Advarer mot 5G

Antall oppkoblede enheter øker faren for nettangrep, mener Politiets sikkerhetstjeneste.

5G-TRUSSEL: PST advarer mot økt fare for angrep på grunn av 5G. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
5G-TRUSSEL: PST advarer mot økt fare for angrep på grunn av 5G. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin årlige trusselvurdering advarer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot økt fare for angrep med introduksjonen av femtegenerasjons mobilnett (5G).

Årsaken er at 5G vil gi raskere kommunikasjon og økt båndbredde, som vil bidra til nye, smarte løsninger og at flere tjenester gjøres tilgjengelig på nett. Samtidig ventes det at 5G vil bli brukt i alt fra selvkjørende biler til robotteknologi på sykehus. Det øker sårbarheten for kyberangrep.

«Alt fra private hjem til kritisk infrastruktur vil styres av ulike sensorer koblet til nettet. Dette er løsninger som vil føre til effektivisering og økonomiske besparelser for både stat og samfunn. Utviklingen kommer imidlertid ikke uten sikkerhetsmessige utfordringer», skriver PST i trusselvurdering, som mener at stadig flere enheter og tjenester tilkoblet Internett, vil øke antallet innganger som en trusselaktør kan benytte seg for angripe enkeltpersoner og virksomheter.

Ny trusselvurdering

PST tror videre at 5G-utbyggingen vil videre innebære en ytterligere forskyvning i maktbalansen mellom offentlige myndigheter og kommersielle virksomheter.

«Kommersielle virksomheter vil i økende grad ha tilgang til og kontroll over informasjon, tjenester og infrastruktur som er avgjørende for at samfunnet skal fungere. For en fremmed stat med særlig interesse for Norge og norske forhold vil eksempelvis eierskap i slike virksomheter kunne gi store muligheter for etterretnings- og påvirkningsvirksomhet. Vår økende avhengighet av digitale løsninger innebærer at den som kontrollerer norsk ekom, har svært stor makt over samfunnet», står det i trusselvurderingen fra PST.

Også i EU er det fokus på 5G og trusler knyttet til det nye nettet. 29. januar ble EU-kommisjonen enig om felles sikkerhetstiltak i forbindelse med utrullingen av 5G-nettet.

Økning i trusler

Danske Center for Cybersikkerhed mener også at 5G kan bety økning i trusler på Internett.

– Det som endrer seg med 5G er at vi kommer til å se mange enheter oppkoblet internett, og dermed vil sårbarheten for kyberangrep bli større, uttalte Thomas Lund-Sørensen, sjef for Center for Cybersikkerhed, til Jyllands-Posten i november i fjor.

Den danske teleanalytikeren Torben Rune sier til samme avis at danskenes risikovurdering viser at de er alarmert om fremtidens trusler.

– Det er overraskende at man vurderer trusselen som «høy» eller «veldig høy». Man er alarmert og det er det også en god grunn til, sier han til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer