AMOLED, Retina, S-LCD, ClearBlack?

Vi har fått et hav av forskjellige skjermtyper. Her har du forklaringen.

MYE FORSKJELLIG: iPhone 4S kjører Retina Display, HTC Titan har WVGA LCD mens Nokias nye Lumia 710 har ClearBlack-teknologi. Hva betyr alt dette egentlig?  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MYE FORSKJELLIG: iPhone 4S kjører Retina Display, HTC Titan har WVGA LCD mens Nokias nye Lumia 710 har ClearBlack-teknologi. Hva betyr alt dette egentlig? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du skal kjøpe deg ny mobil åpenbarer det seg raskt en jungel av nye utrykk.

Mange av disse går på skjermtyper. Apple kjører sine Retina-skjermer, Samsung sin Super-AMOLED mens Nokia har kommet med ClearBlack.

Men er alt dette bare markeds-gimmick og tull, eller ligger det noen faktisk teknologi bak alle utrykkene?

Retina Display

Apple liker ikke å forholde seg til begrepene resten av bransjen bruker. De har som kjent et mantra om at ting "bare skal fungere", så tekniske termer som skjermoppløsning er ikke noe de fremhever i reklamene sine.

De nye iPhone-modellene har derfor fått en skjerm som de simpelthen kaller Retina Display. På en iPhone er dette i virkeligheten en LED-belyst LCD-skjerm med 960 ganger 640 piksler, laget av LG eksklusivt for Apple.

Grunnen til at de kaller den Retina Display, er at et normalt øye ikke skal se individuelle piksler på den fra en normal avstand (retina betyr netthinne). Akkurat dette strides de lærde om, men i teorien skal ikke et menneskelig øye kunne skille punkter fra hverandre om det er mer enn 300 av dem per tomme, og man ser bildet fra tolv tommers avstand (30 centimeter). Og Retina Display har 326 piksler per tomme (PPI).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer