Å overvåke kjærestens mobil eller PC kan være ulovlig

Det er nemlig straffbart å bryte seg inn og hente ut informasjon.

STRAFFBART: Produkter som Cell Phone Recon og Spy Cobra, begge fra Thumbs Up, selges over disk i Teknikmagasinet. Men å bruke dem slik butikken anbefaler kan være straffbart i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STRAFFBART: Produkter som Cell Phone Recon og Spy Cobra, begge fra Thumbs Up, selges over disk i Teknikmagasinet. Men å bruke dem slik butikken anbefaler kan være straffbart i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har omtalt produktet Cell Phone Recon, som selges på Teknikmagasinet. Med denne kan du lese SMS-er, se anropslogger og lese GPS-data fra andres mobiler.

Les saken her: Slik fungerer mobilovervåkeren Cell Phone Recon - vi har testet

Teknikmagasinet selger dessuten et produkt for overvåkning av PC-er, kalt SpyCobra. Omtale av denne kommer vi tilbake til.

Spionproduktene markedsføres blant annet som måter å sjekke om partneren din er utro. Men er bruken av slikt utstyr lovlig i Norge?

Lovlig salg og kjøp

Å selge spionutstyr, både digitalt og mer tradisjonelt, er ikke noe nytt. Men det blir stadig mer enklere å bruke og lettere, og hverken kjøp eller salg av slikt er ulovlig.

– For utstyret kan brukes både lovlig og ulovlig, ikke ulikt en bil som kan kjøres raskere enn fartsgrensen, forklarer avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet til DinSide.

Hvorvidt bruken av slikt for å avsløre utroskap er lovlig, vil ikke Datatilsynet ta stilling til. De arbeider nemlig med personopplysningsloven, som ikke beskytter deg og meg fra personlig overvåkning. Loven beskytter deg bare om utstyret for eksempel brukes av en arbeidsgiver.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer