Skadevare på Android

Advarer: Disse appene er skadelige

Nærmere 100 apper slettet fra Google Play Store etter skadevarefunn. Appene har til sammen blitt lastet ned over 8 millioner ganger, og kan være vanskelig å avinstallere.

SKADELIGE APPER: Dette er noen av de nesten 100 appene som hadde inntatt Google Play Store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SKADELIGE APPER: Dette er noen av de nesten 100 appene som hadde inntatt Google Play Store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sikkerhetsselskapet Trend Micro har avdekket en alvorlig skadevare i nærmere 100 apper i den digitale appbutikken på Android, Google Play Store. Disse er nå blitt fjernet av Google, men ble lastet ned over 8 millioner ganger før selskapet slettet dem.

Den aktuelle skadevaren, som spesielt har rammet spill- og fotoapper, omtales av Trend Micro som vanskelig å bli kvitt fordi den inneholder teknikker som gjør det nesten umulig å oppdage den.

«Den viser reklame som er nesten umulig å lukke og i tillegg vanskelig å avinstallere. De aktuelle appene sjekker blant annet hvor lang tid det har gått siden den ble installert, hvor den etter 30 minutter vil skjule sitt eget ikon og erstatte den med en snarvei på brukernes Android-enhet», skriver Trend Micro i en pressemelding.

Drøyt halvparten er sikret

De som har installert Android 9 på sin enhet, er ikke rammet av denne skadevaren, ifølge sikkerhetsselskapet. Dog viser tall fra analyseselskapet Statcounter at kun drøyt halvparten av norske Android-brukere er på Android 9 Pie, og det nærmere ett år etter operativsystemet ble lansert.

Det betyr at det er mange norske Android-brukere som ikke er ordentlig beskyttet mot den aktuelle skadevaren.

Drøyt halvparten av norske Android-brukere har den nyeste versjonen installert, ifølge tall fra Statcounter. Foto: Trend Micro
Drøyt halvparten av norske Android-brukere har den nyeste versjonen installert, ifølge tall fra Statcounter. Foto: Trend Micro Vis mer

Trend Micro oppfordrer brukerne om å oppdatere til nyeste versjon av Android så langt det lar seg gjøre. I tillegg bør du unngå å installere apper du ikke har tillit til eller hørt om tidligere, anbefaler sikkerhetsselskapet.

Slik ser du etter oppdatering på Android-enheten din:

 • Fremgangsmåten kan variere fra enhet til enhet, men dette er utgangspunktet.
 • Åpne enhetens innstillinger.
 • Rull ned til Programvareoppdatering og søk etter ny.

Du kan også bruke søkefunksjonen i innstillingene og søke etter «oppdatering».

Nærmere 100 apper

Her er de skadelige appene som har blitt lastet ned over 500.000 ganger:

 • super Selfie
 • Cos Camera
 • Pop Camera
 • One Stroke Line Puzzle
 • Background Eraser
 • Meet Camera
 • Pixel Blur
 • Hi Music Play
 • One Line Stroke

Hele lista finner du her (PDF - ekstern lenke)

Vi har spurt Google om hvordan disse appene har klart å komme seg rundt sperringene til Play Store, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer