Snapchat+

Advarer mot ny Snapchat-funksjon

Du kan betale for å se venners bevegelser på kartet det siste døgnet.

NY BETALTJENESTE: Du kan betale en fast månedssum for å få tilgang til eksklusive funksjoner i Snapchat. Foto: Denis Charlet/AFP/NTB
NY BETALTJENESTE: Du kan betale en fast månedssum for å få tilgang til eksklusive funksjoner i Snapchat. Foto: Denis Charlet/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av august ble abonnementstjenesten Snapchat+ lansert i Norge.

For 49 kroner i måneden, eller 489 kroner i året, kan du låse opp et knippe «eksklusive» funksjoner.

Blant annet kan du merke noen som «bestevenn», og du kan se om venner har sett på dine stories gjentatte ganger. Det er også mulig å se venners bevegelser de siste 24 timene på et kart.

Fristende å betale for, men også problematisk. Særlig funksjonen som lar en se venners bevegelser det siste døgnet vekker oppsikt. Både Datatilsynet og politiet uttrykker bekymring bruken av den, spesielt blant barn og unge.

FORLOKKENDE: For ivrige Snapchattere, kan lista over eksklusive funksjoner du får med plusstjenesten fremstå som svært fristende. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FORLOKKENDE: For ivrige Snapchattere, kan lista over eksklusive funksjoner du får med plusstjenesten fremstå som svært fristende. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Omstridt kartfunksjon

Snapchat har riktignok lenge hatt en kartfunksjon hvor du kan se venners posisjon på et kart. Denne var omstridt fra før av.

- Det nye er at man kan se deres bevegelser de siste 24 timer i form av gule streker på et kart. Og omvendt, de kan se dine bevegelser. Kun den som kjøper et abonnement vil ha tilgang til denne funksjonen, forklarer Trine Smedbold, juridisk rådgiver i Datatilsynet, til Barnevakten.

Ifølge Barnevakten registrerer ikke Snapchat hvert eneste skritt du tar, men loggfører posisjonen hver gang du åpner appen.

Datatilsynet mener funksjonen kan føre til mer overvåking enn før. At man ikke får beskjed hvem som har et plussabonnement og kan følge med på ens bevegelser er også problematisk.

- Funksjonen har åpenbart et misbrukspotensiale, kanskje spesielt fra et sikkerhetsperspektiv. Hvor man befinner seg og hvor man har gått for å komme dit, er informasjon som kan misbrukes av mennesker med dårlige intensjoner, så vi vil anbefale alle om å tenke seg godt om før man deler så personlige opplysninger. I tillegg må man også huske på at man deler disse opplysningene med selskapet Snap, Inc. også, og sette seg inn i hvordan de behandler disse dataene, utdyper Smedbold overfor DinSide.

- Snakk med barna!

Politiet sier til Romerikes Blad at de er bekymret over hva den nye funksjonen kan føre med seg.

- Snapkartet er allerede problematisk. Veldig mange barn og unge kan være litt ukritiske til hvem de legger til som venn på Snapchat. Hvis disse personene ikke vil barnet vel og kan se hvor de kan møte på dette barnet i det daglige, er det problematisk, sier Jostein Dammyr, politioverbetjent i nettpatruljen i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Overbetjenten råder foreldre om å snakke med barna sine om funksjonen.

- Funksjonen er jo ikke straffbar i seg selv, men ser vi at dette blir brukt på uheldig måte til noe straffbart, er det mer aktuelt for oss å gå ut og advare, sier han.

Skru av posisjonsdeling

Datatilsynet anbefaler at alle sjekker om man deler sin lokasjon på Snap-kartet, og så fall hvem man deler den med.

- Om man gjør deler lokasjonen sin, anbefaler vi at man nå tar en ny vurdering av om man er komfortabel med å dele bevegelsene sine på denne måten. Vi vil også råde alle som vil være synlig på Snap-kartet om å bare dele lokasjonen sin med mennesker de stoler på, sier Trine Smedbold til DinSide.

For å unngå misbruk, er det aller tryggest å skru av posisjonsdeling i Snapchat fullstendig.

Det gjør du ved å gå til snapkartet ved å trykke på den lille nålen nederst til venstre i appen. Trykk deretter på tannhjulet øverst til høyre. Skru så på «spøkelsesmodus» for å ikke dele posisjon med andre.

Velger du å la den være avslått, kan du velge hvem som kan se posisjonen, enten alle vennene dine eller kun utvalgte. Ved å velge det siste, har du i det minste en viss oversikt over hvem som kan se hvor du er og ikke.

SETT BEGRENSNINGER: Vil du ikke at andre skal se hvor du er og har vært, skru av posisjonsdeling i Snapchat. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SETT BEGRENSNINGER: Vil du ikke at andre skal se hvor du er og har vært, skru av posisjonsdeling i Snapchat. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer