundt ikonene blir flere av dem større og tydeligere. Til venstre er appene med ramme, og til høyre er de uten. Foto: Skjermdump Vis mer

#3: Bruk fingersensoren smartere

Denne funksjonen er ikke ny, men nå har altså også Samsung fått på plass fingersensorbevegelser. Det er riktig nok bare én oppgave denne funksjonen kan brukes til i Norge, og det er å få tilgang til varselspanelet.

Dette er en praktisk funksjon når du bare bruker én hånd, ettersom det kan være litt upraktisk å nå helt opp til toppen av skjermen for å dra ned varselpanelet.

For å aktivere funksjonen går du til Innstillinger =>Avanserte funksjoner =>Fingersensorbevegelser, og slår på bryteren.

Når denne funksjonen er aktivert, kan du dra fingeren nedover på fingersensoren for å trekke ned varselpanelet. Skyver du fingeren opp på fingersensoren skjuler du panelet igjen.

Som vi har nevnt i tidligere saker er fingersensoren ikke midtstilt, så funksjonen vil nok være mest aktuell for dem som holder mobilen i høyre hånd.

#4: Slipp litt av Bixby-maset

Er du ikke så veldig fan av Bixby, Samsungs digitale assistent, så er du i utgangspunktet dømt til å bli litt irritert når du bruker Galaxy S8. Den er nemlig å finne på flere måter – både gjennom egen knapp, og ved å sveipe mot høyre på startskjermen.

Den sistnevnte varianten er kanskje mest irriterende, da det rett som det er hender at man sveiper litt feil. Plutselig lastes Bixby inn, og det tar gjerne et sekund eller to før du skjønner at det ikke var dit du skulle.

Heldigvis kan denne muligheten fjernes. Mens du er på startskjermen (eller en av de andre skjermene) gjør du en klypebevegelse på skjermen. Da får du opp en oversikt over de forskjellige skjermbildene. Naviger deg til skjermen helt til venstre, hvor det står Bixby.

Øverst er det en bryter. Slår du av denne, så vil ikke Bixby-skjermen kunne åpnes gjennom sveiping.

Den andre tilgangen, gjennom den dedikerte knappen, krever litt mer innsats å få fjernet. Du må nemlig laste ned appen «Bixby Button Remapper» fra Play Store. Når den er installert og aktivert, vil den som standard deaktivere hele knappen, slik at du ikke kommer borti og aktiverer Bixby i tide og utide.

#5: Bruk knappen til noe annet

I tillegg til at den kan deaktivere Bixby-knappen, kan den nevnte appen også gi Bixby-knappen andre funksjoner. Følg beskrivelsen i punktet over for å aktivere appen, og åpne deretter appen.

Under «Bixby Button Action» får du opp flere valg. Du kan for eksempel omprogrammere Bixby-knappen til å åpne kameraet, skru på lommelykten, åpne en egendefinert app eller utføre andre oppgaver.

Du skal imidlertid være obs på at funksjonen ikke fungerer helt sømløst. Hver gang du trykker på knappen vil Bixby først åpnes, før den lukkes og du kommer dit du egentlig skulle.

Men vil du ha litt ekstra funksjonalitet, og ikke ser det store poenget med Bixby, så har du i alle fall en mulighet her.

#6: Sjekk skjermoppløsningen

Selv om S8 lanseres som en telefon med en oppløsning på 2960x1440, er det ikke denne oppløsningen som er innstilt på telefonen når du skrur den på for første gang.

Ut av esken har nemlig telefonen en oppløsning på 2220x1080, men dette kan du forandre på om du ønsker det. Skjermen kan med andre ord vise 78 prosent flere piksler enn det den gjør rett ut av esken.

Gå til Innstillinger => Skjerm => Skjermoppløsning, og skyv bryteren helt til høyre.

Noen nettsteder melder at du forkorter batteritiden ved å ha på maks oppløsning, så dette er noe du bør ha i bakhodet før du endrer disse innstillingene.

Skjermen er svært skarp i begge tilfeller, så det er selvfølgelig også et spørsmål om du i det hele tatt vil merke noe til den forbedrede oppløsningen.

Vis mer Vis mer

#7: Zoom med en hånd

Vi er litt usikre på hvor skjult denne funksjonen egentlig er, men tar den med i tilfelle noen ikke har fått det med seg.

Med S8 kommer Samsung med en ny måte å zoome på når du bruker mobilkameraet. Utløserknappen er nå en slags virtuell spak, som du kan dra mot høyre eller venstre for å zoome henholdsvis inn eller ut. Holder du telefonen horisontalt skyver du utløserknappen opp eller ned.

Funksjonen har de lagt til for å gjøre det enklere å ta bilder med én hånd, selv om det må sies at funksjonen er ganske praktisk når du holder den horisontalt også.

Den smarte zoomen virker ikke mens du filmer, men kan brukes for å zoome inn eller ut før du begynner filmingen. Deretter er du avhengig av klypebevegelser for å få justert zoomen.

Har vi glemt noen smarte løsninger eller funksjoner? Tips oss i kommentarfeltet!

Har du ikke kjøpt S8 ennå, eller er du en Apple-bruker som vurderer å gå over til Android, så kan du jo følge #DinsideDroid-prosjektet vårt, hvor undertegnede går fra Apple-universet og over til konkurrentene i seks måneder. Først ut er Samsung, med S8-telefonen i spissen. Les mer om prosjektet her, eller trykk på lenken under. Du kan også følge @gautebh på Twitter for løpende erfaringer og vurderinger gjennom prosjektperioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer