Skadevare på Android

Advarer: Disse appene er skadelige

Nærmere 100 apper slettet fra Google Play Store etter skadevarefunn. Appene har til sammen blitt lastet ned over 8 millioner ganger, og kan være vanskelig å avinstallere.

SKADELIGE APPER: Dette er noen av de nesten 100 appene som hadde inntatt Google Play Store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SKADELIGE APPER: Dette er noen av de nesten 100 appene som hadde inntatt Google Play Store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sikkerhetsselskapet Trend Micro har avdekket en alvorlig skadevare i nærmere 100 apper i den digitale appbutikken på Android, Google Play Store. Disse er nå blitt fjernet av Google, men ble lastet ned over 8 millioner ganger før selskapet slettet dem.

Den aktuelle skadevaren, som spesielt har rammet spill- og fotoapper, omtales av Trend Micro som vanskelig å bli kvitt fordi den inneholder teknikker som gjør det nesten umulig å oppdage den.

«Den viser reklame som er nesten umulig å lukke og i tillegg vanskelig å avinstallere. De aktuelle appene sjekker blant annet hvor lang tid det har gått siden den ble installert, hvor den etter 30 minutter vil skjule sitt eget ikon og erstatte den med en snarvei på brukernes Android-enhet», skriver Trend Micro i en pressemelding.

Drøyt halvparten er sikret

De som har installert Android 9 på sin enhet, er ikke rammet av denne skadevaren, ifølge sikkerhetsselskapet. Dog viser tall fra analyseselskapet Statcounter at kun drøyt halvparten av norske Android-brukere er på Android 9 Pie, og det nærmere ett år etter operativsystemet ble lansert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer