Advarer: - Vær ekstra skeptisk

Husk dette i ferien.

ROER NED: Vi roer ned i ferien. Det gjør ikke svindlerne. Foto: Shutterstock
ROER NED: Vi roer ned i ferien. Det gjør ikke svindlerne. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er i en undersøkelse NHO har gjort blant sine medlemmer det nå går fram at 16 prosent av NHO-bedriftene opplever flere forsøk på dataangrep i sommerferien enn ellers i året.

Blant bedriftene som har mer enn 250 årsverk svarer 25 prosent at de opplever økning.

- Utnytter feriemodus

9 av 10 ansatte har jobbens e-post og IT-systemer på mobilen, men bare 26 prosent av bedriftene har sikkerhetssystemer eller retningslinjer for ansattes mobilbruk.

- Kriminelle aktører utnytter at vi er i feriemodus. Bemanningen er lavere, oppmerksomheten er ikke så stor, og vi er kanskje ikke like forsiktige som ellers. Dette bruker både svindlere og kriminelle hackere som angriper datasystemene, sier NHO-leder Ole Erik Almlid i en e-post til DinSide.

NHO-undersøkelsen viser at kun 12 prosent av bedriftene har flåtestyring av mobile enheter, såkalte Mobile Device Management-løsning (MDM). Slike administrasjonsverktøy gir IT-avdelingen mulighet til å administrere programvare og sikre data og mobile enheter, slik at dette ikke overlates til den enkelte bruker. Undersøkelsen viser at disse systemene er vanligst i de største bedriftene. Undersøkelsen viser videre at kun 13 prosent av bedriftene har skriftlige rutiner for ansattes mobilbruk.

- Skeptisk

Daglig leder I NorSIS, Knut Ivar Rønning påpeker at dersom man ikke har slike administrasjonsverktøy på telefonen, blir det opp til den enkelte å gjøre noen enkle sikkerhetstiltak.

- Vær ekstra skeptisk til både innhold og avsender på SMS-er og e-poster som mottas i ferien, råder han.

Som DinSide tidligere har skrevet, er det også lurt å holde seg unna usikrede nettverk og offentlige USB-ladere.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer