iPhone 12 pacemaker

Advarer mot iPhone 12

Magneter kan forstyrre medisinsk utstyr.

MAGSAFE: iPhone 12 har MagSafe-kontakt for trådløs lading og tilkobling av tilbehør, som denne kortholderen. Foto: Kirsti Østvang
MAGSAFE: iPhone 12 har MagSafe-kontakt for trådløs lading og tilkobling av tilbehør, som denne kortholderen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de nye iPhone 12-mobilene meldte Apples MagSafe-kontakt sin tilbakekomst i form av en magnetisk ladekontakt og feste for tilbehør på baksiden.

Nå viser det seg at de ekstra magnetene i iPhone 12-modellene kan føre til forstyrrelse for medisinsk utstyr som pacemakere og hjertestartere. Det melder flere amerikanske medier, deriblant MacRumors, som skriver at Apple har oppdatert et støttedokument med informasjon om dette.

– iPhone inneholder magneter i tillegg til komponenter og radioer som avgir elektromagnetiske strålingsfelt. Disse magnetene og elektromagnetiske feltene kan forstyrre medisinsk utstyr, som pacemakere og hjertestartere, skriver Apple.

Selskapet legger til at selv om alle iPhone 12-modellene inneholder flere magneter enn tidligere iPhoner, ventes de ikke å utgjøre større fare for forstyrrelse av medisinsk utstyr.

DUETT: iPhone 12 og 12 Pro er de to første av årets fire nye modeller. Foto/Mikrofon: Pål Joakim Pollen. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Satte utstyr på pause

Advarselen ble publisert etter at flere leger publiserte et forskningsdokument som omhandler det at nye smarttelefoner kan forstyrre medisinsk utstyr.

Blant annet ble det avdekket gjennom testing av iPhone 12. Legene fant ut at mobilen satte et defibrillatorimplantat på pause bare ved å være i nærheten av det.

I sitt støttedokument skriver Apple at personer med slikt utstyr kan rådføre seg med legen og produsenten av utstyret for å få informasjon om det medisinske utstyret og hvorvidt du må opprettholde en trygg avstand mellom det medisinske utstyret og iPhonen.

I den engelske utgaven av dokumentet skriver Apple at de anbefaler å ha iPhone og MagSafe-tilbehør på trygg avstand fra implantatet og anbefaler en avstand på over 15 centimeter ved vanlig i bruk og over 30 centimeter når iPhonen lades trådløst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer