Ny svindelmetode

Advarer: - Kommer hjem til deg

Politiet har fått en rekke meldinger om en ny svindelmetode. Her er tipsene om du blir utsatt.

ADVARER: Politiinspektør i Oslo-politiet, Christina T. Rooth. Foto: Politiet
ADVARER: Politiinspektør i Oslo-politiet, Christina T. Rooth. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere har meldt fra til politiet om en ny type bedrageri. De kriminelle ringer til offeret og utgir seg for å være politi, og møter fysisk opp utenfor boligen for å hente ut BankID, bankkort og telefon.

Det melder politiet i Oslo i en pressemelding.

- Politiet vil aldri be om din BankID, verken over telefon eller ved oppmøte, sier Christina T. Rooth, politiinspektør og næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt.

Dette paret fra Washington i USA opplevde enhver foreldres verste mareritt da datteren deres ringte og sa hun hadde vært i en bilulykke. Det viste seg å være svindel. Vis mer

Politiet opplever at mange har blitt forsøkt svindlet med denne metoden. Spesielt eldre kvinner blir utsatt, opplyser de.

- Politiet har nå igangsatt etterforskning av flere slike saker både i Oslo, Sør-Øst og i Øst politidistrikter. Det er særlig eldre damer som er utsatt, sier Christina T. Rooth i pressemeldingen.

Politiet beskriver forløpet på følgende måte:

  • Offeret blir oppringt av noen som utgir seg for å være fra politiet eller Økokrim, ofte med beskjed om at offeret holder på å bli svindlet ved for eksempel at noen har tatt opp lån i offerets navn.
  • De som sier de er fra politiet setter så over telefonen til en annen kriminell som utgir seg å være fra banken og som så skal hjelpe.
  • Offeret blir bedt om å oppgi BankID kode og passord, og ofte med beskjed om å flytte pengene over på en sikker konto.
  • Ved hjelp av BankID-informasjon som blir oppgitt kommer svindlerne seg inn i nettbanken.
  • Politiet registrerer nå også en ny tilnærming der hvor svindlerne ser det er mer penger å hente, eller at kontotappingen stopper i første omgang, kommer de hjem til offeret og stjeler BankID kodebrikke, bankkort, telefon, osv.