Sony LinkBuds | TEST

Aldri testet liknende

Sonys nye propper er helt supre til sitt bruk, men også vanskelige å anbefale.

SONY LINKBUDS: Har du sett maken til ørepropper? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SONY LINKBUDS: Har du sett maken til ørepropper? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toppmodellen i Sonys WH-serie (hodetelefoner) er ofte å regne som det ypperste på markedet med en kombinasjon av strålende komfort, støykansellering i toppsjiktet og et lydbilde ikke mange andre trådløse Bluetooth-hodetelefoner i samme prisklasse kan vise til.

Øreproppene i WF-serien er også blant de bedre på markedet, men med sitt nye produkt forsøker Sony seg på en litt annen vri.

Inn kommer Sony LinkBuds. Ja, du leser riktig. Et lydprodukt fra Sony hvis navn er et ordentlig ord fremfor en blanding av tall og bokstaver slik som WF-1000XM4. Det er et godt tegn på at vi nå har et spennende testprodukt i ørene.

Prislapp: 2200 kroner.

Sony LinkBuds

Det er ikke bare navnet som er interessant med nye LinkBuds. Nei, langt ifra. Dette er et helt nytt øreproppkonsept fra Sony og kan nesten ikke sammenliknes med munnfullen WF-1000XM4.

Vi la umiddelbart merke til den unike designen som består av en ringformet høyttalerdel med et hull i midten. Du lurer sikkert på hvorfor den er utformet slik. Med ørepropper handler det som oftest å holde omgivelseslyden ute, men med LinkBuds er det motsatt.

Sonys filosofi med LinkBuds er at dette er propper du ikke skal trenge å ta av deg for å snakke med andre. Proppene er ment for deg som vanligvis går rundt med én propp i øret og det andre øret fritt. Ja, det betyr at du også kan bruke én LinkBuds-propp alene mens den andre er i etuiet.

Og her kommer en annen fiffig detalj: LinkBuds er ikke designet for musikk, men i stedet for podkaster og lydbøker. De er heller ikke for deg som liker støykansellering, som ofte kan gi deg følelsen av å være i en boble.

Så en direkte sammenlikning med WF-1000XM4, og andre ørepropper på markedet, blir utfordrende. Om ikke overflødig, da bruksområdene er såpass forskjellig.

LINKBUDS: De nye Sony-proppene leverer som lovet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LINKBUDS: De nye Sony-proppene leverer som lovet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Solid app og enkelt oppsett

Med i esken har Sony inkludert fire par ørefinner som du velger etter hvilke som best passer med øret ditt. Finnene skal sørge for god passform i den ytre delen av øret, så her er det lurt å prøve seg frem.

I appen kan du teste passformen med å analysere ørene dine under 360 Reality Audio Setup. Her får du etter testen tilbakemelding på hvor godt hver propp sitter i øret ditt.

Oppsettet er for øvrig lekende lett takket være Fast Pair og Swift Pair. Fast Pair er Google-teknologi som gjør det raskt å koble ørepropper til en Android-enhet, mens Swift Pair er tilsvarende for Windows 10 og 11.

Når du åpner lokket, dukker det automatisk opp et varsel på Android- eller Windows-enheten din, om du har en kompatibel, som parer enhetene sammen med ett trykk.

Headphones-appen til Sony er som alltid omfattende, og lar deg stille lydbildet med en god equalizer, samtidig som du kan aktivere funksjoner som Adaptive Volume Control, som justerer volumet basert på bakgrunnsstøyen. Jo mer støy, desto høyere blir volumet uten at det aldri blir for høyt. Volumet justeres automatisk ned igjen når det er mindre støy rundt deg.

LinkBuds har også integrert berøringskontroller, som du kan stille på i appen. For eksempel kan du dobbelttrykke på venstre for å øke volumet og trippeltrykke for å senke det. På den andre proppen kan du velge å gjøre tilsvarende for neste/forrige sang, spill av/pause, aktivere stemmeassistent eller sette opp snarvei til en Spotify-liste.

Batteritida er på 5,5 timer pluss ytterligere 12 timer fra ladeetuiet, som er helt på det jevne sammenliknet med andre ørepropper. Etter 10 minutter ladetid, holder proppene i 90 minutter.

Den åpne ringen gjør at mye lyd slipper inn, men det betyr også at du ikke trenger å ta av deg øreproppen for å høre hva andre sier. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den åpne ringen gjør at mye lyd slipper inn, men det betyr også at du ikke trenger å ta av deg øreproppen for å høre hva andre sier. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ikke til musikk, eller?

Sony er tydelige på at musikkentusiaster ikke vil la seg begeistre av lybildet LinkBuds leverer. Det kan jeg si meg enig i, for de er ikke nærheten av å levere den fyldige og gode lyden til andre ørepropper på markedet, Det blir rett og slett litt flatt uten noe særpreg uansett hva slags musikk man lytter til.

Så du bør ikke sitte med en forhåpning om superlyd til musikk hvis du kjøper LinkBuds, selv om de ikke er direkte dårlige til nevnte bruk. Du kan også jekke opp kvaliteten i hvert fall ett hakk ved å justere equalizeren i Sonys Headphones-app.

Det er uansett ikke her Sony-nyhetene skal skinne. Nei, de gjør seg best til bruk som lydbøker og podkaster. Altså der det handler om å formidle stemmer klart og tydelig, mens musikken kommer i andre rekke.

Og her lar vi oss imponere over LinkBuds. Stemmer kommer frem klarere og tydeligere enn vi har hørt på andre ørepropper, uten at vi helt klarer å sette fingeren på hvordan de har fått det til. Det er bare bedre, og det er en glede å høre på gode podkast- og lydbokproduksjoner med disse proppene.

Dog ikke uten forbehold. Sony-proppene er åpne, slik at mye lyd slippes inn, så på togturen blandes mye av den gode podkastlyden med bakgrunnsstøyen, så etter vår erfaring skinner de mest innendørs i stille omgivelser.

LINKBUDS: Sony vet å skille seg ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LINKBUDS: Sony vet å skille seg ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Her er de best

En av de absolutt største styrkene til LinkBuds, er faktisk mikrofonkvaliteten, som vi er svært imponerte over. Sony sier de har benyttet maskinlæring til å analysere 500 millioner stemmeopptak for å begrense omgivelseslyd og få frem stemmen tydelig, noe som ser ut til å fungere.

Vi testa dem blant annet ved å gå langs en trafikkert vei mens vi snakket i telefonen. Personen i den andre enden, min samboer som klager på det meste (av ulyder på telefonen), sa hun hørte stemmen tydelig og klart, mens støyen fra biltrafikken opplevdes som lav susing i bakgrunnen.

Det er et kvalitetstegn. LinkBuds leverer generelt solid på mikrofonkvalitet og vi har til gode å høre noen si at de høres oss dårlig på telefon, så her leverer Sony til gangs.

Når det gjelder hvor godt du hører mottakeren på LinkBuds, avhenger det dog av situasjonen. For som nevnt, slipper LinkBuds inn veldig mye lyd, så det er bedre jo stillere det er rundt deg.

RENGJØRING: Se hvordan du kan rengjøre Airpodsene dine på en enkel og god måte! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Konklusjon

Sony LinkBuds har vært et utfordrende par ørepropper å teste. På den ene siden er det et komfortabelt proppepar som har solide mikrofoner og leverer podkastlyd som få andre ørepropper.

På den andre er de nesten litt begrenset. Musikkvaliteten er så som så og så er de såpass åpne at de egentlig gjør seg best innendørs. Bare glem å få en god opplevelse med dem på flyreisen. Dessuten har vi ingen alternativer å sammenlikne dem med.

Det er med andre ord vanskelig å anbefale et par ørepropper som kort oppsummert har ett bruksområde, og vi ser egentlig ingen grunn til å kjøpe LinkBuds som et ekstrapar kun for lydbok- og podkastlytting. Joda, de er gode, men kanskje ikke gode.

Sony lover uansett som lovet, og det er nesten opp til hver enkelt om de ønsker å punge ut 2200 kroner for et par ørepropper som i hvert fall skiller seg godt ut i mengden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer