iPhone 13 - dette sier ryktene

Alt vi «vet» om iPhone 13

Kan få fingersensor innebygd i skjermen og støtte for astrofotografering.

MATTERE: Ifølge ryktene kommer oppfølgerne til iPhone 12 til å se omtrent helt like ut - men baksiden kan få en mattere overflate. Foto: Kirsti Østvang
MATTERE: Ifølge ryktene kommer oppfølgerne til iPhone 12 til å se omtrent helt like ut - men baksiden kan få en mattere overflate. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er fremdeles mange måneder unna årets store iPhone-lansering, men ryktene om Apples kommende flaggskip svirrer som vanlig.

Siden Apple introduserte et nytt design til fjorårets toppmodell, iPhone 12, er det ingen grunn til å forvente noen radikale endringer her. I stedet er det nok under panseret de fleste nyhetene vil befinne seg.

Men hvordan blir 2021-utgaven av iPhone? Dette sier ryktene.

Lanseres samtidig (9. august 2021)

Det er ikke bare nye iPhoner som ventes i september. Nettstedet Bloomberg skriver at AirPods 3 like rundt hjørnet, og ifølge ryktebørsen vil øreproppene ha designlikheter med AirPods Pro – dog uten de myke silikonproppene.

Dette kan gjøre at AirPods 3 passer bedre med flere ører enn den nåværende utgaven, spekulerer ryktene, men det vil tiden vise.

Av andre designforandringer skriver Bloomberg at de nye proppene vil ha kortere «stang» enn de nåværende AirPodsene. Det viser også bilder publisert av nettstedet 52audio.com.

Er dette AirPods 3 med AirPods Pro-liknende design og kortere stenger?
Er dette AirPods 3 med AirPods Pro-liknende design og kortere stenger? Vis mer

Bedre zoom og større batteri (8. mars 2021)

Apple introduserte to spennende kamerateknologier i lidar og ProRaw for iPhone 12, og følger trolig opp med flere muligheter i iPhone 13.

Android-konkurrentene, med Samsung i spissen, har for lengst satset på mer avansert zoomteknologi i sine mobilflaggskip, og i år kommer trolig Apples svar.

iPhone 12 har nemlig «kun» 2,5x zoom, men ifølge ETNews er det mulighet for at iPhone 13 har et såkalt periskopkamera med høyere zoom, som gjør det mulig med bedre zoom uten at kameramodulen blir noe tykkere.

Samtidig melder Apple-kjenner og analytiker Ming-Chi Kuo at samtlige av årets iPhoner vil ha større batteri enn iPhone 12-modellene.

Dette skal være mulig ved at SIM-kortskuffen er integrert i logikkortet, som frigjør mer plass, og ved å redusere tykkelsen på enkelte Face ID-komponenter.

Hva skal den hete?

Det er to alternativer som verserer for årets iPhone-navn: iPhone 12s og iPhone 13.

Frem til Apple lanserte iPhone 8, var det forutsigbart at det ville komme en S-modell året etter en stor design-oppdatering, men så hoppet selskapet over iPhone 9, og hadde en runde med X-modeller, før de prøvde å forenkle det litt igjen med iPhone 11 og deretter iPhone 12.

Det naturlige ville være at iPhone 13 er neste på lista, men siden man aldri vet med Apple, og at tallet 13 er forbundet med overtro, er ikke iPhone 12S helt ute av løpet ennå.

Design og størrelser

Apple forventes ikke å gjøre noen store endringer hva gjelder både design og størrelser til 2021-utgavene av iPhone. Lineupen bør dermed se ut som følger:

  • En iPhone på 5,4 tommer
  • To iPhone-er på 6,1 tommer
  • En iPhone på 6,7 tommer

Utseendemessig forventes det som nevnt ingen store endringer. Det kan være at «busslomma», det sorte feltet i toppen av skjermen blir mindre.

I en video hos Youtuberen EverythingApplePro hevder imidlertid Apple-kjenner Max Weinbach, som er kjent for å lekke informasjon om kommende produkter, at Pro-modellene vil komme med en mattere bakside som er mindre glatt og mer behagelig å holde, likt baksiden på Googles Pixel-telefoner.

120 Hz-skjerm

En av de store skuffelsene med iPhone 12 var at Apple valgte å fortsette med 60 Hz-bildefrekvens på skjermen. Skuffende fordi konkurrentene for lengst har gått over til både 90, 120 og til og med 144 Hz (Lenovo, Asus, m.fl.).

Raskere bildefrekvens gir et langt mer flytende bilde og en høyere opplevd ytelse i hverdagen. Det er også mye mer behagelig å se på mens du skroller, der teksten i langt større grad holder seg lesbar mens den flytter på seg (se saktefilm-eksempel i videoen lenger opp).

Ifølge ryktene kommer imidlertid iPhone 13 til å få 120 Hz-skjerm, men det ser ut som det blir forbeholdt de dyrere Pro-modellene.

ALLTID PÅ: Apples neste iPhone kan vise viktig informasjon når telefonen ikke er i bruk. Foto: EverythingApplePro
ALLTID PÅ: Apples neste iPhone kan vise viktig informasjon når telefonen ikke er i bruk. Foto: EverythingApplePro Vis mer

I overnevnte Youtube-video påstår Max Weinbach også at Apple kommer til å bruke ny skjermteknolopgi som gjør at iPhone 13 Pro vil få en såkalt «alltid-på»-skjerm, slik vi kjenner fra Apple Watch eller de fleste Android-toppmodeller. Det betyr at du eksempelvis vil kunne se hva klokka er når skjermen er slukket.

Touch ID vender tilbake

Det har lenge blitt sagt at Apple mest sannsynlig kommer til å gjenintrodusere Touch ID-fingeravtrykksleseren til iPhone. Apple-analytiker Ming-Chi Kuo hevder det blir en av nyhetene i årets modeller, ifølge MacRumors. Det samme gjør Mark Gurman i Bloomberg (som går for å ha gode kilder innad i Apple).

I motsetning til den gamle Touch ID-sensoren, som var bygd inn i hjemknappen, vil den nye en integrert del av skjermen.

Dersom det blir en realitet, vil den nye fingersensoren komme i tillegg til den eksisterende ansiktsgjenkjenning via Face ID.

Astrofotografering

På kamerafronten hevdes det at iPhone 13 kommer til å få et bedre ultravidvinkel-kamera med større blenderåpning (fra f/2.4 til f/1.8), som gjør at den vil kunne slippe inn mer lys. Dette gir bedre bilder når det er mørkt. I tillegg vil ultravidvinkelen endelig få autofokus. Det er dog usikkert om alle fire modeller vil få dette, eller om det kun vil komme til Pro-modellene.

Max Weinbach hevder også at kameraforbedringene i iPhone 13 vil muliggjøre såkalt astrofotografering. Det skal være en egen modus som aktiveres automatisk når man peker iPhone mot himmelen. Den vil gjenkjenne gjenstander som månen og stjerner og tilpasse innstillinger som eksponering deretter.

Weinbach hevder også de nye iPhone-modellene vil støtte filming i portrettmodus.

Ny prosessor

Ellers under panseret forventer man at iPhone 13 vil komme med en ny og kraftigere prosessor, antagelig kalt A15.

Apple lager sine egne prosessorer sammen med et selskap kalt Taiwan Semiconductor (TSMC).

Uten porter?

Det har lenge blitt hevdet at Apple kommer til å kvitte seg med Lightning-kontakten i iPhone og gjøre den helt trådløs. Bloomberg har hevdet at selskapet holder på å teste dette til 2021-modellene. Vi tror det kommer til å skje, men er usikre på om det blir i år.

Lanseringsdato

Vanligvis pleier Apple å lansere nye iPhone-er i begynnelsen av september. I 2020 ble det utsatt til oktober på grunn av coronapandemien. Det gjenstår å se om det blir tilfelle i år også.

Ellers ryktes det også at Apple holder på å lage sin første brettemobil, men det er uvisst når eller om den noensinne kommer:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer