Advarer mot 5G

Antall oppkoblede enheter øker faren for nettangrep, mener Politiets sikkerhetstjeneste.

5G-TRUSSEL: PST advarer mot økt fare for angrep på grunn av 5G. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
5G-TRUSSEL: PST advarer mot økt fare for angrep på grunn av 5G. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin årlige trusselvurdering advarer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot økt fare for angrep med introduksjonen av femtegenerasjons mobilnett (5G).

Årsaken er at 5G vil gi raskere kommunikasjon og økt båndbredde, som vil bidra til nye, smarte løsninger og at flere tjenester gjøres tilgjengelig på nett. Samtidig ventes det at 5G vil bli brukt i alt fra selvkjørende biler til robotteknologi på sykehus. Det øker sårbarheten for kyberangrep.

«Alt fra private hjem til kritisk infrastruktur vil styres av ulike sensorer koblet til nettet. Dette er løsninger som vil føre til effektivisering og økonomiske besparelser for både stat og samfunn. Utviklingen kommer imidlertid ikke uten sikkerhetsmessige utfordringer», skriver PST i trusselvurdering, som mener at stadig flere enheter og tjenester tilkoblet Internett, vil øke antallet innganger som en trusselaktør kan benytte seg for angripe enkeltpersoner og virksomheter.

Ny trusselvurdering

PST tror videre at 5G-utbyggingen vil videre innebære en ytterligere forskyvning i maktbalansen mellom offentlige myndigheter og kommersielle virksomheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer