Å overvåke kjærestens mobil eller PC kan være ulovlig

Det er nemlig straffbart å bryte seg inn og hente ut informasjon.

STRAFFBART: Produkter som Cell Phone Recon og Spy Cobra, begge fra Thumbs Up, selges over disk i Teknikmagasinet. Men å bruke dem slik butikken anbefaler kan være straffbart i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STRAFFBART: Produkter som Cell Phone Recon og Spy Cobra, begge fra Thumbs Up, selges over disk i Teknikmagasinet. Men å bruke dem slik butikken anbefaler kan være straffbart i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har omtalt produktet Cell Phone Recon, som selges på Teknikmagasinet. Med denne kan du lese SMS-er, se anropslogger og lese GPS-data fra andres mobiler.

Les saken her: Slik fungerer mobilovervåkeren Cell Phone Recon - vi har testet

Teknikmagasinet selger dessuten et produkt for overvåkning av PC-er, kalt SpyCobra. Omtale av denne kommer vi tilbake til.

Spionproduktene markedsføres blant annet som måter å sjekke om partneren din er utro. Men er bruken av slikt utstyr lovlig i Norge?

Lovlig salg og kjøp

Å selge spionutstyr, både digitalt og mer tradisjonelt, er ikke noe nytt. Men det blir stadig mer enklere å bruke og lettere, og hverken kjøp eller salg av slikt er ulovlig.

– For utstyret kan brukes både lovlig og ulovlig, ikke ulikt en bil som kan kjøres raskere enn fartsgrensen, forklarer avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet til DinSide.

SKEPTISK: Avdelingsdirektør Helge Veum hos Datatilsynet liker dårlig at Teknikmagasinet selger spionutstyr og oppfordrer til overvåkning av kjæresten. Foto: Datatilsynet
SKEPTISK: Avdelingsdirektør Helge Veum hos Datatilsynet liker dårlig at Teknikmagasinet selger spionutstyr og oppfordrer til overvåkning av kjæresten. Foto: Datatilsynet Vis mer

Hvorvidt bruken av slikt for å avsløre utroskap er lovlig, vil ikke Datatilsynet ta stilling til. De arbeider nemlig med personopplysningsloven, som ikke beskytter deg og meg fra personlig overvåkning. Loven beskytter deg bare om utstyret for eksempel brukes av en arbeidsgiver.

Men etikken i det har Datatilsynet klare tanker om. Veum mener markedsføring av spionutstyr for å avsløre utroskap blir å møte uetikk med uetikk. Og han synes det skaper et behov som ikke burde være der.

– Jeg vil kalle det usmakelig, og man bør spørre seg: Er dette produkter vi ønsker å ha på markedet? sier Veum.

Straffbart bruk

Personlig overvåkning, altså overvåkning utført av en privatperson overfor en annen privatperson, har i dag ingen egne lovbestemmelser. Det blir derfor paragrafer i straffeloven som gjelder.

– Og enkelte ting er straffebelagt, selv om det neppe dekker alt du kan gjøre med slikt utstyr, forteller professor Dag Wiese Schartum hos Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo til DinSide.

Her er noen eksempler på lover du kan bryte ved skjult, privat overvåkning:

 • Datainnbrudd er straffbart, i henhold til straffelovens paragraf 145. Lovteksten sier at det er ulovlig å skaffe seg tilgang til lukket data uten tillatelse, både lagret data og data som overføres. Tidligere ble dette kalt å "bryte brev", men inkluderer nå også elektronisk kommunikasjon, som for eksempel tekstmeldinger. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil seks måneder. Om informasjonen "volder skade" eller gir deg "uberettighet vinning" kan du fengsles i inntil to år.
 • Hemmelig avlytting og/eller lydopptak er straffbart, i henhold til paragraf 145a. Dette gjelder kun muntlig kommunikasjon, enten i telefonsamtaler, øvrige samtaler eller lukkede møter man ikke deltar i selv. Det er også ulovlig å bruke slikt utstyr selv om man ikke får noe ut av det. Dømmes du kan du få seks måneders fengsel eller bøter.
 • Derfor beskytter ikke personopplysningsloven

 • § 3. Saklig virkeområde: "Loven gjelder ikke behandling av personopplysninger som den enkelte foretar for rent personlige eller andre private formål."
 • (Kilde: Lovdata.no)
 • Skadeverk er straffbart, i henhold til paragraf 291.sine nettsider forteller politiet at dette inkluderer "manipulasjon, endring eller sletting av data hos andre, som kan medføre at datalagringsmediet ikke lenger kan brukes slik eieren har bestemt", og de nevner trojanere som en slik syndebukk. Cell Phone Recon utgir seg for å være en fotogalleri-app, mens den i virkeligheten gir andre tilgang på lukket data, og kan dermed defineres som en trojaner. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil ett år.
 • Offentliggjøring av andres personlige informasjon er straffbart, i henhold til paragraf 390. Om du deler informasjonen du henter inn gjennom overvåkning, og dermed "krenker privatlivets fred", kan du risikere bøter eller fengsel i inntil tre måneder.
 • Å skremme eller plage andre er straffbart, i henhold til paragraf 390a. Her står det at den som ved "skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred" risikerer bøter eller fengsel i inntil to år. Justisdepartementet skriver at paragrafen også kan omfatte overvåkning.
 • Alle mennesker har rett til personvern, ifølge menneskerettighetenes artikkel 12. Dette er mest aktuelt i forholdet mellom stat og person, men sier at alle har rett til lovens beskyttelse mot "vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse".
 • Alle barn har rett til et privatliv, ifølge FNs barnevernskonsesjon artikkel 16. Schartum forteller at det likevel er vanskelig å gi et sort/hvitt-svar på hvorvidt overvåkning av egne barn er straffbart i Norge, og en eventuell nedre aldersgrense.

OPPFORDRER TIL OVERVÅKNING: "Om du mistenker at din elskling kjører frilans eller er bekymret for tenåringen din kan du nå (vel og merke på en moralsk uforsvarlig måte) få total oversikt" skriver Teknikmagasinet om Cell Phone Recon. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OPPFORDRER TIL OVERVÅKNING: "Om du mistenker at din elskling kjører frilans eller er bekymret for tenåringen din kan du nå (vel og merke på en moralsk uforsvarlig måte) få total oversikt" skriver Teknikmagasinet om Cell Phone Recon. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kort fortalt: Selv om vi ikke har egne lover mot privat overvåkning, har vi lover som du risikerer å bryte om du for eksempel installerer overvåkningsutstyr på konas mobiltelefon.

Tele2 mener sitt produkt Bipper lar deg følge med på barna helt lovlig - vi har testet

"Skrevet på tull"

Som både Datatilsynet og professor Schartum understreker, kan overvåkningsutstyr brukes både lovlig og ulovlig. Du kan for eksempel få tillatelse fra den du vil overvåke, eller overvåke produkter du bruker selv, for eksempel i forbindelse med tyveri av telefonen. Men markedsføringen fra Teknikmagasinet sier tydelig at man også kan bruke utstyret til overvåkning av partneren din, noe som altså kan være straffbart.

Teknikmagasinet ser dog ikke noe problem. De mener tekst som tipser om overvåkning av kjæresten bare er "tull", og "selvfølgelig ikke det eneste du kan bruke produktet til". De peker også på at de har kalt slik bruk "moralsk uforsvarlig".

– Mange av tekstene våre skrives med glimt i øyet, og det forekommer at vi i blant tuller og overdriver om et produkts bruksområde, sier tekstforfatter og pressekontakt Nils Nyman i Teknikmagasinet til DinSide. Han er likevel åpen for å endre reklameteksten om noen "føler seg støtt".

VANSKELIG: Professor Dag Wiese Schartum ved Universitetet i Oslo synes privat overvåkning er et vanskelig spørsmål, og synes dagens lovverk bør holde. Foto: Bjarne Røsjø/UiO
VANSKELIG: Professor Dag Wiese Schartum ved Universitetet i Oslo synes privat overvåkning er et vanskelig spørsmål, og synes dagens lovverk bør holde. Foto: Bjarne Røsjø/UiO Vis mer

– Selve produktene følger de lover og regler som finnes, og vi kan ikke se at de er laget for ulovlige aktiviteter. Vi har over 4.000 produkter i sortimentet vårt, og med litt fantasi kan du sikkert bruke mesteparten av dem til noe ulovlig. På samme måte som at vi ikke kan stå til ansvar for avlytting med en mikrofon som er kjøpt hos oss, ser vi oss heller ikke som medhjelpere til forbrytelser som kan begås med dette produktet, fortsetter Nyman.

Ulovlig, men...

Som nevnt treffer ikke straffeloven alle bruksområdene til for eksempel utstyr for å spionere på en mobil. Blant annet blir det et tolkingsspørsmål hvorvidt GPS-data omfattes av loven. Dessuten kan det være lovlig å legge sin egen mobil i lommen til partnerens jakke for å se hvor hun beveger seg, så lenge du ikke også avlytter henne.

Og selv om bruk av overvåkningsutstyr kan omfattes av en eller flere paragrafer, er det ingen selvfølge at du faktisk kan bli straffet for det. For det første skal det være liten rom for tolkning av straffeloven, og for det andre kan det være problematisk for rettsvesenet å blande seg inn i private relasjoner. Straffeloven gjentar flere steder i de nevnte paragrafene at det offentlige ikke skal gå videre med slike saker på eget initiativ, med mindre det kreves av "almene hensyn". Altså noe mer enn en såret kone eller et provosert barn.

iPhone og iPad rapporterer om dine bevegelser - det har du selv takket ja til

Er det greit å selge spionutstyr? (Avsluttet)
Ja(52%) 925
Nei(33%) 585
Kun om det oppfordres til lovlig bruk(16%) 284
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

– Burde vi hatt et eget lovverk som beskytter oss mot privat overvåkning?

– Det er et stort dilemma. Det er måte på hvor mye man kan gå inn og lovregulere den private sfæren, for da blir det et personvernspørsmål i seg selv, mener professor Schartum.

Det dreier seg både om hvor mye det offentlige skal gripe inn i private relasjoner, og hvor mye ressurser det er hensiktsmessig å bruke på slike saker.

– Det er helt urealistisk å forby slikt utstyr. For eksempel kan man bruke egen mobil til å overvåke partneren sin, og man kan ikke forby mobiler fordi de kan misbrukes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer