Snapchat+

Advarer mot ny Snapchat-funksjon

Du kan betale for å se venners bevegelser på kartet det siste døgnet.

NY BETALTJENESTE: Du kan betale en fast månedssum for å få tilgang til eksklusive funksjoner i Snapchat. Foto: Denis Charlet/AFP/NTB
NY BETALTJENESTE: Du kan betale en fast månedssum for å få tilgang til eksklusive funksjoner i Snapchat. Foto: Denis Charlet/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av august ble abonnementstjenesten Snapchat+ lansert i Norge.

For 49 kroner i måneden, eller 489 kroner i året, kan du låse opp et knippe «eksklusive» funksjoner.

Blant annet kan du merke noen som «bestevenn», og du kan se om venner har sett på dine stories gjentatte ganger. Det er også mulig å se venners bevegelser de siste 24 timene på et kart.

Fristende å betale for, men også problematisk. Særlig funksjonen som lar en se venners bevegelser det siste døgnet vekker oppsikt. Både Datatilsynet og politiet uttrykker bekymring bruken av den, spesielt blant barn og unge.

Omstridt kartfunksjon

Snapchat har riktignok lenge hatt en kartfunksjon hvor du kan se venners posisjon på et kart. Denne var omstridt fra før av.

- Det nye er at man kan se deres bevegelser de siste 24 timer i form av gule streker på et kart. Og omvendt, de kan se dine bevegelser. Kun den som kjøper et abonnement vil ha tilgang til denne funksjonen, forklarer Trine Smedbold, juridisk rådgiver i Datatilsynet, til Barnevakten.

Ifølge Barnevakten registrerer ikke Snapchat hvert eneste skritt du tar, men loggfører posisjonen hver gang du åpner appen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer