Billigst på fri data

Aldri tom for mobildata

Her er abonnementene du kan velge blant om du ikke vil tenke på hvor mye data du bruker.

FRI BRUK: Det finnes en god håndfull abonnementer i Norge som tilbyr ubegrenset med data. Vi har sammenliknet dem. Foto: Shutterstock / NTB
FRI BRUK: Det finnes en god håndfull abonnementer i Norge som tilbyr ubegrenset med data. Vi har sammenliknet dem. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere norske mobiloperatører tilbyr nå abonnementer med ubegrenset data, altså der du aldri vil oppleve at telefonen blir ubrukelig på grunn av at hastigheten blir kraftig strupet.

Reduserer farten

Riktignok er det ingen norske operatører som tilbyr absolutt fri data uten fartsbegrensninger – samtlige av de største abonnementene har en gitt mengde data der du får hastigheten du betaler for (100 GB hos de fleste), og når den kvoten eventuelt brukes opp, reduserer samtlige farten til 3 megabit per sekund (Mbps).

Da vil du nok oppleve at alt tar litt mer tid, enten du åpner en nettside, laster opp et bilde eller starter en YouTube-video, men 3 Mbps er faktisk tilstrekkelig til å strømme HD-video på Netflix, så det vil likevel gå ganske fint å bruke telefonen.

Lenger ned har vi laget en kalkulator som viser hvor lang tid det tar å laste ned ting med ulike nedlastingshastigheter.

Ikke bare fart og pris

Annet enn pris og maksimal hastighet er det også forskjeller på hvorvidt du kan bruke et ekstra SIM-kort med abonnementet (kjekt å putte i en 4G-ruter eller gammel telefon på hytta for å gi alle nettilgang, for eksempel), samt hvor mye mobildata du får utenfor Norges, men innenfor EUs grenser. Noen tilbyr også tilleggstjenester som du kanskje vil ha interesse av.

I tabellen under har vi samlet tilbudene som gjelder per 9. mai 2022:

Tabellen er sortert etter operatørnavn, men du kan klikke på kolonneoverskriftene for å sortere deretter. Kolonnen til høyre viser hvilke(t) mobilnett operatørene bruker. Under kommenterer vi tabellen:

Chilimobil billigst, men tregest

Som du ser er det Chilimobil som tilbyr det rimeligste abonnementet med fri data, men farten er fra første byte begrenset til 10 Mbps, og du kan heller ikke bruke et ekstra SIM-kort med dette abonnementet. Det kan du først om du legger på en femtilapp opp til deres max-abonnement, som da har 200 Mbps som topphastighet. Det vil neppe oppleves begrensende i dag, siden 4G-hastigheter som regel ligger på 70-80 Mbps de fleste steder, men når 5G kommer på plass for fullt vil nok hastighetene der ofte ligge godt over.

Happybytes er operatøren som gir deg mest data med full fart (108 GB), 8 gigabyte mer enn de andre. Men abonnementet har også den minste EU-kvoten (24 GB) og støtter ikke ekstra SIM-kort.

Om du har et iceMax-abonnement fra Ice, som er sperret på enten 10 eller 25 Mbps fra start, kan du dele henholdsvis 2 GB og 10 GB av dataen med en annen Ice-bruker hver måned. Velger du å binde deg i 12 måneder, slår de av 50 kroner på månedsregninga. Heller ikke Ice støtter ekstra SIM-kort på sine iceMax-abonnement.

OneCall tilbyr bare én hastighet (20 Mbps) på sitt full data-abonnement. De tilbyr ekstra SIM-kort, men det i form av et tvilling-SIM og ikke data-SIM. Det betyr at det ekstra SIM-kortet må være plassert i en enhet som støtter mottak av samtaler og kan derfor ikke settes i en 4G-ruter, siden du da vil oppleve avbrutte anrop.

Plussmobil har det nest rimeligste abonnementet, med 50 prosent høyere utgangsfart (15 Mbps) enn det rimeligste Chilimobil-abonnementet mot 30 kroner ekstra, men støtter heller ikke bruk av ekstra SIM-kort verken på sitt rimelige abonnement eller det med full fart. Med i abonnementet får du tjenesten Pling, der du kan lese en rekke Aller-utgivelser på nett, som Se og Hør, KK, Vi over 60 og Dagbladet.

Bare Talkmore og Telenor lar deg bruke alle de hundre gigabytene når du er på EU-reise, og tilbyr begge tre ulike nivåer med hastighet, der Talkmore er femtilappen rimeligere på alle tre nivåene. Det koster også vesentlig mindre hos Talkmore dersom du vil ha med et ekstra SIM-kort – 29 mot 99 kroner. Telenor byr på sin side på enkelte tjenester ved siden av, som Min sky - med ubegrenset sikkerhetskopiering av bilder og video til nettskyen.

Telia har også tre hastigheter å velge mellom og tilbyr også ekstra SIM-kort på alle tre nivåer, likevel til den nest høyeste prisen. EU-kvoten er på 36 gigabyte, men i Sverige, Danmark og Finland kan du bruke alle de hundre gigabytene med full fart.

Det er vanskelig å kåre en vinner blant de ulike abonnementene, for det avhenger av hvilke krav du stiller til farten og om du verdsetter ting som mulighet for ekstra SIM-kort, ekstra høy EU-kvote eller andre tilleggstjenester. Merk også at flere av operatørene har ordninger der man får rabatt om man bestiller abonnement for flere i familien.

Vi gjør oppmerksom på at PlussMobil er eid av Aller, som også eier Dagbladet og DinSide.

Hvor stor fart trenger man?

Det er altså noen kroner å spare på å nøye seg med lavere toppfart. Som nevnt er typisk 4G-hastighet på rundt 70-80 Mbps ifølge Telenor, så i dag vil du neppe oppleve makshastigheten som begrensende om den ligger over det nivået.

Det sagt – da Ice lanserte sin Data Frihet-tjeneste for noen år siden (med 10 Mbps maks hastighet), fortalte administrerende direktør Eivind Helgaker til DinSide at han ei tid før lanseringen hadde begrenset de ansattes hastigheter til 10 Mbps uten at de visste om det, der ingen hadde klaget.

I kalkulatoren under kan du angi en hastighet og se hvor lang tid det tar å laste ned ulike ting på mobilen. Nederst kan du angi en filstørrelse selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer