Anbefalte student-apper

Nytt eller første studieår? Her er appene du bør laste ned først som sist.

KJEKKE HJELPEMIDLER: Skal du studere i år, finnes det en rekke apper som kan gjøre hverdagen enklere. Foto: GokGak / Shutterstock / NTB Scanpix
KJEKKE HJELPEMIDLER: Skal du studere i år, finnes det en rekke apper som kan gjøre hverdagen enklere. Foto: GokGak / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studenthybler i det ganske land fylles nå opp av unge mennesker som står klar til å gyve løs på noen år med pugging, regning, trasking, matlaging, klesvask, øldrikking og alt annet som hører studentlivet til.

Det er mye å holde styr på og mye som er nytt (særlig om du nettopp flyttet hjemmefra), og budsjettet vil for mange være begrenset.

I denne artikkelen finner du appene som kan være gode hjelpemidler gjennom hele studieåret.

Busser, trikker, tog …

REIS RUNDT: Kollektiv-appen i byen man bor i er kjekk å ha når man skal komme seg rundt.
REIS RUNDT: Kollektiv-appen i byen man bor i er kjekk å ha når man skal komme seg rundt. Vis mer


De fleste studerer i en by de ikke har bodd i før, og som student kan det fort bli litt for råflott å skaffe seg bil eller kjøre taxi.

Derfor bør du med en gang finne appen som gir deg oversikt over bussruter, muligheter til å kjøpe billett og lignende.

Studerer du i Oslo, er det for eksempel Ruter-appene som gjelder, i Bergen er det Skyss, mens du i Trondheim bruker AtB.

Selvsagt kan det også være smart å bruke Finn-appen for å sikre seg en rimelig sykkel i nærheten av der du bor ved å lage et varsel.

Finn frem på campus

FINN ROMMET: Mazemap har kartlagt flere utdanningsinstitusjoner innendørs slik at det blir lettere å finne frem til riktig auditorium.
FINN ROMMET: Mazemap har kartlagt flere utdanningsinstitusjoner innendørs slik at det blir lettere å finne frem til riktig auditorium. Vis mer


Hvor er forelesningssal E5, Orakel-tjenesten eller grupperom 154a? Det kan det være tøft å finne ut av de første ukene på universitetet.

Mazemap er en norskutviklet, innendørs karttjeneste som kan geleide deg frem til riktig rom. I skrivende stund fungerer den blant annet på NTNU i Trondheim, Universitetet i Tromsø, Universitetet og Høgskolen i Bergen, Universitetet i Stavanger og Handelshøyskolen BI.

Mazemap for Android (Play butikk, gratis)
Mazemap for iOS (App store, gratis)

Del på utgiftene i kollektivet

HOLD OVERSIKT: Settle Up lar deg føre opp hvem som betaler for hva, slik at det blir lettere å gjøre opp etterpå.
HOLD OVERSIKT: Settle Up lar deg føre opp hvem som betaler for hva, slik at det blir lettere å gjøre opp etterpå. Vis mer


Mange studenter bor i kollektiv og deler både bad og kjøkken med andre. Samt utgifter til husleie, bredbånd, mikrobølgeovn, håndsåpe, middagen på fredag og hva det måtte være.

For å holde styr på hvem som har lagt ut for hva og hvem som skylder til hvem, finnes det kjekke apper til den slags også.

Selv liker vi godt Settle Up, som finnes både for iOS, Android og Windows Phone.

Sørg for å våkne om morgenen

KOM DEG OPP: Hva med å ta bilde av vasken for å slå av alarmen? Det burde sikre at du ikke sovner igjen.
KOM DEG OPP: Hva med å ta bilde av vasken for å slå av alarmen? Det burde sikre at du ikke sovner igjen. Vis mer


Det blir mange sene kvelder når man lever som student, og har du en tendens til å gå glipp av den første forelesningen eller er redd for å forsove deg til eksamen, trenger du en skikkelig alarm-app som det ikke bare er å skru av i løpet av 0,7 sekunder.

Her henviser vi deg videre til artikkelen om alarmapper vi skrev tidligere i år. Blant annet finnes det løsninger som krever at du tar bilde av vasken på badet for å stoppe ringingen, eller som lar deg bli vekket av en telefonsamtale av en ekte person. Eller hva med en alarm-app som begynner å ringe når nattbussen nærmer seg der du bor?

Full oversikt over timeplanen

TIMEPLAN: Timetable gir deg full oversikt over fagene du tar og hvor du skal.
TIMEPLAN: Timetable gir deg full oversikt over fagene du tar og hvor du skal. Vis mer


De fleste studenter har en timeplan som gjentas hver uke, der de ulike sesjonene gjerne befinner seg i forskjellige grupperom eller auditorier.

Kjekt er det derfor at det finnes apper for å holde styr på når man skal være hvor.

Om du går på en institusjon som benytter seg av TimeEdit, kan Timetable Reader være en kjekk nedlasting, som gjør det enkelt å søke opp fagene man tar og få laget en god timeplan.

Andre muligheter er for eksempel The homework app (iOS), som også tilbyr timeplanen som en del av varslingsmenyen, eller Student agenda (Android), som også lar deg holde oversikt over karakterer du har fått i ulike fag.

Samle alle notater på ett sted

NOTATER: OneNote er en av flere løsninger som lar deg samle alt av notater i én app.
NOTATER: OneNote er en av flere løsninger som lar deg samle alt av notater i én app. Vis mer


Det har med årene kommet flere gode løsninger for deg som vil samle alt du har av notater på ett sted, enten det dreier seg om forelesningsnotater, bilder av plakater, handleliste til fredagens vorspiel eller hva det måtte være.

Den kanskje mest kjente løsningen er Evernote, som finnes i en gratisversjon; dog med en del begrensninger. Vil du ha alle funksjoner, koster det 600 kroner i året.

Gratis er imidlertid Microsofts konkurrerende produkt, OneNote, som også er godt integrert med resten av Office-pakken. Løsningen byr på mange kjekke ting, som å kunne sende ting på e-post slik at det dukker opp i notatblokka på OneNote, dele notatblokker med andre og mer til.

Er du mer glad i å forholde deg til lister, kan vi anbefale løsninger som Wunderlist og Google Keep. De og flere finner du i artikkelen om de beste huskeliste-appene.

Gjør mobiltelefonen til en skanner

Selv om stadig mer informasjon nå kommer i digital form, er det ikke fritt for at du får et og annet A4-ark som må tas vare på som referanse.

Da er det kjekt å kunne bruke mobiltelefonen som skanner, slik at du raskt kan lagre det som står der på egnet sted. Mange slike apper lar deg dessuten ta bilder av tavler og whiteboards, for så å korrigere skjeve vinkler og den slags slik at innholdet blir mer lesbart.

SKANNER: Office Lens fra Microsoft lar deg blant annet ta bilde av et whiteboard og få et pent resultat.
SKANNER: Office Lens fra Microsoft lar deg blant annet ta bilde av et whiteboard og få et pent resultat. Vis mer


Gode alternativer her er for eksempel Microsoft Office Lens (iOS, Android, Windows 10 Mobile), Evernote Scannable (iOS) og CamScanner (Android).

Pugg ting med flash-kort

Flash-kort er en mye anvendt studieteknikk for å sikre at detaljene sitter, der man lager kort med spørsmål på én side og svar på den andre.

Men du klarer deg fint uten penn og papir – dette kan du selvsagt også ha på mobilen, enten du lager dem selv eller gjenbruker kort andre har laget.

PUGGEKORT: Quizlet lar deg lage såkalte flash cards for å pugge ting.
PUGGEKORT: Quizlet lar deg lage såkalte flash cards for å pugge ting. Vis mer


Quizlet er en slik tjeneste, som lar deg teste deg selv innenfor en rekke emner, eller lage egne oppgaver selv. Den kjente språktjenesten Duolingo lanserte nylig Tinycards (iOS); en lignende tjeneste.

Konsentrer deg bedre med lyd

RO NED: Med Sleep Bug kan du høre på naturlyder og andre ting i stedet for maset fra omgivelsene.
RO NED: Med Sleep Bug kan du høre på naturlyder og andre ting i stedet for maset fra omgivelsene. Vis mer


Det er ikke nødvendigvis slik at den høytidelige stillheten på en lesesal er det optimale når du skal lese til en prøve. Mange trenger litt støy rundt seg, eller omvendt – der man gjerne vil ha en monoton summelyd fremfor et tilfeldig lydbilde fra de andre i kollektivet. Slike apper kan gjerne også hjelpe deg til å slappe av eller sovne om kvelden.

Norske Sleep Bug gir deg et rikt utvalg av lydeffekter og er tilgjengelig på alle mobilplattformer. Du vil også finne mange alternativer om du søker på «white noise» i app-butikkene.

Verdt å nevne er også tjenesten Brain.fm; et resultat av 13 år forskning på sammenhengen mellom lyd og hjernebølger, der du kan få spesialtilpassede lyder som kan gjøre deg mer konsentrert, få deg til å slappe av eller lignende.

Finn de beste joggerundene

Mellom all Grandiosaen og timene på lesesalen er det godt å bevege seg litt, men i ny by er det ikke alltid så rett-frem å finne passe lange joggeløyper.

FINN EI RUTE: Endomondo er en sosial treningsapp der du enkelt kan finne løpe- og syklerunder andre pleier å ta i nærheten av der du befinner deg.
FINN EI RUTE: Endomondo er en sosial treningsapp der du enkelt kan finne løpe- og syklerunder andre pleier å ta i nærheten av der du befinner deg. Vis mer


Vi holder fortsatt en knapp på Endomondo når det kommer til de sosiale aspektene med en treningsapp. Her kan du nemlig finne løyper i nærheten av deg som andre har løpt eller syklet, og så er det eventuelt bare å jakte på den lokale rekorden.

Tjenesten er tilgjengelig både på iOS, Android og Windows Phone.

Kalkulator i lomma

GLEMT KALKISEN? Da finnes det flere kalkulator-apper som kan fungere som backup. Du får neppe bruke dem på eksamen, dog.
GLEMT KALKISEN? Da finnes det flere kalkulator-apper som kan fungere som backup. Du får neppe bruke dem på eksamen, dog. Vis mer


Det er ikke alle studenter som trenger kalkulator, men er du blant dem, kan det være greit å ha en ekstra på telefonen, i tilfelle du glemmer den andre hjemme.

Du vet nok best selv hvor avansert den bør være – kanskje er den som følger med på telefonen tilstrekkelig (i hvert fall om du legger skjermen over på siden slik at du får alle funksjonene), ellers finnes det en rekke godbiter i app-butikkene, som RealCalc (Android), Calculator # (iOS) eller Palm Calculator (Windows phone).

Husk å ta backup

Den store skrekken ved å være student må, annet enn å forsove seg til eksamen, være å miste arbeid man har lagt mange, mange timer i. Og i en verden med ransomware og andre uhumskheter kan det brått skje når man minst venter det.

Da er det lurt å sørge for at man har en kopi av viktige filer. Det finnes en rekke nettlagringstjenester som tilbyr noe gratis lagringsplass og mer mot betaling; for eksempel Dropbox, Google Drive, OneDrive med flere, eller den norske tjenesten Jottacloud, som gir deg ubegrenset lagringsplass for alle enhetene dine til 59 kroner i måneden.

Spar penger ved å handle på tilbud

FISK TIL MIDDAG? Det må til en gang i blant, og da kan Mattilbud-appen hjelpe deg med gode tilbud.
FISK TIL MIDDAG? Det må til en gang i blant, og da kan Mattilbud-appen hjelpe deg med gode tilbud. Vis mer


Som kjent har man sjelden veldig god råd som student, så å følge med på tilbudsblekkene fra butikkene og tilpasse ukesmenyen deretter kan være et kjekt sparetips.

Men i stedet for å bla igjennom tykke bunker fra postkassa, kan du også laste ned en app som samler alle tilbudsblekkene. Mattilbud er tilgjengelig både for iOS, Android og Windows Phone.

Spar datatrafikk med WiFi-passord i lomma

Om du har gått for et rimelig mobilabonnement, er det begrenset hva du kan foreta deg av sprell på telefonen når du ikke er koblet til et trådløst nettverk.

Den svenske tjenesten Instabridge gir deg over tre millioner WiFi-passord i lomma, slik at du kan surfe uten kostnad selv når du ikke er hjemme eller på studiestedet.

De som bruker tjenesten kan også legge til passord for å gjøre tilbudet enda bedre.

Hold kontakten med Slack

Du kommer neppe til å gjøre alle oppgaver alene, og ofte kan du være del av flere grupper i ulike fag.

Da kan det være lurt å avtale et samhandlingsverktøy med de andre. Selv er vi svært glade i Slack, som også kan brukes gratis.

Tjenesten fungerer som en slags moderne variant av IRC, der du kan lage ulike kanaler og prate med andre brukere. Kjekt for å si i fra om at du kommer for seint, dele dokumenter dere jobber med eller andre ting som hører studentlivet til.

Ditt tips?

Vet du om noen apper som er uunværlige som student? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ:
Filmgrail – appen for deg som elsker film
Ni fine mobilspill til den lange reisen
Slik samler du bildene fra ferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer